Τι να τρώμε και τι όχι τις δύσκολες ημέρες;

gunaika-koilia-stomaxi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αυτές οι μέρες του μήνα είναι πάλι εδώ και ενώ θέλουμε να φάμε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, ξέρουμε ότι κάποιες διατροφικές επιλογές είναι λιγότερο καλές για εμάς στην περίοδο κι άλλες περισσότερο. Τι πρέπει να θυμάστε;

Αποφύγετε την ζάχαρη. Η κούραση που αισθάνεστε αυτές τις ημέρες οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες όταν συνδυάζονται με κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Η ζάχαρη κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι έπειτα το ρίχνει με τον ίδιο τρόπο, στερώντας μας κάθε ίσχνος ενέργειας. 

Μειώστε το αλάτι και την καφεΐνη, καθώς όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσουν στις κράμπες, αλλά μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ο καφές και το τσάι, επισης, θυμηθείτε ότι είναι διουρητικά και μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σας.

Πείτε «όχι» στα λιπαρά, τα αναψυκτικά, τα τηγανητά και τα junk τρόφιμα, καθώς όλα αυτά θα οδηγήσουν γρήγορα σε κατακράτηση υγρών.

Καταναλώστε κουρκουμά και τζίντζερ για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή που πυροδοετεί τις κράμπες. 

Μην ξεχνάτε τον σίδηρο, καθώς λόγω απώλειας αίματος, μπορεί να παρουσιάσετε αναιμία. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, σπανάκι, φακές, κακάο, φασόλια, σταφίδες, αβγό και συνδυάστε τα με βιταμίνη C (πορτοκάλι, πιπεριές, ακτινίδιο, μπρόκολο, ρόδι κ.λπ), για καλύτερη απορρόφηση. Αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών με σίδηρο και γαλακτοκομικά, γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή του.

Καταναλώστε άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σάκχαρο σταθερό κι έτσι να ελαχιστοποιήσετε τις λιγούρες.