Ολόκληρη η Μary Quant σε μια έκθεση

mary-quant-mary-quant-and-models-at-the-quant-afoot-footwear-collection-launch-1967-pa-prints-2008
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τι περιμένουμε από μια ρετροσπεκτίβα της μόδας; Xρώματα, διαφορετικές υφές, ιστορίες που αντέχουν στον χρόνο… Κι εμείς θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να δούμε την ρετροσπεκτίβα για το έργο της Mary Quant στο Λονδίνο.

Το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο ξέρει να στήνει, να φιλοξενεί, να αποδομεί μύθους για να τους ξαναχτίσει.

Και στην περίπτωση της Mary Quant; Φανταζόμαστε ήδη ολόκληρη τη δεκαετία του 60 να ζωντανεύει μέσα από σπάνια εκθέματα, δωμάτια μέσα στα δωμάτια, μόδα μέσα στη μόδα για να τη διαδεχτούν τα σέβεντις. Ή μήπως παίξουν εναλλάξ;

Θα δούμε και ασπρόμαυρες εικόνες και σούπερ μίνι φούστες και φορέματα, δημιουργίες που έχουμε συναντήσει μόνο σε ιστορικά λευκώματα, να φοριούνται τώρα σε κούκλες βιτρίνας.

Και μόνο η κόμμωση της ταλαντούχας σχεδιάστριας που είχε δημιουργήσει επανάσταση για την εποχή με τον απόλυτο σούπερσταρ, Vidal Sassoon, έχει τόσα να πει στο σήμερα για το χθες. Και τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις.

Η αναβίωση της χρωματιστής διαδρομής της Mary Quant αποτελεί γεγονός, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε και επισήμως η προπώληση των εισιτηρίων για την άνοιξη στο δημοφιλές μουσείο του Λονδίνου.

Και πώς θα μοιάζουν οι επισκέπτες; Δεν αποκλείεται ορισμένοι να φοράνε και αυθεντικά ρούχα με την υπογραφή Μary Quant, μοντέλα του τότε, γιατί όχι και του σήμερα, με vintage Quant, για περισσότερο συναίσθημα.

Είναι η στιγμή που άνθρωποι της μόδας που παραδεχτούν πως δεν υπήρχε…τίποτα πριν από την Mary Quant. Και μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελεί υπερβολή αλλά η αλήθεια είναι πως ένας δημιουργός κρίνεται στο πέρασμα του χρόνου κι εδώ έχουμε ένα πείραμα μοναδικό στο είδος του με ρούχα που μοιάζουν τολμηρά ακόμη και σήμερα αλλά θα τα φορούσαμε όλα με χαρά.

Για να επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με τα λουλούδια, το ανθισμένο μεταφορικό μέσα της Μary Quant, απευθείας από την εποχή στην οποία πρωταγωνίστησαν τα Παιδιά των Λουλουδιών.

Και να σκεφτεί κανείς πως ήδη από τον Ιούνιο οι υπεύθυνοι του Μουσείου έκαναν έκκληση στον κόσμο για να συγκεντρωθούν ρούχα και αξεσουάρ της σχεδιάστριας, με αποτέλεσμα να βρεθούν 800 θησαυροί που δεν μπορούσαν φυσικά να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους.

Κι εμείς ανυπομονούμε να διακτινιστούμε από το 1955 στο 1975 για να ακούσουμε, να νιώσουμε, να φορέσουμε το ίδιο σάουντρακ. Και να δούμε, ίσως και για πρώτη φορά, καλλυντικά, καλσόν, εσώρουχα, αδιάβροχα και φυσικά πολλά μίνι. Φύγαμε για Λονδίνο; H έκθεση θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε δεν χρειάζεται να βιαστούμε.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com