Ίλιγγος: ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει;

zalada-ponokefalos
ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα ιλίγγου και ζαλάδας, χρειάζεται να ακολουθήσετε και τη σωστή διατροφή μαζί με τη θεραπεία σας, αναλόγως πάντα το αίτιο. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία εξηγεί τι πρέπει να βάζουμε στο πιάτο μας σε αυτές τις περιπτώσεις και τι όχι.

Ο ίλιγγος και η ζαλάδα μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα που προέρχεται από περισσότερες από 40 διαφορετικές παθήσεις του εσωτερικού του αυτιού, του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου ή του αυχένα. Αν πάσχετε από επαναλαμβανόμενα επεισόδια, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας όχι μόνο για να σας χορηγήσει το κατάλληλο χάπι, αλλά και για να σας δώσει τις κατάλληλες εξετάσεις που θα οδηγήσουν στο αίτιο του προβλήματος.

Ένα πολύ συνηθισμένο αίτιο είναι οι διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος που προέρχονται από το εσωτερικό του αυτιού και μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία και ζαλάδα, όπως επίσης και οπτικές ή ακουστικές ενοχλήσεις. Προβλήματα που σχετίζονται με το εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να είναι μια μόλυνση, μηχανικά προβλήματα όπως εκτόπιση ωτόλιθων (κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου), φλεγμονή, αδύναμο ανοσοποιητικό, αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του αυτιού κ.ο.κ.

Όταν βρεθεί η «ρίζα του κακού», οι διατροφικές επιλογές σας μπορούν να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας σας, καθώς υπάρχουν τροφές που μπορούν να επηρεάσουν. Ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ιλίγγου και τη δυσφορία που μπορεί να σας προκαλέσει στην καθημερινότητά σας.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η αιτία του ιλίγγου ή της ζαλάδας, ώστε να δείτε ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν. Αφού, λοιπόν, βρεθεί και αν αφορά το αιθουσαίο σύστημα, δοκιμάστε  και αποφύγετε κάποιες από τις παρακάτω τροφές, πάντα με τη συμβουλή και την καθοδήγηση του γιατρού σας ή κάποιου διατροφολόγου/επαγγελματία υγείας.

Τι να αποφύγετε
-Καφεΐνη: βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα και μπορεί να αυξήσει την αίσθηση «κουδουνίσματος» στο αυτί κάποιου που πάσχει από ιλίγγους. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, κυτταρική εκπόλωση, καθιστώντας τα κύτταρα ευερέθιστα. Γι’ αυτό, η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Meniere και από αιθουσαίες ημικρανίες.
-Πολύ αλάτι: Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, επηρεάζοντας την ισορροπία τους και την πίεση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σε μια διατροφή μπορεί να επηρεάζει την εσωτερική ομοιόσταση του αιθουσαίου συστήματος και στους ασθενείς με νόσο Meniere και αιθουσαία ημικρανία συστήνεται η μείωσή του. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε νάτριο, όπως σάλτσα σόγιας, πατατάκια, ποπ κορν, τυρί, τουρσί, κονσέρβες κ.ο.κ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το συμβατικό αλάτι με αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
-Κάπνισμα: Η νικοτίνη έχει αποδειχτεί ότι πιέζει και περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία και όταν αυτό συμβαίνει, τα προβλήματα του αιθουσαίου συστήματος χειροτερεύουν. Ακόμη, μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και εμποδίζει την ανάκαμψη.
-Αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό, αφυδατώνει τον οργανισμό και οι μεταβολίτες του είναι βλαβεροί για το εσωτερικό του αυτιού και τον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει ίλιγγο, ημικρανία, ναυτία και εμετό σε κάποιον που είναι επιρρεπής στους ιλίγγους, ενώ εμποδίζει την αποκατάσταση και την επαναφορά και επηρεάζει αρνητικά τις γνωστικές λειτουργίες. Τέλος, μπορεί να παρέμβει στη δυναμική των υγρών στο εσωτερικό του αυτιού και να πυροδοτήσει ίλιγγο και στην περίπτωση κατανάλωσης κρασιού να έχετε περιστατικό ημικρανίας. 
Ακόμη προσέξτε:
-Αναψυκτικά και γενικότερα συμπυκνωμένα υγρά με ζάχαρη ή αλάτι
-Τουρσί και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
-Επεξεργασμένες τροφές
-Τηγανητά
-Ψωμί και γλυκά

Τι να τρώτε
Αν πάσχετε από ζαλάδες και ιλίγγους, προτιμήστε στη διατροφή σας αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τροφές που μειώνουν το πρήξιμο του ιστού στο εσωτερικό του αυτιού και επιδιορθώνουν τα κύτταρα, εξασφαλίζοντας την υγιή αναγέννησή τους.

-Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Η μπανάνα, η ντομάτα, το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, τα φασόλια βοηθούν στην απομάκρυνση των παραπανίσιων υγρών από τον οργανισμό.
-Καρύδια και ξηρούς καρπούς γενικότερα: Είναι αντιοξειδωτικοί, αντιφλεγμονώδεις, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και το εσωτερικό του αυτιού και μειώνουν την πίεση στο αυτί. Στις περιπτώσεις της αιθουσαίας ημικρανίας παρ’ όλ’ αυτά, οι ξηροί καρποί πρέπει να αποφεύγονται.
-Τζίντζερ: Η γνωστή σε όλους μας πιπερόριζα μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του ιλίγγου (ναυτία, τάση για λιποθυμία και εμετό), αλλά δεν συστήνεται για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και φάρμακα για το σάκχαρο.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, βιταμίνη C, ψευδάργυρο: οι τροφές αυτές μπορούν να αποκαταστήσουν ζημιές στα νεύρα και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό αυξήστε ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, φασόλια και ρεβίθια, ολική άλεση, θαλασσινά, μανιτάρια, σπανάκι στη διατροφή σας. Δοκιμάστε και συμπλήρωμα βιταμινών Β για καλύτερα αποτελέσματα.
-Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως μπανάνα, σπανάκι, λάχανο, φαγόπυρο, αβοκάντο, σπόροι κολοκύθας, χουρμάδες, στρείδια, μπρόκολο, αμύγδαλα κ.ά. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν συνδέσει την έλλειψη μαγνησίου με ζαλάδες, γι’ αυτό φροντίστε να το έχετε σε επάρκεια στην καθημερινότητά σας.
-Ginkgo Biloba: Είναι γνωστό για τη δράση του στην ενδυνάμωση της μνήμης, αλλά έχει αποδειχτεί ότι βοηθά και σε περιπτώσεις ιλίγγων, ενώ έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.
-Νερό: φροντίστε να πίνετε πολύ.

Οι παραπάνω τροφές μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές τροφές. Γι’ αυτό θα είναι πολύ βοηθητικό να καταγράψετε αυτές που σας βοηθούν και αυτές που πυροδοτούν συμπτώματα, ώστε να ξέρετε τι σας κάνει καλό και τι όχι. Τσεκάρετε, επίσης, αν οι ζαλάδες και οι ίλιγγοι προέρχονται από κάποιο φάρμακο που μπορεί να λαμβάνετε και μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανή διακοπή ή αντικατάστασή του. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα υπνωτικά, τα παυσίπονα, τα μυοχαλαρωτικά, τα αντι-υπερτασικά και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα και να αυξήσουν τις πιθανότητες ιλίγγου. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική βοήθεια και καθοδήγηση είναι απαραίτητη.

Επαφή με τη Γη
Εκτός από τη διατροφή, υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις περιστατικών ζαλάδας και ιλίγγου: η γείωση, δηλαδή η άμεση επαφή με την επιφάνεια της Γης. Επειδή το σώμα μας είναι κυρίως νερό και μέταλλα, αποτελεί καλό αγωγό ηλεκτρονίων και τα ελεύθερα ηλεκτρόνια στην επιφάνεια της Γης μεταφέρονται εύκολα στον οργανισμό -αρκεί να υπάρχει άμεση επαφή- εισχωρούν σε αυτόν και δρουν σαν φυσικά αντιοξειδωτικά. Για να καταφέρετε να έχετε αποτελέσματα, δοκιμάστε να περπατάτε σε βρεγμένο χώμα καθημερινά για 30 λεπτά με γυμνά πόδια κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προμηθευτείτε κάποια από τις συσκευές γείωσης που μας προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα, από την άνεση του σπιτιού μας. Η γείωση δρα ευεργετικά συνολικά στην υγεία και το ανοσοποιητικό και μπορεί να βοηθήσει και σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς,
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB page: www.facebook.com/getactive.gr