Η Ωραία της Ημέρας πουλάει τα…ρούχα της

deneuve-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει μια δημοπρασία talk of the town. Ειδικά όταν ένας σχεδιαστής σούπερσταρ που δεν είναι πια στη ζωή αποθεώνεται μέσα από τη μούσα του, οι λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά.

«Ήμουν μόλις 20 χρονών και είχα το προνόμιο να μου παρέχεται πρόσβαση σε αυτόν τον κόσμο της πολυτέλειας, να εκπαιδεύω το μάτι και το γούστο μου δίπλα του. Με έντυσε αρκετές φορές σε ταινίες και πιστεύω ότι η ταινία «Belle de Jour» οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας σε εκείνον. Τώρα, αποχωρίζομαι το σπίτι μου στη Νορμανδία όπου κράτησα αυτή τη γκαρνταρόμπα – σίγουρα όχι χωρίς θλίψη – αυτές είναι οι δημιουργίες ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου που σχεδίασε ρούχα για να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες», λέει σήμερα η Catherine Deneuve σα να θέλει να δικαιολογηθεί για την απόφασή της να αποχωριστεί τους θησαυρούς που κληρονόμησε, περίπου 300 κομμάτια υψηλής ραπτικής, τα οποία θα δημοπρατηθούν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, στις 24 Ιανουαρίου 2019.

Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο…Άγιος της μόδας, Yves Saint Laurent.

Και μπορεί η ζωή του να έγινε ταινία, ντοκιμαντέρ, λεύκωμα, βιογραφία, όμως είναι η πρώτη φορά που η μούσα του, ή μία από τις μούσες του, η Catherine Deneuve, αποφασίζει να δημοπρατήσει ρούχα που δημιούργησε ο Γάλλος σχεδιαστής αποκλειστικά για την ίδια, στον οίκο Christie΄s στη Γαλλία στις αρχές του 2019.

Και μπορεί όλα να ξεκίνησαν όταν η Γαλλίδα ηθοποιός επέλεξε ένα μακρύ, λευκό, κρεπ φόρεμα με κόκκινες λεπτομέρειες του ταλαντούχου δημιουργού για τη συνάντησή της με τη βασίλισσα της Αγγλίας το 1965, όμως από το «Belle de Jour» και μετά, δε σταματήσαμε να βλέπουμε την Catherine Deneuve, πάντοτε καλοντυμένη, λαμπερή, υπέρκομψη, με ρούχα και αξεσουάρ του αγαπημένου της φίλου.

Έχει προηγηθεί η δημοπρασία Yves Saint Laurent & Pierre Bergé στο Grand Palais πριν από δέκα χρόνια. Σειρά έχουν τώρα τα κεντημένα φορέματα, τα κοστούμια που εμπνεύστηκε ο YSL από διάσημους ζωγράφους και φυσικά τα σμόκιν. A Paris.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com