Γιατί μας αρέσει ο καφές παρ' όλο που είναι πικρός;

kafes
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Παραδόξως, οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην πικρή γεύση της καφεΐνης, πίνουν περισσότερο καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιατί μας αρέσει η πικρή γεύση του καφέ; Η πικρή αίσθηση έχει εξελιχθεί ως ένα φυσικό προειδοποιητικό σύστημα που μας προστατεύει από επιβλαβείς ουσίες, που με τη λογική της εξέλιξης, θα έπρεπε να μην τη συμπαθούμε στο στόμα μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, όσο πιο ευαίσθητοι είναι κάποιοι άνθρωποι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο περισσότερο καφέ πίνουν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern στην Αυστραλία που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, με την ευαισθησία αυτή να προκαλείται από μια γενετική μεταβλητή.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μελέτη δείχνουν ότι οι καταναλωτές αποκτούν τη συνήθεια ή την ικανότητα να εντοπίζουν την καφεΐνη λόγω της θετικής ενίσχυσης (π.χ. εγρήγορσης) που έχουν μάθει ότι προκύπτει από αυτή. Με άλλα λόγια, όσοι έχουν ενισχυμένη ικανότητα να γεύονται την πικρή γεύση του καφέ και ιδιαιτέρως την ξεχωριστή πικρή γεύση της καφεΐνης, μαθαίνουν να τη συσχετίζουν με καλά πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, όσοι ήταν πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη και έπιναν μεγάλες ποσότητες καφέ, κατανάλωναν μικρές ποσότητες τσαγιού, πιθανόν λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καφέ. Η ίδια μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι ήταν ευαίσθητοι στην πικρή γεύση της κινίνης και της PROP, μιας συνθετικής γεύσης που σχετίζεται με ουσίες που βρίσκουμε στα σταυρανθή λαχανικά, απέφευγαν τον καφέ. Όσον αφορά το αλκοόλ, η υψηλή ευαισθησία στην πικρή γεύση του PROP φαίνεται πως οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κόκκινου κρασιού.

Αυτό που δείχνουν, λοιπόν, τα ευρήματα της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 400 χιλιάδες άντρες και γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι η αίσθησή μας για την πικρή γεύση που πληροφορείται από τη γενετική, συμβάλλει στο κατά πόσο προτιμάμε καφέ, τσάι ή αλκοόλ.