4 παράξενα «συμπτώματα» βρίσκουν λύση

4-paraksena-sumptomata-briskoun-lusi-paraksena-sumptomata-briskoun-lusi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Η μετάβαση από έναν βαρύ χειμώνα σε μία ανοιξιάτικη, γεμάτη ήλιο και χρώματα εποχή, έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική της (τουλάχιστον ημερολογιακά). Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράξενοι πόνοι, οι οποίοι ταλαιπωρούν όλους μας και μέχρι πρότινος δε γνωρίζαμε τον λόγο.

Η καρποφορία και η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι οι νούμερο ένα ύποπτοι για διάφορα περίεργα συμπτώματα, που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτήν την εποχή. Οι αλλεργίες είναι μία μόνο εξήγηση, αλλά η αλήθεια είναι, ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και των σοβαρών συμπτωμάτων, που χρήζουν ιατρικής προσοχής.

1ο σύμπτωμα: Φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα

Η άνοιξη σας καλεί να βγείτε επιτέλους από το σπίτι και να απολαύσετε τον ήλιο. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο των ζωυφίων και εντόμων.

Αν και τα μεμονωμένα κόκκινα σημάδια, που προκαλούν κνησμό, ενδέχεται να είναι τσιμπήματα από έντομα, οι μεγάλες περιοχές γεμάτες κοκκινίλες μπορεί να είναι κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Αν μάλιστα, έχετε επιλέξει κάποιο νέο άρωμα, αποσμητικό ή αντηλιακό, τότε ίσως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Στην περίπτωση, που έχετε αμφιβολίες για το τι πραγματικά είναι, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο προϊόν ξανά, δοκιμάστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, για να μειώσετε τη φαγούρα και αν τα συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό, όπως είναι η διφαινυδραμίνη.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο, μην ξύσετε την περιοχή, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε τα συμπτώματα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι η δύσπνοια, η αίσθηση πρηξίματος του λαιμού ή της γλώσσας, καλύτερα θα ήταν να απευθυνθείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Μάλιστα, εάν έχετε περάσει κάποια ώρα κοντά στη φύση, μπορεί να παρατηρήσετε μία διαρροή από τις φουσκάλες. Ίσως, ο οργανισμός σας αντιδρά σε κάποιο είδος δηλητηρίου, που προέρχεται από κάποιο φυτό. Ξεπλύνετε τα χέρια σας, αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύμπτωμα 2ο: Μυϊκός πόνος στις αρθρώσεις

Ίσως, τον χειμώνα να το …παρακάνατε με την προετοιμασία στο γυμναστήριο και ο οργανισμός σας αντιδρά με έντονο μυϊκό πόνο, ιδιαίτερα στις περιοχές των αρθρώσεων.

Αυτός ο πόνος, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη, ότι οι μύες σας δεν «τρέφονται» με την σωστή ποσότητα οξυγόνου. Να θυμάστε, ότι είναι ζωτικής σημασίας, οι μύες σας να είναι σωστά οξυγονωμένοι, για την καλύτερη ενυδάτωση και λειτουργία του οργανισμού.

Εκτός από τη διατροφή και ενυδάτωση, πρέπει βέβαια να δίνετε προσοχή στις «προειδοποιήσεις» που σας στέλνει το σώμα σας. Εάν αντιμετωπίζετε τον πόνο για αρκετό διάστημα, ίσως να έχετε «τραβήξει» κάποιον μυ.

Για να αποφευχθεί αυτή η βλάβη, να θυμάστε να τεντώνεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε βέβαια και τον γιατρό σας, σε περίπτωση που πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

Εντωμεταξύ, ξεκουραστείτε, τοποθετήστε πάγο στους μυς που πονούν, προσπαθήστε να τυλίξετε τον πάγο μάλιστα γύρω από την περιοχή που πονά για 20 λεπτά κάθε 2 ώρες (αν χρειαστεί) και ξαπλώστε ανασηκώνοντας ψηλά την περιοχή, που βρίσκεται ο μυς, για να αποφύγετε το πρήξιμο.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, τέτοιου είδους πόνοι, ίσως είναι αποτέλεσμα της νόσου του Lyme, ρευματοειδούς ή και ουρικής αρθρίτιδας.

Σύμπτωμα 3ο: Πόνοι στο στήθος και δύσπνοια

Εάν αισθανθείτε αδικαιολόγητο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, είναι σημαντικό καταρχήν να αναζητήσετε το οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να διαγράψετε τις πιθανότητες καρδιακού ή πνευμονικού νοσήματος.

Εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η δυσφορία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας. Μπορείτε να πάρετε ιβουπροφαίνη με τις οδηγίες του γιατρού σας φυσικά και αν τα συμπτώματα επιμείνουν καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο.

Για μεσήλικα άτομα ή στους καπνιστές, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας ιατρική πάθηση, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερίνη.

Μεταξύ των σοβαρών συμπτωμάτων, που υποδηλώνουν την ανάγκη για άμεση ιατρική βοήθεια είναι η εφίδρωση, η δυσκολία στην αναπνοή, η ναυτία, ο πόνος στο σαγόνι, τα χέρια ή την πλάτη, καθώς και η καρδιακή αρρυθμία. Αν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Σύμπτωμα 4ο: Κοιλιακός πόνος

Μπορεί τα γεύματα με την οικογένεια ή με φίλους να είναι μία διασκέδαση, αλλά η αλήθεια είναι ότι κρύβουν «διατροφικούς» κινδύνους. Στην περίπτωση μάλιστα που έπειτα από ένα τέτοιο γεύμα, αισθάνεστε ναυτία, τάση για εμετό ή έχετε διάρροια, ίσως έχετε πέσει «θύμα» τροφικής δηλητηρίασης.

Ιδιαίτερη προσοχή (όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία μάλιστα) χρειάζονται τα τρόφιμα, που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα, τα κρέατα και άλλα φαγητά που έχουν μείνει για αρκετή ώρα εκτός ψυγείου.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του κοιλιακού αυτού πόνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαλικυλικό βισμούθιο, το οποίο ενδείκνυται και για τη θεραπεία γαστρεντερίτιδας. Φροντίστε ωστόσο, να το καταναλώσετε με κάποιο εύπεπτο τρόφιμο και με αρκετό νερό.

Οι ζωμοί, οι σούπες, τα προϊόντα με βάση το ψωμί και τα μη λιπαρά τρόφιμα είναι πάντα καλές επιλογές. Μη ξεχνάτε, ότι η τροφική δηλητηρίαση δεν πρέπει ποτέ να διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.