Οι νέοι, χρυσοί κανόνες περιποίησης της επιδερμίδας

omorfia-gunaika-kathreftis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μάθετε εδώ τις πιο πρόσφατες χρηστικές συμβουλές που θα απογειώσουν την νεανικότητα της όψης σας.

Εκατοντάδες χρόνια τώρα, όλες οι γυναίκες ακολουθούσαν την ίδια και απαράλλακτη ρουτίνα ομορφιάς: καθαρισμός, απολέπιση, ενυδάτωση. Και αυτά ίσχυαν μέχρι χθες. Γιατί, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια ριζική αλλαγή λαμβάνει χώρα στα επιστημονικά εργαστήρια της εξελιγμένης κοσμετολογίας.

«Αν μια γυναίκα κατανοήσει τη βιολογία της επιδερμίδας θα αντιληφθεί πως όλα όσα κάνει για τη φροντίδα της είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά ή και εντελώς λανθασμένα», λέει ο Dr Harold Lancer, ιδρυτής της μεγαλύτερης δερματολογικής κλινικής του κόσμου, στο Λος Άντζελες. «Μπορεί, πενήντα χρόνια πριν, αυτές οι μέθοδοι περιποίησης και αντιγήρανσης να ήταν δόκιμες. Αλλά όσο το κλίμα ή ο τρόπος ζωής συνεχίζει να μεταβάλλεται, η ανθρώπινη επιδερμίδα υποχρεώνεται να προσαρμοστεί. Και γι’ αυτό αλλάζει ο τρόπος που έχει ανάγκη να παραμείνει υγιής και νεανική», εξηγεί ο Lancer.

Αυτός είναι o κυριότερος λόγος όπου επιστήμονες από κάθε γωνιά της Γης, διαρκώς ανακαλύπτουν νέα προϊόντα, νέους κανόνες περιποίησης, νέες θεραπείες -από τις κρέμες BB και τις μάσκες προσώπου από ύφασμα έως serum και τις αντιγηραντικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

Ένας νέος κόσμος περιποίησης της επιδερμίδας σου ξεκινά, ευθύς αμέσως.

Επενδύστε στα serum

Οι οροί είναι τα κρυφά, λυτρωτικά μπαλαντέρ στην τράπουλα της προσωπικής σας φροντίδας. Και για να κερδίσετε το παιχνίδι της ομορφιάς, αναμείξτε τα με τις ενυδατικές και τη βάση του μακιγιάζ ή απλώνετέ τα κάτω από τις μάσκες.

«Μια κρέμα προσώπου περιέχει το πολύ 10 έως 15% ενεργών συστατικών, αλλιώς γίνεται υπερβολικά ρευστή», εξηγεί ο δερματολόγος Jean-Louis Sebagh, ιδιοκτήτης κλινικών αντιγήρανσης στο Λονδίνο και το Παρίσι. «Συνεπώς, χρειάζεσαι να προσθέσετε έναν ορό στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης, το οποίο θα ανεβάσει στο 95% την ποσόστωση των ωφέλιμων συστατικών στην επιδερμίδα σας».

Τα serum δείχνουν να αποτελούν τη μοναδική αποτελεσματική λύση σε προβλήματα της επιδερμίδας όπως η υπερβολική φυσική χρωμάτωση των ιστών και η αφυδάτωση. «Αναμειγνύοντας ή συνδυάζοντας έναν ορό μαζί με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας, προσφέρετε αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη το πρόσωπό σας σε καθημερινή βάση: νεανική ισχύ», λέει ο Sebagh.

Αν ζείτε σε περιοχές ή πόλεις με έντονη υγρασία όλο το χρόνο, η καλύτερη επιλογή είναι τα ενυδατικά serum από φρούτα καθώς το δέρμα σας δεν χρειάζεται παραπάνω έλαια. Αν όμως το περιβάλλον που ζείτε είναι διαρκώς ξηρό και κρύο, τα πιο ενισχυμένα και παχύρρευστα serum αποτελούν τον ιδανικό ρυθμιστή ενός κοκτέιλ ενυδατικών προϊόντων που απλώνετε στην επιδερμίδα σας.

