Κάπνισμα: μήπως ήρθε η ώρα να το κόψουμε;

kapnisma-mipos-irthe-i-ora-na-to-kopsoume-ora-na-to-kopsoume

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Καρδιά, πνεύμονες, φάρυγγας και όλα τα όργανα του σώματος συνηγορούν για να μας πείσουν, ότι πρέπει πλέον να εγκαταλείψουμε την «κακή» συνήθεια του καπνίσματος. Ωστόσο, δεν έχουν κάνει και τόσο …καλή δουλειά, αν σκεφτεί κανείς ότι οι καπνοβιομηχανίες θησαυρίζουν (ναι και στην εποχή της κρίσης).

Λίγο η συνήθεια, λίγο η παρέα, λίγο ο «νταλκάς» δε βοηθούν να σταματήσουμε το κάπνισμα, και όχι άδικα. Το τσιγάρο είναι ίσως ο πιο ύπουλος εθισμός, καθώς έχει καταφέρει να γίνει η καθημερινή ανάγκη του καπνιστή, η οποία υπονομεύει σιγά σιγά την ίδια του τη ζωή. Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε νέους λόγους για να πειστούμε, ότι το κάπνισμα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν;

Το click@Life, σε μία αντικαπνιστική προσπάθεια (τελευταία; Μάλλον όχι) σας προτείνει τα 9 πράγματα, που θα κερδίσουμε εάν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Αρχίζοντας λοιπόν, από το νούμερο 9 (για να εντείνουμε την αγωνία), έχουμε:

Αχ, αυτή η μυρωδιά

Έχετε μπει ποτέ πρωί σε λεωφορείο και ο διπλανός σας συνεπιβάτης, να έχει μόλις σβήσει το τσιγάρο του; Η μυρωδιά, είτε είστε καπνιστής είτε όχι, είναι ανυπόφορη. Σκεφτείτε τώρα, πως είναι όταν εσείς είστε αυτός ο άνθρωπος. Μαλλιά, δέρμα, αναπνοή και ρούχα είναι οι «εχθροί» της όσφρησης.

Πολλοί πρώην καπνιστές υποστηρίζουν, ότι εάν θεωρούμε ακατόρθωτο να κόψουμε το κάπνισμα και πιστεύουμε, ότι η απωθητική αυτή μυρωδιά θα δρα ως «μαγνήτης» προκαλώντας μας να ανάψουμε ένα τσιγάρο, η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι να αηδιάσουμε. Ας σκεφτούμε ακόμα τους κίτρινους λεκέδες από τα δόντια και τα χέρια μας να δίνουν τη θέση τους σε ένα κατάλευκο χαμόγελο, γεμάτο υποσχέσεις. Εάν δεν πειστήκατε, ακολουθεί ο λόγος νούμερο 8.

Ποιες ρυτίδες;

Ως γνωστόν, το κάπνισμα γερνάει το δέρμα, προ(σ)καλώντας τις ρυτίδες πιο νωρίς από ότι θα δικαιολογούσε η ηλικία του καθενός. Οι ρυτίδες (που αρνούμαστε πεισματικά να δούμε) γύρω από τα χείλη, είναι αναπόφευκτες καθώς προκαλούνται από τη θερμότητα κάθε φορά που βάζουμε το τσιγάρο στο στόμα μας.

Επιπλέον, η κίνηση να «σουφρώνουμε» τα χείλη σε κάθε τζούρα, δεν αφήνει ανεπηρέαστο το δέρμα. Η νικοτίνη, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, εμποδίζοντας το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο και βιταμίνη Α στην επιφάνειά του.

Και σα να μην είναι αυτά αρκετά, πολλά από τα χημικά στοιχεία του τσιγάρου είναι επιβλαβή για τις πρωτεΐνες του δέρματος, όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι το δέρμα να γίνεται λιγότερο ελαστικό, γεμάτο «σακούλες» και ρυτίδες.

Έξοδα, έξοδα, έξοδα

Έχετε υπολογίσει ποτέ πόσα χρήματα θα μπορούσαμε να έχουμε αποταμιεύσει, αν βάζαμε σε έναν κουμπαρά έστω και τα μισά από όσα ξοδεύουμε για να αγοράσουμε τσιγάρα;

Αν όχι, ήρθε η ώρα για μαθηματικά: ας υποθέσουμε, ότι καπνίζουμε καπνό, με 18 gr (τόσο περιέχουν οι καινούργιες συσκευασίες) για 4 ευρώ (κατά μέσο όρο). Αν λοιπόν, θέλουμε 3 καπνούς την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψουμε 12 ευρώ (χωρίς χαρτάκια και φιλτράκια), δηλαδή το μήνα, 48 ευρώ και εάν το υπολογίσουμε σε διάστημα ενός χρόνου, είναι 576 ευρώ. Κάτι λιγότερο από τον κατώτατο μισθό δηλαδή. Με απλά λόγια, εάν σταματήσουμε το κάπνισμα, θα εξοικονομήσουμε τον παλιό, καλό …13ο μισθό.

Τι γεύση έχει το φαγητό;

Πληθώρα ερευνών επιμένουν να αποδεικνύουν, ότι το τακτικό κάπνισμα καταστρέφει την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι ακόμη ασαφείς αλλά όλοι οι καπνιστές αντιλαμβάνονται την αλλοίωση αρκετών γεύσεων, καθώς η γεύση του καπνού υπερισχύει των υπολοίπων.

