Γίνεται να παραγγείλουμε (πιο) υγιεινά σε μια ταβέρνα;

xoriatiki-taberna
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Γίνεται! Αρκεί να υπάρχει όρεξη περισσότερο για πειραματισμούς και λιγότερο για φαγοπότι.

Μια από τις συνηθισμένες εξόδους του Σαββατοκύριακου, μας βρίσκει συχνά σε ταβέρνες και εστιατόρια. Κι όσο κι αν τα πιο ακριβά εστιατόρια έχουν αρκετές επιλογές πιο διαιτητικές και προσεγμένες, οι ταβέρνες μας δίνουν πιο συγκεκριμένες και επιβαρυμένες επιλογές, με φαγητά της ώρας, μαγειρευτά και θαλασσινά. Πώς μπορούμε να κάνουμε την έξοδό μας σε αυτές τις περιπτώσεις πιο υγιεινή;

Αποφύγετε τον κιμά
Τα μπιφτέκια με τις τηγανητές πατάτες είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή σε μια ταβέρνα και μάλιστα ενίοτε κυκλοφορεί και σε παραλλαγή με γέμιση τυρί και μπέικον στο μπιφτέκι. Εκτός του ότι πρέπει να αποφύγετε τα έξτρα λιπαρά, πρέπει να φανείτε δυνατοί και να πείτε «όχι» και στο μπιφτέκι, αλλά και σε ό,τι παρασκευάζεται με κιμά. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές ο κιμάς μπορεί να είναι αλλοιωμένος, να πλάθεται μέσα σε νεροχύτες, συν του ότι αποτελεί επικίνδυνο κρέας για το βακτήριο E.Coli, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά γαστρενερικά προβλήματα. Αν θέλετε κάτι σε μπιφτέκι, προτιμήστε ένα μπιφτέκι λαχανικών, που είναι μεν επεξεργασμένη τροφή, αλλά δεν έχει τους κινδύνους του κρέατος.

Επικεντρωθείτε στη σαλάτα
Μια χωριάτικη με φέτα και 2-3 συνοδευτικά ορεκτικά, όπως τζατζίκι, κολοκύθι και βραστή πατάτα, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, χωρίς παρατράγουδα θερμίδων και επικινδυνότητας. Αν η ταβέρνα διαθέτει και άλλες επιλογές σαλάτας, προτιμήστε την πιο φυσική βερσιόν, χωρίς ντρέσινγκ και μαγιονέζες, με πράσινα λαχανικά και ελαιόλαδο ή μια βινεγκρέτ μουστάρδας. Έτσι το γεύμα σας θα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, χωρίς ίχνος τηγανητού και με καλά λιπαρά. Αν δεν αποτελέσει η σαλάτα το κυρίως σας, φροντίστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με αυτή, αφήνοντας το άλλο μισό να μοιραστεί ανάμεσα σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα.

Αν πρέπει να φάτε κρέας, επιλέξτε κοτόπουλο
Ένα φιλέτο κοτόπουλο είναι η καλύτερη και πιο άπαχη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να φάτε κρέας, αλλά να παραμείνετε στην υγιεινή πλευρά. Το κοτόπουλο είναι άπαχη πρωτεΐνη, καλύπτει ένα μικρό ποσοστό των αναγκών μας σε σίδηρο και αν προτιμήσετε φιλέτο στήθος, χωρίς πέτσες, κάνετε την καλύτερη επιλογή για να αποφύγετε τα λιπαρά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι ψημένο καλά και αν πιστεύετε ότι η ταβέρνα που έχετε καθίσει δεν τηρεί απολύτως τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, τότε καλύτερα να μην το επιλέξετε, καθώς είναι επικίνδυνο για βακτήρια και τροφική δηλητηρίαση. 

Μην επιλέγετε μόνο πατάτες τηγανητές ως συνοδευτικό
Καταλαβαίνουμε ότι τα φαγητά της ώρας με τις τηγανητές πατάτες αποτελούν μια μοιραία επιλογή, αλλά μπορείτε να μειώσετε τα τηγανητά του γεύματος (ειδικά αν περιλαμβάνει κι άλλα), ζητώντας λίγες πατάτες τηγανητές και λίγο ρύζι, ώστε να τα συνδυάσετε και τα δύο ή λίγο ρύζι με λαχανικά, αν θέλετε να το πάτε ακόμη παραπέρα.

Παραγγείλτε μεζέδες
Αντί για ένα κυρίως, μπορείτε να επιλέξετε ορεκτικά μαζί με την παρέα σας «για τη μέση», ανάμεσα στα οποία θα δώσετε προτεραιότητα σε ψητά λαχανικά. Αποφύγετε τις πολλές σάλτσες, μην ξεπεράσετε τη μία φέτα ψωμί, παραμείνετε στη μία τηγανητή επιλογή και θα καταφέρετε να μην «ξεφύγετε».

Προτιμάτε νερό και κρασί
Το ανθρακικό βοηθά στο φούσκωμα, αλλά καλύτερα να αποφεύγετε τα αναψυκτικά λόγω του θερμιδικού τους περιεχομένου και της πολλής ζάχαρης. Αν επιθυμείτε ανθρακικό, μπορείτε να επιλέξετε το ανθρακούχο νερό, ενώ είναι σοφότερο να συνοδέψετε το γεύμα σας μόνο με νερό ή λίγο κόκκινο κρασί που ευεργετεί την καρδιά και είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντί για μπίρα ή αναψυκτικό. Η μπίρα θα σας φουσκώσει περισσότερο, προκαλώντας φούσκωμα διαρκείας, ενώ τα αναψυκτικά θα σας φορτώσουν με αρκετά κουταλάκια ζάχαρης κι εσείς ούτε θα το καταλάβετε.