Πώς εξοικονομούμε χρήματα στην εποχή της κρίσης;

pos-eksoikonomoume-xrimata-stin-epoxi-tis-krisis

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Για αύξηση ούτε λόγος αυτή την εποχή. Το αντίθετο μάλιστα. Οι καιροί επιβάλλουν φαντασία, εφευρετικότητα και οικονομία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Πώς τα βγάζουμε όμως «πέρα» με τον βασικό μισθό, που όσο πάει και συρρικνώνεται; Αυτό περισσότερο σαν…ανέκδοτο ακούγεται παρά σαν τη δεινή πραγματικότητα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ίσως, όμως οι προτάσεις...οικονομίας που ακολουθούν να προσφέρουν κάποιες ιδέες.

1.Τσιγάρα, ο μεγάλος νταλκάς

Αν είστε από τους «άτυχους» που καπνίζουν και δεν μπορούν να το κόψουν χρειάζεται να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για οικονομία. Μια εναλλακτική (πριν το κόψετε, γιατί θα αναγκαστείτε σύντομα) είναι να επιλέξετε βιολογικό καπνό, ο οποίος είναι πιο φτηνός και δεν έχει τόσα χημικά όσα ο καπνός του εμπορίου.

Σκεφτείτε μόνο, ότι με τον συμβατικό καπνό του εμπορίου ξοδεύετε περίπου 12 ευρώ την εβδομάδα (3 καπνοί τώρα που έγιναν 18 γραμμάρια χρειάζονται) άρα σε μηνιαία βάση, είναι περίπου 50 ευρώ, αν υπολογίσει κανείς τα φιλτράκια και τα χαρτάκια. Αν πάλι είστε από εκείνους που επιμένουν στα βιομηχανικά τσιγάρα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

2. Η αμαρτωλή συντροφιά του καφέ

Ο καφές είναι χαρακτηριστική συνήθεια, που δεν κόβει ο νεοέλληνας. Από την άλλη όμως και τα 1,5 ευρώ (κατά μέσο όρο) τη μέρα για έναν καφέ στο γραφείο «βγαίνουν» αρκετά για μία μόνο εβδομάδα (απλός πολλαπλασιασμός μας φέρει αποτέλεσμα 7,5 ευρώ για πενθήμερη εργασία), άρα έχει έρθει η ώρα να τον φτιάχνουμε μόνοι μας.

Εξάλλου ένα πακέτο στιγμιαίου καφέ για παράδειγμα, κυμαίνεται γύρω στα 5-6 ευρώ (τα 200 γραμμάρια) κάτι που σημαίνει ότι, αν προνοούμε να παίρνουμε τον καφέ μας στο γραφείο, θα πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα για…αρκετές εργασιακές εβδομάδες, χωρίς να ξοδεύουμε επιπλέον χρήματα. Στα plus: 7,5 ευρώ την εβδομάδα δεν είναι και λίγα.

Εάν πάλι τα οικονομικά σας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, μην αγχώνεστε, υπάρχει πάντα και το τσάι. Αντικαταστήστε τον καφέ του γραφείου με ένα θερμός με τσάι και θα δείτε θαυματουργά αποτελέσματα στην τσέπη σας.

3. Διαδικτυακή ενημέρωση στο full

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της τεχνολογίας είναι η διαδικτυακή ενημέρωση. Με ένα …click μπορείς να ενημερωθείς για όλα τα γεγονότα και τις ειδήσεις που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αν θελήσετε προτάσεις για μουσική, σινεμά, υγεία κλπ μπορείτε πάντα να πληκτρολογήστε www.clickatlife.gr . Πάντα ενημερωμένο, πάντα φρέσκο και κυρίως εντελώς...δωρεάν!

4. Τρόφιμα: η πληγή της τσέπης

Μεγάλη πληγή για τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό είναι το σούπερ μάρκετ. Η λύση είναι απλή όμως αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: 1ον) ποτέ μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ενώ είστε νηστικοί. Θα αποβεί καταστροφικό, αφού σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα χαλάσετε το λιγότερο 30 ευρώ σε «αχρείαστα» τρόφιμα- σνακ (τύπου αλλαντικά, σοκολάτες κλπ).

2ον) Ποτέ μην παίρνετε τα παιδιά μαζί σας. Είναι δυνατόν να μη θέλουν τα πάντα; Και επειδή δε θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε, τουλάχιστον 5 ευρώ θα τους τα «χαρίσετε» σε ανθυγιεινές ανοησίες. 3ον) Ακολουθείτε πάντα, μα πάντα, τη λίστα αγορών που έχετε γράψει πριν στο σπίτι. Έτσι θα αποφύγετε να αγοράσετε πράγματα που στην ουσία απλά…τα λιγουρευτήκατε όταν τα είδατε. Και 4ον) αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι πολύ πιο φτηνά, φρέσκα και οικονομικά.

