Οι 50 αποχρώσεις του κοτλέ

kotle-panteloni
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Σε μια εποχή που γυναίκες και άνδρες διεκδικούμε τα ίδια (σχεδόν) ρούχα και αξεσουάρ, η μόδα του χειμώνα αγκαλιάζει με πάθος ένα μάλλον παρεξηγημένο ύφασμα.

Το βελούδο θεωρείται αριστοκρατικό. Το μετάξι συναγωνίζεται με το σιφόν, η οργάντσα με τη μουσελίνα και από τα πιο ταπεινά υφάσματα, το ντένιμ είναι βασιλιάς εδώ και χρόνια μαζί με το κοτόν, αλλά και το οργανικό βαμβάκι που εκτός από οικολογικό, είναι και της μόδας. 

Και υπάρχει και το κοτλέ, ανάγλυφο, πληθωρικό, γενναιόδωρο, με λεπτές ή και πιο φαρδιές ρίγες, για αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, με στιλ και άποψη.

Και μπορεί η πιο δυνατή δεκαετία για το κοτλέ να ήταν το '70 με τα παιδιά των λουλουδιών να παίζουν με διαφορετικές υφές και εμπριμέ που μας φτιάχνουν τη διάθεση μέσα από τα φωτογραφικά λευκώματα, όμως πέρασαν αρκετές σεζόν, χρόνια, τάσεις, χωρίς καμία υποψία από κοτλέ ρούχα και αξεσουάρ.

Ο χειμώνας όμως του 2019 μοιάζει σα να είναι αφιερωμένος σε μια αγαπημένη τελικά επιλογή για πολλούς σχεδιαστές μόδας που μοιάζουν σα να περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, ίσως και την αφορμή για να αφηγηθούν κοτλέ ιστορίες.

Μας αρέσουν τα παντελόνια που θα μπορούσαν να φορεθούν σε μαύρο, καφέ, μπεζ, αλλά και μπλε, τόσο από γυναίκες, όσο και από άνδρες, σε ανδρική γραμμή, κυρίως γιατί είναι χαμηλοκάβαλα, έχουν τσέπες, σηκώνουν και μια κλασική ζώνη.

Αλλά μας αρέσουν και τα πουκάμισα από λεπτό ύφασμα κοτλέ, όπως και τα φορέματα με κουμπιά και οι τσάντες. Όμως προσοχή. Το κοτλέ θέλει τον δικό του χειρισμό. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μπερδεύουμε όλες τις υφές μαζί, ούτε να φοράμε κοτλέ φούστα με κοτλέ πουκάμισο μαζί.

Πότε μπορούμε να τολμήσουμε το…εμμονικό κοτλέ; Αν εντοπίσουμε ένα ροζ κοτλέ κοστούμι. Κι αν βρούμε ολόσωμη φόρμα σε στιλ σαλοπέτ; Ούτε που να το σκέφτεστε. Δεν είναι τυχαίο πως το κοτλέ έχει συνδεθεί με τη δασκάλα της γεωγραφίας των παιδικών μας χρόνων ή τους εργάτες τον 18ου αιώνα.

Για να πάρουμε ιδέες, μπορούμε να δούμε τις προτάσεις του οίκου Chanel και να ξεφυλλίσουμε τα οικογενειακά, φωτογραφικά μας άλμπουμ. Αν μας αρέσουν τα seventies, μπορούμε  να αναζητήσουμε γήινες αποχρώσεις και κυρίως καφέ. Αν θέλουμε κάτι πιο μοντέρνο, μπορούμε να παίξουμε με παστέλ. Tι θα λέγατε για ανάγλυφες ρίγες με ντένιμ; Ή μαύρο κοτλέ κοστούμι με λευκό πουκάμισο και μαργαριτάρια; Η απόλυτη λεπτομέρεια; Τα δερμάτινα μπαλώματα στους αγκώνες στα μανίκια. Γιατί το κοτλέ αγαπάει το δέρμα.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com