Οι πιο πειστικές θεωρίες, που υπάρχουν για την καταστροφή του «ουρανίσκου» είναι, ότι η συστολή των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές διόδους και τους γευστικούς κάλυκες, στην ουσία ισοπεδώνονται εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό. Όσοι πειστήκαμε να εγκαταλείψουμε την κακή συνήθεια, προσοχή γιατί η νικοτίνη «αλλάζει» τον μεταβολισμό, προκαλώντας την …όρεξή μας. Εξάλλου, η έλλειψη νικοτίνης είναι αυτή, που μας κάνει να λαχταράμε λιπαρά φαγητά και γλυκά.

Σκάλες; Απνευστί...

Το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν τα τσιγάρα, αποτρέπει το οξυγόνο να φτάσει στο αίμα. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει, ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.

Βραχυπρόθεσμα βέβαια, τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου «εμφανίζονται» με τη μορφή της κούρασης κάθε φορά που επιχειρούμε να κάνουμε μία φυσική δραστηριότητα.

Η δύσπνοια και η έλλειψη αντοχής είναι οι συχνότερες εκφράσεις της λαθεμένης οξυγόνωσης. Ωστόσο, ας μην εγκαταλείπουμε, καθώς αν αποφασίσουμε να κόψουμε το τσιγάρο, η αντοχή μας επανέρχεται μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ενώ μέσα σε λίγους μήνες θα απαλλαγούμε και από τον ενοχλητικό βήχα.

Προσοχή: Μπορεί στην αρχή ο βήχας να επιδεινωθεί, αλλά σύντομα οι πνεύμονες θα «αυτοκαθαριστούν» από τα υπολείμματα του καπνού και θα επιστρέψουν στην αναπνοή μας να γίνει και πάλι φυσιολογική.

Η περίπτωση καρκίνος

Μπορεί να μην είναι ευχάριστο να το ακούμε, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι το τσιγάρο είναι νούμερο ένα σύμμαχος του καρκίνου των πνευμόνων, του στομάχου, του στόματος, του φάρυγγα, των νεφρών, του τραχήλου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.

Με απλά λόγια, το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Τα καλά νέα βέβαια, είναι ότι όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα, η υγεία βελτιώνεται σημαντικά, ανεξάρτητα με το πόσο χρόνο κάπνιζε.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν, ότι αν έναν καπνιστής, ο οποίος κάπνιζε πέντε χρόνια καθημερινά, αποφασίσει να το κόψει, μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 50%. Δέκα χρόνια μάλιστα, «καθαρός» αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο να νοσήσει με τον οποιοδήποτε μη καπνιστή.

Κάντο για το χατίρι μου

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει συγγενείς και φίλους να μας ζητούν να κόψουμε το κάπνισμα «σα χάρη». Όσες υποσχέσεις για ένα «καθαρό μέλλον» και αν δώσουμε, όμως δεν πείθουμε.

Ας σκεφτούμε, ωστόσο, σε τι «μαρτύριο» υποβάλλονται όσοι είναι μη καπνιστές. Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για όσους είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν τον καπνό, χωρίς να μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Τα παιδιά για παράδειγμα, που μένουν με γονείς καπνιστές. Αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, όπως είναι το άσθμα και η βρογχίτιδα. Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε, ότι τα παιδιά που έχουν γονείς καπνιστές πολύ πιθανό να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη συνήθεια μεγαλώνοντας. Μήπως, τελικά πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη;

Freedoooooom

Η αίσθηση ελευθερίας, που όλοι τόσο ποθούμε και αναζητούμε ως ανθρώπινο είδος δεν αφορά προφανώς στους καπνιστές, καθώς η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες.

Η επήρειά της περνά 20 λεπτά μόνο, αφού σβήσει κάποιος το τσιγάρο, ενώ για τη «σωστή δόση» χρειάζονται σχεδόν δυόμιση τσιγάρα. Αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι καπνίζουμε ασταμάτητα.

Το μικρό διάστημα, κατά το οποίο η νικοτίνη επηρεάζει το σώμα, εξηγεί γιατί οι καπνιστές δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να κόψουμε το τσιγάρο. Και όλα τα παραπάνω, εξηγούν γιατί οι καπνιστές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αισθανθούμε την απόλυτη ελευθερία, αν δεν το κόψουμε.

Υγεία...υπάρχει επιστροφή

Ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος ιατρικός λόγος, για να εγκαταλείψουμε το κάπνισμα. Το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων και ένα σωρό άλλων ασθενειών.

Ο λόγος είναι αν μη τι άλλο απλός: όταν εισπνέουμε τον καπνό, το οξυγόνο των αιμοφόρων αγγείων μετατρέπεται σε μονοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας στένωση των αγγείων, τη στιγμή που η νικοτίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση. Για να μπορεί όμως να υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον οργανισμό, η καρδιά χτυπά πιο δυνατά, προκαλώντας αρρυθμίες.

Ευτυχώς, όσοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το τσιγάρο, βελτιώνουν σημαντικά την υγεία τους. Η πίεση και οι παλμοί επανέρχονται μόλις μία ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο και το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Μετά από ένα μήνα, μάλιστα, ο βήχας και η αναπνοή βελτιώνονται, ενώ μόλις έναν χρόνο μετά, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται κατά 50%. Ακόμα να πειστείτε;

Σόφη Ζιώγου