Πώς να διαχειριστείτε την εποχική κατάθλιψη

depression-katathlipsi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τα Χριστούγεννα υποτίθεται πως είναι μια περίοδος χαράς και γιορτής, όμως για πολλούς κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί κάθε εποχή του χρόνου, όμως ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι μήνες για πολλούς. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βιώσει κανείς κατάθλιψη την εποχή των εορτών είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη διαχειριστείτε.

Η κοινωνική απομόνωση, ειδικά αυτή την εποχή, είναι ένα από τα πιο συχνά σημάδια κατάθλιψης που εμφανίζεται την περίοδο των εορτών. Ορισμένοι μπορεί να έχουν μικρό κοινωνικό κύκλο ή περιορισμένες ευκαιρίες για  κοινωνικές συναναστροφές, όμως ένα από τα πρώτα σημάδια εποχικής κατάθλιψης είναι η απομόνωση και η αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Shutterstock

Αυτή η απομόνωση μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα μοναξιάς, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο πιο άμεσος τρόπος για να διαχειριστείτε την κοινωνική απομόνωση είναι να επικοινωνήσετε με φίλους και συγγενείς για στήριξη. Μια κουβέντα με έναν καφέ μπορεί είναι μια καλή αρχή για να ξεδιαλύνετε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια να αναζητήσετε λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν και σας φέρνουν δυστυχία.

Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου αναμφίβολα προκαλεί μεγάλη στενοχώρια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όμως την περίοδο των εορτών μπορεί να ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση. Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να αποφύγετε τα συναισθήματα κατάθλιψης είναι να δημιουργήσετε νέες παραδόσεις – εάν συνήθως περνάτε τις γιορτές στο σπίτι, για παράδειγμα, οργανώστε ένα οικογενειακό ταξίδι. Αυτό θα σας βοηθήσει να μη μένετε στο παρελθόν και να εστιάσετε στο παρόν και το μέλλον καθώς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας και σας φέρνουν χαρά.

Παράλληλα είναι σημαντικό να μην ενδίδετε στις εποχικές πιέσεις απλά και μόνο για να διατηρείτε «τα προσχήματα». Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι το οποίο σας κάνει να νιώθετε άβολα και θα χρειαστεί να βρείτε δύναμη να εκφράσετε την γνώμη σας. Η καταναλωτική μανία για δώρα και οι υποχρεωτικές κοινωνικές υποχρεώσεις μπορεί να λειτουργούν καταπιεστικά, οπότε μη διστάσετε να πείτε όχι και μη νιώθετε άσχημα εάν απλά θέλετε να τα αποφύγετε.

Ο εθελοντισμός και ο αθλητισμός μπορεί να είναι ιδανικές «εναλλακτικές» στις πιο «παραδοσιακές» δραστηριότητες, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Ακόμα και μια βόλτα σε ένα πάρκο ή την εξοχή μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα για να χαλαρώστε και να ανακουφιστείτε όταν νιώθετε καταβεβλημένοι.