Τα καρύδια κάνουν καλό (και) στο έντερο

karudia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ξέραμε ότι τα καλά λιπαρά τους είναι ευεργετικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο, αλλά τα καρύδια φαίνεται πως έχουν πολλές όψεις.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, ενώ είναι δημοφιλή για τα γνωστά σε όλους μας καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους. Αυτά τα καλά λιπαρά θεωρείται ότι συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την καλή και αυξάνοντας την κακή χοληστερίνη, ενώ έχουν βοηθητική δράση στον εγκέφαλο, αλλά και στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Τα οφέλη τους, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση πιθανότητας καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι καταναλώνοντας καρύδια, αυξάνονται τα καλά βακτήρια στην εντερική μας χλωρίδα που παράγουν βουτυρικό οξύ, το οποίο σχηματίζεται στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των διατροφικών ινών και αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια που βρέθηκε ότι αυξάνονται με την κατανάλωση καρυδιών είναι τα Faecalibacterium, Roseburia και Clostridium, ενώ πέραν αυτών μειώνονται και τα δευτερογενή χολικά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή και αυξάνονται σε όσους διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βάλτε, λοιπόν, καρύδια στο γιαούρτι σας, στη σαλάτα σας, απολαύστε τα σκέτα ή βουτήξτε τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα ως επιδόρπιο και απολαύστε τη γεύση και τα οφέλη τους στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το έντερο και τη συνολική υγεία σας.