Το ένοχο μυστικό του Δημήτρη Ντάσιου

dassios-1
ΤΡΙΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

H πρόσκληση για τα εγκαίνια την Παρασκευή το βράδυ ήταν λιτή. Με τον τίτλο «Guilty Secret» ή «Ένοχο Μυστικό» βρεθήκαμε φίλοι της μόδας, της τέχνης, της όπερας, της…ζωής, μέσα σε έναν μαγικό χώρο.

Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που τελικά συναντήσαμε στη γκαλερί Evripides Art Gallery, στην οδό Ηρακλείτου, στο Κολωνάκι. Ο Δημήτρης Ντάσιος, ο σχεδιαστής μόδας που μας έχει συνηθίσει σε πρωτότυπες παρουσιάσεις, σκηνοθέτησε μια μίνι συλλογή με τα πιο εκφραστικά μοντέλα, τις 12 πριγκίπισσες των αδερφών Γκριμμ.

Σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα, Ιωάννα Παρασκευά, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο installation, με κούκλες σε κίνηση και ρούχα με πτυχώσεις του ταλαντούχου σχεδιαστή, οι οποίες, με το κατάλληλο σάουντρακ, χόρευαν όλο το βράδυ ανάμεσά μας και μέσα από τους καθρέφτες στους τοίχους, ήταν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες.  

Είναι η στιγμή που η μόδα γίνεται τέχνη, χωρίς τα κλισέ, τα κουτάκια, τους βαρύγδουπους τίτλους και τα ρούχα εξελίσσονται σε κοστούμια που θέλεις να τα αγγίξεις, να τα αισθανθείς, να φανταστείς πώς γεννήθηκαν και τι μαρτυρούν για το ταξίδι τους μέχρι τώρα.

Ο Δημήτρης Ντάσιος έχει χτίσει τη δική του ταυτότητα, αναγνωρίσιμη εντός και εκτός συνόρων, καθώς φοράς ένα ρούχο του, είτε είναι ένα δερμάτινο γιλέκο, είτε ένα τζιν μπουφάν ή ένα φόρεμα, και αυτομάτως ξέρεις πως φοράς κάτι που όμοιό του δεν υπάρχει.

Και όλα αυτά έγιναν ξαφνικά πιο μικρά, πιο ονειρικά, ακόμη πιο περίτεχνα, σαν γλυπτά, εκθέματα μουσείου, με τις κούκλες να αρνούνται να κάνουν πασαρέλα, να στήνονται μόνο με το ανάλογο ύφος, φυσικά αγέλαστες, για να τις βγάλουμε φωτογραφίες, βίντεο, boomerang, να προσπαθήσουμε να αιχμαλωτίσουμε τη στιγμή, τότε που θα έχουν ολοκληρώσει την χορογραφία τους για να αναδείξουν το κοστούμι του δημιουργού τους.

Δώδεκα πριγκίπισσες από το χθες στο σήμερα, στο φως και το σκοτάδι, με 12 ένοχα μυστικά που δεν θα μάθουμε ποτέ. Αντί να ζούμε με ενοχές για όλα όσα δεν κάναμε, δεν είναι προτιμότερο να πάμε στην έκθεση και να χορέψουμε βαλς;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com