Διώξτε το στρες από το πρόσωπό σας

gunaika-prasina-matia-omorfia
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Και δείξτε αυτόματα πολλά χρόνια νεότερη!

Παρά τις κρέμες ενυδάτωσης που απλώνετε πρωί-βράδυ, τις θεραπείες αναζωογόνησης στην αισθητικό, τη μία ώρα γυμναστική καθημερινά και την καλή διατροφή που ακολουθείτε, παρατηρείτε ότι το δέρμα σας δεν ανταποκρίνεται θετικά. Η όψη σας δείχνει όλο και πιο θαμπή, κουρασμένη και αφυδατωμένη, οι κύκλοι κάτω από τα μάτια έχουν γίνει κυριολεκτικά μαύροι, ενώ μια σειρά από σπυράκια απλώνονται από το κούτελο έως το πηγούνι. Αν δεν είστε σε μια προχωρημένη ηλικία όπου όλα αυτά δικαιολογούνται, ψάξτε τον ένοχο για τη βαθιά τραυματισμένη και πρόωρα γερασμένη επιδερμίδα σας στο έντονο στρες.

«Ο χειρότερος εχθρός του δέρματος μιας γυναίκας δεν είναι ο ήλιος, ούτε καν η ηλικία της, αλλά το άγχος. Από τον ήλιο μπορείτε να προφυλαχθείτε, την ηλικία μπορείτε κάπως να την «κλέψετε», αλλά από το άγχος δεν ξεφεύγετε έτσι εύκολα. Στην κυριολεξία, σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος με σφοδρότερη δύναμη από την ηλιακή ακτινοβολία», λέει η Amy Wechsler, ψυχοδερματολόγος και συγγραφέας του best seller The Mind-Beauty Connection. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υψηλά φορτία εσωτερικής πίεσης που δέχεται ο εγκέφαλος σε καταστάσεις στρες, πανικού, θυμού ή μόνιμης θλίψης καταλήγουν σε ημικρανίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, πιθανώς και  σε παχυσαρκία, ωστόσο τα ορατά δερματικά προβλήματα βρίσκονται πολύ ψηλότερα στη λίστα», τονίζει η Wechsler.

Μελέτες ειδικών γιατρών στον τομέα της ψυχοδερματολογίας (μιας επιστήμης που αναφέρεται τόσο στην επίδραση των δερματολογικών παθήσεων επί της ψυχικής κατάστασης του ασθενή, όσο και των ψυχολογικών αντιδράσεων στο δέρμα), έχουν αποδείξει τις δραματικές αλλοιώσεις που υφίσταται ακόμη και μια νεανική επιδερμίδα σε καταστάσεις υψηλού στρες. «Καθημερινά, βλέπω στο ιατρείο μου τριαντάχρονες με εφηβική ακμή, γεροντική θαμπάδα ή πρώιμες ενδείξεις διαταραγμένης κυτταρικής διαίρεσης -φαινόμενο που παρατηρείται σε πολύ ώριμες επιδερμίδες, με αποδυναμωμένη λειτουργία της προστατευτικής στιβάδας του δέρματος», λέει η ειδικός. «Και τα πράγματα χειροτερεύουν σε γυναίκες ασθενείς που βρίσκονται γύρω από την κρίσιμη ηλικία των 40 ετών, όσον αφορά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης».

Στο βιβλίο της, η Wechsler παρουσιάζει τους τρόπους που επιδρά το άγχος στην όψη του προσώπου σου, δίνοντας παράλληλα και μερικές πρακτικές συμβουλές προστασίας, θεραπείας και ανανέωσης.

Χαλάρωση και θαμπή όψη
Το στρες ενεργοποιεί μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία σκοτώνει τα κύτταρα με αποτέλεσμα αυτά να ανεβαίνουν -νεκρά πλέον- στην επιφάνεια του δέρματος με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, ταχύτητα και έκταση. Έτσι, το πρόσωπο χάνει σταδιακά τη φρεσκάδα του και καλύπτεται από  μια μόνιμη θαμπάδα. Επιπλέον, η παρατεταμένη παραγωγή κορτιζόλης οδηγεί σε απώλεια του κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα χαλάρωση και απώλεια ελαστικότητας.

