Πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα καλλυντικά που απλώνετε στο δέρμα σας;

omorfia-gunaika-krema
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Επειδή ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, μάθετε ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε ψωνίζοντας προϊόντα ομορφιάς.

Έχετε διαβάσει κατά καιρούς αναφορές στον Τύπο για βερνίκια νυχιών που περιέχουν «φθαλάτες» ή για κραγιόν στα οποία ανιχνεύθηκαν ίχνη από μόλυβδο και αρκετά ακόμη είδη περιποίησης με επικίνδυνα ή τουλάχιστον αμφιλεγόμενα συστατικά στις συνθέσεις τους. Εσείς, πώς μπορείτε να προστατευθείτε από κάτι που αγοράσατε για το καλό της ομορφιάς σας, αλλά πιθανώς να βλάψει ακόμη και  την υγεία σας; Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε με βάση τις οδηγίες από επίσημες επιστημονικές έρευνες:

Parabens

Τι είναι: Κατηγορία χημικών συστατικών που χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε προϊόντα ομορφιάς, ώστε να τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερο χρόνο στο ράφι. Τα βρίσκουμε σχεδόν στο 85% των λοσιόν, γαλακτωμάτων, κρεμών προσώπου, κραγιόν και σαμπουάν που κυκλοφορούν.

Τι λένε οι ειδικοί: Έχει αποδειχθεί πως τα parabens απορροφώνται από το δέρμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις parabens σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και αυτό συνδέθηκε με την ιδιότητα των εν λόγω χημικών ουσιών να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ παραδέχεται πως όλα τα parabens μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου, κάνοντας το σώμα να θεωρεί ότι έχει περισσότερα οιστρογόνα από όσα χρειάζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ευρήματα που να τεκμηριώνουν ότι τα parabens αυτά καθαυτά πυροδοτούν την καρκινική μετάλλαξη υγιών κυττάρων.

Τι κρατάτε από τα παραπάνω: Όλο και πιο πολλές εταιρείες λανσάρουν φόρμουλες απαλλαγμένες από parabens και, συνεπώς, η ασφαλέστερη οδός είναι να προτιμούμε όσα καλλυντικά το αναγράφουν ευκρινώς στις συσκευασίες τους.

 Φθαλάτες

Τι είναι: Μια άλλη ομάδα χημικών ουσιών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να προσθέτουν ανθεκτικότητα και καλύτερη εφαρμογή μιας καλλυντικής φόρμουλας. Μολονότι αναγράφεται ως συστατικό κυρίως στα βερνίκια νυχιών (ώστε να τα κάνει λιγότερο εύθραυστα) εντούτοις φθαλάτες βρίσκονται και σε αρκετά αρώματα, σαμπουάν και άλλα είδη περιποίησης όπως τα hairspray (γι’ αυτό οι σύγχρονες λακ δεν αγκυλώνουν τα μαλλιά).

Τι λένε οι ειδικοί: Παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης έδειξε πως κάθε άτομο από τα 289 που εξετάστηκαν παρουσίασαν ίχνη φθαλατών στο σώμα τους, πιθανολογώντας ότι τα αίτια οφείλονταν στη χρήση καλλυντικών. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν επικίνδυνα για την υγεία; Κάποιοι ερευνητές έχουν την υποψία ότι οι φθαλάτες επηρεάζουν αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα αναπαράγοντας τοξικές ουσίες.

Τι κρατάτε από τα παραπάνω: Όντως οι φθαλάτες εισέρχονται στο δέρμα και μπορούν πράγματι να βρεθούν σε δείγματα ούρων αμέσως μετά τη χρήση κάποιων καλλυντικών. Αλλά από αυτό το σημείο έως στο να κατηγορηθούν για βλάβες στην υγεία του ανθρώπου η απόσταση είναι -ακόμη- μακρά.

Τρικλοζάνη

Τι είναι: Πρόκειται για ένα αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό παράγοντα, ο οποίος προστίθεται σε προϊόντα περιποίησης ώστε να μειώσουν ή να προφυλάξουν από μολύνσεις και μύκητες. Το συστατικό προστίθεται σε πολλά αντιβακτηριδιακά σαπούνια και αφρόλουτρα καθώς επίσης και σε οδοντόπαστες ή αποσμητικά.

Τι λένε οι ειδικοί: Η τρικλοζάνη (triclosan) έχει ταξινομηθεί ως πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης στον άνθρωπο από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Βιοσυσσωρεύεται στο λιπώδη ιστό ενώ συχνά ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα και το αίμα. Η βιοσυσσώρευση είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο αυξάνεται στους ιστούς η συγκέντρωση μη μεταβολιζόμενων χημικών ουσιών, οι οποίες πάνω από κάποιο όριο μετατρέπονται σε τοξικές. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξη τρικλοζάνης στον οργανισμό συνδέεται και με ορμονικές διαταραχές αλλά και τοξικότητα του ήπατος. 

Τι κρατάτε από τα παραπάνω: Η τρικλοζάνη, όχι μόνο έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία αλλά σύμφωνα με όλους του επίσημους φορείς Υγείας παγκοσμίως όλα τα σαπούνια με τρικλοζάνη στη σύνθεσή τους δεν διατηρούν και κανένα πλεονέκτημα συγκριτικά με τα κοινά σαπούνια. Συνεπώς, δεν αξίζει για κανένα λόγο να επιλέξετε κάτι τέτοιο.

 Μόλυβδος

Τι είναι: Γνωστό μέταλλο από την αρχαιότητα, ο μόλυβδος είναι ένα μαλακό και εύπλαστο ορυκτό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μονώσεις, σε ηλεκτρικούς και ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και στις χρωστικές ουσίες των κραγιόν.

Τι λένε οι ειδικοί: Από ελέγχους που πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, βρέθηκε ότι πάνω από 400 μάρκες κραγιόν είχαν στη σύνθεσή τους αυτό το μέταλλο, αλλά διαβεβαίωσαν τις καταναλώτριες ότι τα επίπεδα μολύβδου ήταν πολύ μικρά για να δημιουργήσουν την παραμικρή βλάβη στον οργανισμό (λίγο πάνω από 1 εκατομμυριοστό του προϊόντος). Οι κοσμετολόγοι ελαφραίνουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση φόβου αναφέροντας πως κάποια ίχνη μολύβδου ίσως να προέρχεται από τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα κραγιόν και πως δεν υπάρχει σοβαρή ένδειξη σχετικά με βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένα lipstick στη μακροπρόθεσμη υγεία μιας γυναίκας.

Τι κρατάτε από τα παραπάνω: Όπως συμβούλεψε ένας καθηγητής δερματολογίας σε σχετικό άρθρο στους New York Times, «...απλώστε το κραγιόν σας άφοβα δυο με τρεις φορές τη μέρα. Αλλά όχι παραπάνω».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