Αποτοξινωτικές τροφές που θα σας βοηθήσουν τις πρώτες ημέρες του χρόνου

diatrofi-apotoksinosi
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μετά το φαγοπότι των εορτών, καλό θα ήταν να βάλετε μερικές αποτοξινωτικές τροφές στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης –πλέον- διατροφής. Βάλτε ξανά την άσκηση στη ζωή σας, αποφύγετε το κρέας που απολαύσατε στον υπερθετικό τις προηγούμενες ημέρες, μειώστε τη ζάχαρη και το αλάτι και προτιμήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τροφές φυτικές προέλευσης στα γεύματά σας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέστε και τις παρακάτω τροφές και ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια και υγεία.

Αγκινάρες
Μπορεί να είναι «δύσκολο» τρόφιμο, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι προωθούν τη σωστή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κυναρίνη βοηθά στην παραγωγή της χολής και εμποδίζει την εμφάνιση δυσπεψίας. Λόγω του ότι είναι ένα από τα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για το συκώτι, οι αγκινάρες πρέπει να μπουν στη διατροφή σας. Δοκιμάστε τες βραστές, στα ζυμαρικά σας, στην ομελέτα σας ή προσθέστε τες σε τάρτες.

Παντζάρια
Το παντζάρι είναι ένα ωφέλιμο λαχανικό που βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και της χοληδόχου κύστης από τις τοξίνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Σε συνδυασμό με την δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι, τα παντζάρια παίζουν το ρόλο τους στον καθαρισμό του οργανισμού και μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας ή στο smoothie σας για έξτρα αντιοξειδωτικά και χρώμα.

Όσπρια
Οι φακές και τα φασόλια αποτελούν εξαιρετικές πηγές του σημαντικού για το ανοσοποιητικό ψευδάργυρου, τον οποίο χρειάζεται ο οργανισμός για τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες σε όλα τα όργανα. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για πολλές βιοχημικές διεργασίες που βοηθούν την πέψη και το μεταβολισμό του ήπατος, άρα τα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωσή μας.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Tα λαχανάκια Βρυξελλών και γενικότερα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προωθούν την υγεία του εντέρου, των νεφρών και του ήπατος, βοηθώντας την απέκκριση μέσω της κινητικότητας του εντέρου. Η κατανάλωσή τους, λοιπόν, σημαίνει τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα άρα και αποβολή τοξινών, ενώ ταυτόχρονα η σουλφοραφάνη τους, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να εμποδίσει τα προκαρκινικά κύτταρα από τα να επιδράσουν και στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, υποστηρίζοντας τη συνολική σας υγεία.

Λεμόνι
Μπορεί να είναι ξινό, αλλά παραμένει αγαπημένο εσπεριδοειδές, που συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Συν τοις άλλοις, σας παρέχει βιταμίνη C σε γενναιόδωρες για γερό ανοσοποιητικό και ώθηση στην παραγωγή κολλαγόνου. Προσοχή σε όσους πάσχουν από υπόταση, καθώς το λεμόνι μπορεί να ρίξει κι άλλο την πίεση.

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακή δράση και ταυτόχρονα ενεργοποιεί κάποια ένζυμα στο συκώτι, τα οποία διώχνουν τις τοξίνες. Προσθέστε το στον πουρέ, τις φακές, την κόκκινη σάλτσα και απολαύστε τα οφέλη του τόσο στην αποτοξίνωση, όσο και στην καρδιά σας. Όπως συμβαίνει και με το λεμόνι, το σκόρδο επίσης μπορεί να ρίξει την πίεση γι’ αυτό αν έχετε ήδη χαμηλή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πρώτα απ’ όλα να θυμάστε αφενός ότι ο οργανισμός μας έχει τα νεφρά, το ήπαρ, το δέρμα, ακόμα και τους πνεύμονες για να κάνουν τη δουλειά της αποτοξίνωσης κι εμείς απλώς βελτιώνουμε τη διατροφή μας, συμβάλλοντας σε αυτή τη διαδικασία -δεν βασιζόμαστε σε μια τροφή για να το κάνει αυτό για εμάς. Αφετέρου, μην ξεχνάτε πως όταν κάνουμε αποτοξίνωση, όλα χρειάζονται ανανέωση κι αν αποφασίσετε να το κάνετε, μην περιοριστείτε μόνο στη διατροφή.