Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

kokkino-kreas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Οι ειδικοί συστήνουν να το μειώσουμε στο ελάχιστο και πρόσφατη έρευνα συνηγορεί για άλλη μια φορά σε αυτό, αφού σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ξέρουμε ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας είναι καλό να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή μας, καθώς έχει συνδεθεί κατά πολύ με διάφορα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τη διασύνδεση κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του μαστού, ώστε να μας προφυλάξει από μια νόσο που εμφανίζουν κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επανέλεγξαν 18 μελέτες και αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και πρόσληψης κόκκινου κρέατος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε κατά 6% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, δηλαδή αλλαντικών, αύξανε τον κίνδυνο κατά 9%.

Οι ερευνητές αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο στην υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αιμικό σίδηρο που βρίσκουμε σε αυτό το είδος κρέατος. Αποφύγετε, λοιπόν, το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας και αντικαταστήστε το με άπαχη πρωτεΐνη από κοτόπουλο ή φυτική πρωτεΐνη από όσπρια και ξηρούς καρπούς που έχουν οφέλη, χωρίς κινδύνους.