H Kate Moss όπως δεν την έχετε ξαναδεί

kate-7
ΤΡΙΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αυτό το κορίτσι έχει το κοκκαλάκι της…νυχτερίδας. Και τώρα που ο πρώην σύντροφός της λανσάρει ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα, το όνομά της γίνεται ξανά επίκαιρο.

Είναι η εποχή των σούπερ μοντέλων. Τότε που γνωρίζαμε τα κορίτσια της πασαρέλας, των εξωφύλλων, των ιστοριών μόδας σε συνέχειες, με το μικρό τους όνομα. Linda, Naomi, Christy, Amber, Helena, Claudia και φυσικά Kate. Χωρίς τις τέλειες αναλογίες, αλλά με το τέλειο άλλοθι για να εξελιχτεί σε ένα τοπ μόντελ που δεν έφυγε ποτέ από τη…μόδα.

Θυμάστε την ασπρόμαυρη καμπάνια που έφερε επανάσταση στα στερεότυπα της ομορφιάς, με την Κate Moss να διαφημίζει το ίδιο άρωμα για αγόρια και κορίτσια, από τον Calvin Klein, σχεδόν γυμνή, σίγουρα χαμογελαστή και απελευθερωμένη;

Obsession. Kαι μπορεί να μην είναι από τα κορίτσια που δίνουν συχνά συνεντεύξεις και εκτίθενται, όμως αυτή δεν είναι η στιγμή που χρειάζεται να μιλήσει. Τα λένε όλα οι εικόνες.
Ο Μario Sorrenti, ο φωτογράφος που είναι υπεύθυνος για τις διαχρονικές εικόνες, ήταν ο σύντροφός της τότε και αποφάσισε να στήσει και να βάλει την υπογραφή του σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με την Κate όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Ο ίδιος λέει ότι απευθύνεται σε συλλέκτες της μόδας και ξέρει πως το βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη από τον εκδοτικό οίκο Phaidon θα γίνει ανάρπαστο. Η συνταγή είναι συγκεκριμένη και δοκιμασμένη.

Δεκαετία '90, χρόνια αθωότητας, ασπρόμαυρο φιλμ, οικείο περιβάλλον και ένα γνώριμο κορίτσι σε νέες περιπέτειες, σχεδόν άβαφο, σίγουρα ξεμαλλιασμένο, σχεδόν γυμνό, χωρίς τίποτα να προκαλεί όμως.

Είναι και οι δύο νέοι και ερωτευμένοι. Εκείνος σχεδόν άγνωστος ως φωτογράφος κι εκείνη ατίθαση ήδη και ανερχόμενη, περιζήτητη επαναστάτρια, ασυνήθιστα φωτογενής.

Και τι σχέση μπορεί να έχει μια ιστορία αγάπης με τη μόδα τού σήμερα; Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία αν συνέβαινε σήμερα με τα likes, τα stories, την λάιβ αναμετάδοση κάθε λήψης.

Θα προτιμήσουμε να ξεφυλλίσσουμε το βιβλίο με τις 220 σελίδες, το αχνό, ασπρόμαυρο εξώφυλλο με τις μαυρόασπρες φωτογραφίες που δεν έχουν καμία σχέση με το ιλουστρασιόν αποτέλεσμα της δυναστείας των Κardashians, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τα extensions, την υπερβολική ματαιοδοξία. Kate by Mario Sorrenti. Τόσο απλά. Η αγάπη άργησε μια μέρα. Και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com