Γιάννης Τσεκλένης: Τhe Greatest Showman

tseklenis-fougaro
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τα χρόνια της μόδας. Και τα χρόνια των λέξεων, των χρωμάτων, των υφασμάτων. Των ιστοριών και των πράξεων. Ο Γιάννης Τσεκλένης σε ένα one-man show στο Κέντρο Πολιτισμού Φουγάρο στο Ναύπλιο.

Η Κυριακή 2 Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία μέρα που μπορούσε κανείς να δει την ρετροσπεκτίβα για τα Χρόνια της Μόδας με την υπογραφή του Γιάννη Τσεκλένη και να δει τον ίδιο τον «μαέστρο», μπροστά στο χρονολόγιο, και τα φορέματα-installations, να αφηγείται με πάθος, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια, τη διαδρομή από το χθες στο τώρα και πάλι πίσω.

Τίποτα δεν άλλαξε και όλα άλλαξαν και έγιναν ξαφνικά μαύρα. Ή μήπως το αντίθετο; Θα προτιμήσουμε την αισιοδοξία και θα κρατήσουμε τις εμπριμέ ιστορίες και την ασορτί διάθεση.

Και κάπως έτσι βρεθήκαμε στο Φουγάρο, μαζί με όλους όσους βρέθηκαν στο Ναύπλιο, ένα δροσερό απόγευμα του Δεκεμβρίου, για να δουν και να ακούσουν από κοντά ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής μόδας στην καλύτερη της εποχή, την χρυσή, την πολύχρωμη, την ανάγλυφη.

Ο Γιάννης Τσεκλένης, σκηνοθέτης, designer (και όχι μόδιστρος όπως θα τονίσει), οραματιστής, δάσκαλος, showman, art director της ζωής, ξέρει πολύ καλά γιατί μιλάει. Έχει κερδίσει το στοίχημα, έχει ταξιδέψει το ελληνικό ντιζάιν σε ολόκληρο τον κόσμο, κι ας παραμένει ο Yannis Tseklenis of Athens, όπως τον είχε πρωτοπαρουσιάσει ο αμερικανικός Τύπος το 1965.

«Μην αγγίζετε», έγραφαν διακριτικά τα αυτοκόλλητα δίπλα στα ρούχα, στα φορέματα, στα σύνολα που προέκυπταν από διαφορετικές συλλογές, πάντα θεματικές, πάντα έντονες, πάντα αφηγηματικές. Τι να αγγίξουμε; Να τα φορέσουμε θέλουμε. Όπως είναι, με τις ζώνες με τις μέλισσες, τις θήκες στο πλάι, το πέρασμα του χρόνου, και τα 80.000 δημοσιεύματα που κατέγραφαν τότε κάθε λεπτομέρεια.

Και ο Γιάννης Τσεκλένης ανάμεσα τους, να μιλάει με ντοκουμέντα, να θυμάται ημερομηνίες, παραγγελίες, τυχαίες συμπτώσεις, να υπογράφει το εξαιρετικό συνοδευτικό λεύκωμα της έκθεσης, και μετά στη Βιβλιοθήκη, λίγη ώρα μετά την ξενάγηση, να μιλάει για το τώρα, πως θα μπορούσε να επαναληφθεί το «θαύμα του 70», για τον «σχεδιαστή που είναι ο καταναλωτής», τις προϋποθέσεις, τα πλεονεκτήματα, την εξωστρέφεια, τι καταναλώνουμε σήμερα, την επόμενη μέρα για την ελληνική μόδα και το ντιζάιν.

 Και να ξεχωρίσει δημιουργούς του σήμερα όπως ο Βασίλης Ζούλιας, η Δάφνη Βαλέντε, ο Άγγελος Μπράτης, ο Δημήτρης Nτάσσιος, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, με γενναιοδωρία ψυχής, όπως συνηθίζει…

Και όταν αυτά τα λόγια προέρχονται από έναν σόουμαν, όπως είναι ο Γιάννης Τσεκλένης, τότε τα Χρόνια της Μόδας μπορεί να μην είναι τελικά τόσο μαύρα όσο τα βλέπουμε.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com