Οι λύσεις:
-Πίνετε περισσότερο νερό και απολεπίζετε ήπια το πρόσωπό σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

- Καταναλώνετε  τροφές που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως τα προϊόντα σόγιας.

- Απλώνετε κρέμες και serum τοπικής χρήσης εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτική βιταμίνη C ή ακόμη καλύτερα, υαλουρονικό οξύ (το συστατικό αυτό έχει την δυνατότητα να συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό επανορθώνοντας τον επιδερμικό ιστό).

Liftactiv Antioxidant Anti-fatique Fresh Shot, Vichy: Αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα ενάντια στα σημμάδια κούρασης με καθαρή βιαταμίνη C.

Ορατή χλωμάδα
Το στρες χτυπάει κατευθείαν στο πεπτικό σύστημα, αποτρέποντας στα  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά να αφομοιωθούν σωστά. Πέραν ενός ασθενούς εντέρου και μιας διαταραγμένης διάθεσης, αποκτάτε με τον καιρό ένα δέρμα άψυχο και χλωμό.  

Οι λύσεις:
- Εντατικοποιήστε την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και υγιεινών λιπαρών -όπως εκείνα που περιέχει το αβοκάντο.

- Επενδύστε σε κρέμες και προϊόντα καθαρισμού με οξέα φρούτων (ΑΗΑ) που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.

Μesolift Cream, Lierac: Κρέμα κατά της έλλειψης λάμψης εμπλουτισμένη με  ΑΗΑ εσπεριδοειδών.

Υπερβολική ξηρότητα
Ένα στρεσαρισμένο δέρμα διατηρεί ένα ασθενές φράγμα λιπιδίων με συνέπεια η φυσική υγρασία να εξατμίζεται πιο εύκολα.

Οι λύσεις:
- Αναζητήστε κρέμες προσώπου με πλούσιες και λιπαρές υφές εμπλουτισμένες με αλόη βέρα, υαλουρονικό οξύ, βούτυρο καριτέ, ουρία και γλυκερίνη, συστατικά που θα ανανεώσουν την ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού της επιδερμίδας.

- Ενισχύστε τη δράση της κρέμας προσώπου με ένα serum ενυδάτωσης.

Hydraskin Intensive Skin Hydrating Serum, Darphin: Ενυδατικός ορός με εκχύλισμα από ρόδι (στα φαρμακεία)

 Βαθύτερες ρυτίδες
Σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο οργανισμός ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για τις άμυνές του (πνεύμονες και καρδιά) αφήνοντας το δέρμα χωρίς επαρκές αίμα και οξυγόνο. Έτσι απελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες και άλλα οξειδωτικά στοιχεία προκαλώντας ιστολογικές βλάβες, οι οποίες επιταχύνουν την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης.

Η λύση:
- Χρησιμοποιείτε ορό και κρέμα με βιταμίνη Α που  βοηθά στη σταθεροποίηση των κυττάρων του δέρματος σε περιόδους στρες, ενισχύει δραστικά την άμυνά του από τις ελεύθερες ρίζες και προάγει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Night Force A+ E: Αντιγηραντική κρέμα νύχτας.

Λοιμώξεις του δέρματος
Τα κερατινοκύτταρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, καλύπτουν την εξωτερική επιδερμίδα του προσώπου δημιουργώντας έναν αδιαπέραστο κλοιό, εμποδίζοντας κάθε είδους βακτήρια και τοξίνες να εισέλθουν στο χόριο -την εσωτερική στοιβάδα του δέρματος. Αλλά κάτω από καταστάσεις έντονης εσωτερικής πίεσης ή διαρκούς μελαγχολίας, τα κερατινοκύτταρα αποσυντίθενται αφήνοντας διόδους στις φλεγμονές (δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση).

Η λύση:
- Επιλέξτε για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό της επιδερμίδας μια ήπια λοσιόν με αντιερεθιστικούς παράγοντες -όπως το εκχύλισμα γλυκόριζας ή το χαμομήλι-, εκτελώντας κυκλικές κινήσεις μασάζ για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των κερατινοκυττάρων.

Atoderm Huile Douche, Bioderma: Λάδι καθαρισμού για το ξηρό και ατοπικό δέρμα.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