Κανένα από αυτά τα serum δεν δημιουργεί γυαλάδες ούτε αίσθηση λιπαρότητας. Αντίθετα, το καθένα στο είδος του, αναμεμειγμένο με τα άλλα προϊόντα της κλασικής ρουτίνας περιποίησης πρωί ή βράδυ, θωρακίζουν απολύτως την επιδερμίδα από κάθε εξωτερική ή εσωτερική απειλή (βλέπε, στρες).

Διπλασιάστε την ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι δερματολόγοι και επιστήμονες της κοσμετολογίας συγκλίνουν στην εξής διαπίστωση: η πλειοψηφία των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναικεία  επιδερμίδα -ανάμεσά τους η ξηρότητα, η λιπαρότητα και η ευπάθεια-, οφείλονται στον ελλιπή ή λανθασμένο τρόπο καθαρισμού του προσώπου. Σ’ αυτό, προστίθενται και οι περιβαλλοντικές αλλαγές (μεγαλύτερη θερμότητα, περισσότερη υγρασία, εντονότερες αυξομειώσεις θερμοκρασίας) όπως και η όλο και εντονότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων των ειδικών; Ο καθαρισμός της επιδερμίδας πρέπει να καλυτερέψει, να αναβαθμιστεί και να συστηματοποιηθεί σε σωστές βάσεις.

Βήμα 1. Ένα  βουρτσάκι καθαρισμού προσώπου (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό) πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας σας. Το νερό ή η λοσιόν μόνα τους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν τους ρύπους που πολιορκούν τους πόρους του δέρματος.

Βήμα 2. Μετά τη χρήση της βούρτσας, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό, σκουπίστε απαλά με μια καθαρή πετσέτα και απλώστε τη λοσιόν. «Αν η επιδερμίδα σας δεν είναι πραγματικά καθαρή, καμιά κρέμα ενυδάτωσης ή serum δεν θα αποδώσει τα χαρακτηριστικά με τα οποία είναι δημιουργημένα. Πολύ περισσότερο τα προϊόντα μακιγιάζ -είναι μάταιος κόπος», λέει η Saem Mool Jung, μια Νοτιοκορεάτισσα make up artist και ειδική σύμβουλος χρώματος της Clinique.

Αυξήστε την λάμψη της επιδερμίδας σας με μια ασφαλή θεραπεία

Η μικροδερμοαπόξεση αποτέλεσε την προηγούμενη δεκαετία μια εξελικτική τάση καθαρισμού και απολέπισης του προσώπου. Ωστόσο, πολλοί γιατροί έχουν πολλές επιφυλάξεις. «Αυτή η θεραπεία έχει την τάση να απογυμνώνει την επιδερμίδα και δεν αναδεικνύει την φυσική λάμψη της επιδερμίδας», λέει ο Des Fernandes, ένας Νοτιοαφρικανός πλαστικός χειρουργός και δημιουργός της σειράς καλλυντικών Environ.

«Η απολέπιση με ένα ήπιο scrub με κόκκους κάνει πολύ μεγαλύτερο καλό στο δέρμα, μιας και έχει την ικανότητα να διεγείρει τα κύτταρα δημιουργώντας τους ένα ελεγχόμενο σοκ. Αυτή η φυσική διαδικασία οδηγεί σε αυτόματη αναδιοργάνωση των φυσικών μηχανισμών, οι οποίοι παρακινούνται σε μεγαλύτερη και πιο άμεση παραγωγή κολλαγόνου», τονίζει ο Fernandes.

 Ποια είναι η σωστή ρουτίνα για περισσότερη απαλότητα, καθαρότητα και νεανική λάμψη της επιδερμίδας σου σύμφωνα με τον ειδικό;

-Απομακρύνετε με μεγάλη επιμέλεια το make up.

-Καθαρίστε την επιδερμίδα με ένα βουρτσάκι και ξεπλύνετε.

-Εφαρμόστε ένα ήπιο απολεπιστικό και ξεπλύνετε εκ νέου.

-Απλώστε την ενυδατική, όπου την έχετε συνδυάσει με το ανάλογο serum.

«Δεν υπάρχει μαγικός ή έστω γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε ολοφώτεινο και νεανικά ζωηρό πρόσωπο. Και σίγουρα αυτός ο τρόπος δεν είναι η μικροδερμοαπόξεση. Το αποτέλεσμα που ζητάτε θα έρθει με τη συστηματική ρουτίνα, την ήπια απολέπιση και τον τακτικό καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου σας», συμβουλεύει ο γιατρός.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