Το «ιαματικό» κόκκινο κρασί

to-iamatiko-kokkino-krasi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Υγιεινό, γευστικό και απολαυστικό… ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι σίγουρα ευεργετικό για όλους μας.

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν…», έλεγαν παλιά, πολύ δε περισσότερο όταν είναι και… κόκκινος! Τελικά, όπως φαίνεται το αλκοόλ, δεν είναι πάντα βλαβερό για την υγεία μας. Όταν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο, μπορεί να είναι και ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα το κόκκινο κρασί που παράγεται από τη ζύμωση των μαύρων σταφυλιών έχει σημαντικά διατροφικά οφέλη, κυρίως χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μαύρα σταφύλια.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία μας. Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων στις αρτηρίες, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και η αποτροπή εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία μας.

Υγιεινό, γευστικό και απολαυστικό… ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι σίγουρα ευεργετικό για όλους μας.

Ωφέλιμο για την καρδιά

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τις λεγόμενες πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν την οξείδωση των αγγείων και προστατεύουν από λοιπές παθήσεις της καρδιάς. Το κόκκινο κρασί είναι επίσης μια καλή πηγή ρεσβερατρόλης, ενός φυτικού συστατικού που βρίσκεται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τον σχηματισμό πλάκας και την πήξη του αίματος, δύο σημαντικές αιτίες της νόσου της καρδιάς.

Ωφέλιμες για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων είναι και οι σαπωνίνες και τα φλαβονοειδή. Παράλληλα η αλκοόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί βοηθά στην ενίσχυση της καλής χοληστέρολης (HDL), που βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων, ενώ προστατεύει τις αρτηρίες από την βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την κακή χοληστερόλη (LDL).

Προστασία ενάντια στον καρκίνο

Συνεχώς πληθαίνουν οι μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση του κόκκινου κρασιού ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, του προστάτη, του δέρματος κ.ά.

Η αντικαρκινική ιδιότητα του κόκκινου κρασιού αποδίδεται κυρίως στα αντιοξειδωτικά συστατικά του, όπως η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η επικατεχίνη και το γαλλικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη, που επίσης περιέχεται στο κόκκινο κρασί εκτός από την προστασία της καρδιάς συμβάλλει και στην «εξόντωση» των καρκινικών κυττάρων, σε διάφορα στάδια.

«Ασπίδα» για τα δόντια

Αν καταναλώνουμε κρασί με μέτρο, σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την στοματική μας υγιεινή, καθώς όπως φαίνεται το κόκκινο κρασί δρα ενάντια στη φθορά των δοντιών. Οι χημικές ουσίες που διαθέτει το κόκκινο κρασί εξουδετερώνουν βακτήρια τα οποία κολλάνε στα δόντια και τα διαβρώνουν. Συγκεκριμένα εξουδετερώνουν την πιο επικίνδυνη κατηγορία βακτηρίων που ζουν στο στόμα. Επίσης, οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα ούλα από την εμφάνιση ασθενειών και μειώνουν τις φλεγμονές.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί, μπορεί να ρίξει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με το αλκοολούχο κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, βοηθούν στη μείωση της πίεσης του αίματος, ενώ το οινόπνευμα φαίνεται ότι αποδυναμώνει την αντιυπερτασική τους δράση.

Μικρές συμβουλές

Τα ίδια οφέλη μπορείτε να έχετε και από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν εξίσου σημαντικά θρεπτικά στοιχεία. Τα φλαβονοειδή για παράδειγμα, βρίσκονται και στα φρούτα, τα λαχανικά, το κακάο, αλλά και στο χυμό σταφυλιού.

Οι πάσχοντες από διαβήτη και οι έχοντες υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, πρέπει να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ.

Το κρασί είναι πλούσιο σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους αν η κατανάλωση δεν έχει μέτρο.

Η υπερκατανάλωση έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα οφέλη, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κίρρωση του ήπατος, αλλά και εθισμό.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση για να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.