Κι αν υπάρχει εναλλακτική στη δερμάτινη μόδα;

moda-rouxa-mpoufan
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Mας αρέσει να φροντίζουμε το περιβάλλον, αν και όταν πρόκειται για το στιλ, πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια. Θέλετε να δούμε τι μπορούμε να φορέσουμε, αν όχι δερμάτινο;

Kαλύτερα να μην ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να φοράμε γούνα στο κρύο ή στο…θέατρο, κι αν θα έπρεπε να νιώθουμε ενοχές όταν επιλέγουμε ένα vintage πανωφόρι ή όταν απλά νιώθουμε όμορφα μέσα στη θαλπωρή ενός πληθωρικού γούνινου παλτό.

Και με τα δερμάτινα τι γίνεται; Δερμάτινες μπότες, δερμάτινες τσάντες, δερμάτινα περφέκτο… Με την τεχνολογία να είναι πλέον σύμμαχος στους πειραματισμούς, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές μόδας υποστηρίζουν πως η απομίμηση του δέρματος, και όχι η φθηνή δερματίνη, μπορεί να έχει ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από το αληθινό δέρμα.

Να τους πιστέψουμε; H αλήθεια είναι πως υπάρχουν φορές που απλά χαζεύουμε ρούχα στα μαγαζιά που προτείνουν λύσεις σε διαφορετικές τιμές, από εξαιρετικά οικονομικά μέχρι ασύλληπτα ακριβά, και πολλές φορές πρέπει να ανατρέξουμε στο ειδικό ταμπελάκι για να καταλάβουμε αν πρόκειται για δέρμα ή όχι, γιατί από την αφή και μόνο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιες.

Γιατί δεν είναι σίγουρα σήμερα η εποχή να σφυρίζουμε αδιάφορα και να αγνοούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο, στον πλανήτη. Η μόδα πηγαίνει μαζί με την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, την οικολογία, και οι σχεδιαστές μόδας που χαράζουν κατευθύνσεις οφείλουν να προτείνουν εναλλακτικές και να εξελίσσονται.

Οπότε όταν η μόδα πλέον υποστηρίζει τη διαφορετικότητα, όταν η εμπορικότητα θέτει νέους κανόνες και μειώνει ακόμη και τη χρήση της πλαστικής σακούλας, εμείς δεν μπορούμε παρά να αναζητάμε νέους τρόπους έκφρασης για να παρασύρουμε και άλλους μαζί μας σε μια πιο…ηθική μόδα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη και όσοι έχουν επιλέξει να είναι χορτοφάγοι από την αγάπη τους για τα ζώα και το περιβάλλον, δήλωναν ότι δεν έχουν εναλλακτική και αναγκάζονται να φοράνε δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ.

Η εποχή αυτή λοιπόν αλλάζει. Και είναι στο χέρι μας να βρούμε και να επενδύσουμε στη μόδα που μιμείται πειστικά το δέρμα, χωρίς να είναι δέρμα. Η Stella McCartney είναι η πρωτοπόρος στο είδος, χρόνια τώρα. Αλλά ευτυχώς δεν είναι μόνη πλέον. Θα βρούμε την ποιότητα που θυμίζει δέρμα στα περισσότερα καταστήματα κι ας υπάρχουν εκείνοι που λένε πως το συνθετικό που μιμείται το δέρμα χρησιμοποιεί τόσα χημικά που βλάπτει ακόμη πιο πολύ το περιβάλλον.

Να το δοκιμάσουμε, έτσι για αλλαγή; Γιατί δεν υπάρχει μόνο το PVC αλλά και ειδικά επεξεργασμένη πολυουρεθάνη, όπως και πόσες άλλες εξωτικές ονομασίες που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Κι αν μπορούμε να αντισταθούμε στο δέρμα, υπάρχει πάντα και το βελούδο. Blue velvet; Ναι, γιατί το μπλε δέρμα δεν έχει καν το δικό του τραγούδι.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com