8 κόλπα για να αντιμετωπίσετε το πρωινό ξύπνημα

8-kolpa-gia-na-antimetopisete-to-proino-ksupnima-kolpa-gia-na-antimetopisete-to-proino-ksupnima

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχει τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) χειρότερο από το πρωινό ξύπνημα. Η …βάρβαρη αυτή κατάσταση, η αλήθεια είναι, ότι δύσκολα συνηθίζεται. Εάν είστε και εσείς από εκείνους, που ακόμα απορείτε, «καλά στο σχολείο πώς μπορούσα να σηκώνομαι;», ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί 8 κόλπα, που θα κάνουν το πρωινό ξύπνημα λιγότερο επώδυνο.

Γιατί να ξυπνήσω;

Βασική πτυχή για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το (ναι, επιμένουμε) βάρβαρο πρωινό, είναι να γνωρίζετε τον λόγο για τον οποίο σηκώνεστε από τη γλυκιά θαλπωρή του κρεβατιού σας. Ποιο είναι το κίνητρο; Θέλετε να σηκωθείτε για να πάρετε πρωινό με την οικογένειά σας, να ετοιμάσετε τα παιδιά για το σχολείο, να ασκηθείτε ή να πιείτε έναν καφέ με την ησυχία σας, πριν ξεκινήσει η αδίστακτη καθημερινότητα; Μόλις συνειδητοποιήσετε τον λόγο και εφόσον αυτός αξίζει, το πρωινό σας θα γίνει πιο υποφερτό.

Ξεκλέψτε λίγο χρόνο

Όταν αντιληφθείτε τον λόγο για τον οποίο ξυπνάτε, σκεφτείτε μήπως μπορείτε να μειώσετε τις πρωινές σας δραστηριότητες και «ξεκλέψτε» έστω και ένα 10λεπτο ύπνου. Ένα καλό τρικ είναι να έχετε έτοιμα, για παράδειγμα, τα ρούχα σας από το βράδυ, ώστε να μην αναλώνεστε σε στιλιστικές «αναζητήσεις» το πρωί.

Το βιολογικό σας…ξυπνητήρι

Αν η στέρηση ύπνου έχει κάνει τον οργανισμό σας να μοιάζει με …roller coaster, ίσως πρέπει να σκεφτείτε, ότι το σώμα σας κάτι θέλει να σας πει. Η έλλειψη ύπνου εξηγεί ότι, σε γενικές γραμμές, το σώμα σας κάνει αλλαγές καθώς περιμένει να κοιμηθεί, όπως είναι για παράδειγμα η πτώση της θερμοκρασίας και του καρδιακού ρυθμού, αλλά και η έκκριση μελατονίνης, που εκκρίνει, μία έως δύο ώρες πριν από την τακτική ώρα, που πηγαίνετε για ύπνο.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε, τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για σας, είναι να ορίσετε μια σταθερή ώρα ύπνου, που ξεκινά περίπου 8 ώρες πριν αναγκαστείτε να ξυπνήσετε. Ακολουθήστε το πρόγραμμα αυτό για αρκετές εβδομάδες συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων, για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο καλά αντιδρά το σώμα σας.

Κλείστε τα gadgets

Για να μπορείτε να ξυπνάτε έγκαιρα και άνετα το πρωί, πρέπει το προηγούμενο βράδυ να έχετε απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, η διαδικασία του ύπνου ξεκινά πολύ πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και να τις αφήσετε μακριά από το κρεβάτι σας, καθώς όσο χρήσιμα και αν είναι όλα τα τεχνολογικά gadgets την ημέρα, τόσο επιβλαβή είναι για τον ύπνο σας και την ξεκούρασή σας τη νύχτα.

Καλημέρα ήλιε

Μπορεί το φως από τις οθόνες το περασμένο βράδυ, να σας δυσκολεύει τον ύπνο, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου. Ξεκινήστε το πρωινό σας, ανοίγοντας διάπλατα τις κουρτίνες και αφήστε τον οργανισμό σας να «ρουφήξει» όσο περισσότερο ήλιο μπορεί. Αυτό θα σας γεμίσει ενέργεια και διάθεση.

Νέο πρόγραμμα για…χθες

Για να ανακαλύψετε, τι τελικά συμβαίνει και σας είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσετε το πρωί, ίσως πρέπει να αναλογιστείτε το πρόγραμμα της περασμένης ημέρας. Αν ανακαλύψετε, τι είναι αυτό που σας κουράζει, ίσως πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας.

Έρευνα του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες θεωρεί, ότι το εργασιακό του πρόγραμμα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την έλλειψη ύπνου. Μη ξεχνάτε δε, ότι σημαντικό ρόλο για έναν ξεκούραστο ύπνο, άρα και ένα ανάλαφρο πρωινό ξύπνημα, παίζει το άγχος που συνοδεύει τη δουλειά.

Καθημερινές και σ/κ στο ίδιο πρόγραμμα

Μπορεί κάθε Δευτέρα να ξυπνάτε με την προσμονή του…Σαββάτου για να μπορέσετε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, αλλά αυτή η «παραδεισένια» αίσθηση, σας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι, όλη αυτή η κατάσταση είναι σαν φαύλος κύκλος: ύπνος το Σαββατοκύριακο, για τον χαμένο χρόνο των καθημερινών, που σας κουράζει ακόμα περισσότερο για την εβδομάδα που θα έρθει. Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και την ώρα που ξυπνάτε κάθε μέρα.

Αφύπνιση με δυνατά τα ντεσιμπέλ

Αφού πλέον έχετε αναγνωρίσει τους «εχθρούς» της πρωινής σας κούρασης, έχει έρθει η ώρα να βάλετε το ξυπνητήρι σας να χτυπά κάθε 10 λεπτά, λίγο πιο δυνατά και πιο μακριά από το κομοδίνο σας. Με τον τρόπο αυτό, θα αναγκάζεστε να σηκώνεστε για να το κλείνετε, άρα ο οργανισμός σας θα ξυπνά σιγά σιγά.