Ρίχνουμε μια πρώτη χορταστική ματιά στο ημερολόγιο της Pirelli 2019

laetitiacastasergeipolunin
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Kάθε χρόνο το κόνσεπτ τροποποιείται. Σημαντικοί φωτογράφοι και αναγνωρίσιμα μοντέλα αλλάζουν ρόλους, αποστηθίζουν σενάρια, σκηνοθετούν την επόμενη χρονιά με ασπρόμαυρο ή έγχρωμο φιλμ.

Το 2019 θα είναι σίγουρα απρόβλεπτο και ατμοσφαιρικό. Aν μπορούμε να κρίνουμε από τις εικόνες του φωτογράφου Albert Watson που θέλησε να βγάλει διαφορετικά συναισθήματα από προηγούμενες χρονιές στο πολυαναμενόμενο ημερολόγιο-έργο τέχνης, τότε το δράμα, ο έρωτας και το μυστήριο θα πρωταγωνιστήσουν σίγουρα την καινούργια χρονιά.

Και τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τη μόδα; Όλα και τίποτα μπορούν να έχουν σχέση με τη μόδα τού τώρα και του αύριο, της επόμενης ημέρας.

Γιατί ειδικά το ημερολόγιο της Pirelli δίνει ένα στίγμα για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει, με 12 μικρές ιστορίες ομορφιάς, αλήθειας, ρεαλισμού.

Για να δούμε την Laetitia Casta, για παράδειγμα, να χορεύει ταγκό, σε ασπρόμαυρες εκδοχές, χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στην πασαρέλα και τις σελίδες των περιοδικών και ένα ημερολόγιο που βγαίνει κάθε χρόνο από την εταιρεία ελαστικών από την Ιταλία να αλλάζει σενάριο, να γίνεται λιγότερο σέξι, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά στη δύναμη της φωτογραφίας. Και των μηνυμάτων. 

Ο Albert Watson είναι Σκοτσέζος, συνεργάζεται με τη Vogue χρόνια τώρα, ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού, υπήρξε ο φωτογράφος του Steve Jobs για το εξώφυλλο της βιογραφίας του, έβγαλε την Kate Moss ολόγυμνη στα γενέθλια των 19 της χρόνων.

Και τώρα, στην εποχή του κινήματος #metoo, με το ένα σκάνδαλο να ξεσπάει μετά το άλλο και φωτογράφους σαν τον Τerry Richardson να μένουν εκτός παιχνιδιού, βλέπουμε στο ολοκαίνουργιο ημερολόγιο της τέχνης και της μόδας να πρωταγωνιστούν τέσσερις γυναίκες που ονειρεύονται και κυνηγούν τα όνειρά τους, ανάμεσα τους και η Gigi Hadid, σαν σταρ του παλιού Χόλιγουντ, σχεδόν αγνώριστη. 

Χωρίς να ξεχνάμε και την πρωταγωνίστρια της σειράς Ozark του Netflix, η οποία υποδύεται τον ρόλο της φωτογράφου για περισσότερη αλήθεια και η Misty Copeland εμφανίζεται σαν την πρώτη έγχρωμη πρώτη χορεύτρια στο Αmerican Ballet Theatre, την ίδια στιγμή που η Laetitia Casta, αγαπημένο μοντέλο από τα nineties, φλερτάρει με το κακό παιδί του χορού, Sergei Polunin.

Πόσο χρονών είναι ο φωτογράφος; 76. Kαι πόσο μοντέρνος; «Οι γυναίκες στέκονται σήμερα στα πόδια τους και δηλώνουν αυτό που θέλουν δυναμικά», θα πει. Και τους 12 μήνες της νέας χρονιάς, κορίτσια... 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com