Το delivery δε ούτε που το συζητάμε. Και για να είστε σίγουροι, ότι δε θα τηλεφωνήσετε για να παραγγείλετε μόλις μπείτε κατάκοποι και κουρασμένοι σπίτι, απλά θυμηθείτε να πετάξετε όλα τα «επίμονα» μενού που περνούν καθημερινά κάτω από την πόρτα σας.

5. Πού το θυμηθήκατε το κρέας;

Αντί να γεμίζετε την κατάψυξή σας με κρέατα, προτιμήστε κάποιες φορές την πιο υγιεινή και οικονομική εναλλακτική τους, τα όσπρια, τα οποία αν τα συνδυάσετε με δημητριακά μπορείτε να λάβετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προσφέροντας έντονο το αίσθημα κορεσμού και ο συνδυασμός τους με ρύζι θα σας δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να ξεφύγετε λίγο από το κρέας και να μειώσετε τα έξοδα του σούπερ-μάρκετ κατά περίπου 5 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα και με την κατανάλωση.

6. Πιστωτικές; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Αν θυμάστε τις χρυσές εποχές που όλοι κυκλοφορούσαν με 5-6 πιστωτικές κάρτες (έτσι για να κάνουν το κέφι τους), έφτασε η ώρα να επιστρέψετε στο …σήμερα. Η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε είναι να τις τοποθετήσετε στο…χρονοντούλαπο της ιστορίας, δίπλα στις Bibi-bo και τους δίσκους βινυλίου.

Εάν ανήκετε σε όσους ακόμα πληρώνουν «τα σπασμένα» παλαιότερων σπαταλών, αφήστε τις πιστωτικές σπίτι για να μη μπαίνετε στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσετε ξανά. Προσπαθήστε (όσο είναι δυνατόν) να τις αποπληρώσετε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Ιώβειας υπομονής (μόνο έτσι θα βγείτε αλώβητοι ψυχικά τουλάχιστον).

Εάν πάλι ανήκετε στους τυχερούς που ξεμπέρδεψαν με τον μπελά του πλαστικού χρήματος, ακυρώστε τες αμέσως, όσο είναι καιρός.

7. Προσφορές στα κινητά…τρέξτε

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποσκοπούν στο να σας «καταφέρουν» να γίνετε ο επόμενος πελάτης τους. Καλή η προσπάθεια αλλά επειδή (ευτυχώς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση) ζούμε στην εποχή της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε τις προσφορές που σας κάνει η κάθε μία.

8. Μάρκες, μάρκες, μάρκες

Όσοι θυμούνται τη δεκαετία του 90 δύσκολα θα μπορέσουν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εικόνες με άτομα να ΜΗ φορούν τις χίλιες δυο μάρκες που είχαν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Η τότε μόδα έγινε καθεστώς και οι νεότερες γενιές έμαθαν να είναι ντυμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια με την τελευταία επώνυμη λέξη της μόδας. Εντάξει, φτάνει ως εδώ. Τα ακριβά ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ είναι ωραία μεν, αλλά σε εποχή κρίσης, ας μην είμαστε και πλεονέκτες.

9. Κουπόνια και προσφορές, best friends for ever

Ήρθε η ώρα να «αγκαλιάσουμε» τη μόδα των προσφορών και των κουπονιών. Κάποτε θεωρούνταν υποτιμητικό να τα χρησιμοποιήσουμε, σήμερα πάντως θεωρείτε …τέχνη. Εκμεταλλευτείτε όλες τις οικονομικές προσφορές που σας παρέχουν τα καταστήματα, ειδικά τα μεγάλα σουπερ μάρκετ και ίσως γίνεται ο επόμενος «οικονόμος του μήνα».

10. Αυτοκίνητο, ε όχι κάθε μέρα

Το 2004 ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού (1.100 κυβικά) χρειαζόταν 32 ευρώ για να φουλάρει. Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου χρειάστηκε 50 ευρώ και δεν φούλαρε. Δε χρειάζεται να είστε Αϊνστάιν για να αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητο, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, είναι πλέον είδος πολυτελείας. Και χωρίς να υπολογίσουμε τα πάγια έξοδα, ασφάλειες, συνεργεία και…κλήσεις.

Άρα τι εναλλακτικές έχουμε; ΜΜΜ. Ένα εισιτήριο λεωφορείου κοστίζει 1.40 ευρώ. Διπλασιάστε το αυτό, γιατί κάποια στιγμή θα επιστρέψετε σπίτι και αμέσως έχουμε 2.80 ευρώ τη μέρα μόνο για να πάτε και να έρθετε από τη δουλειά σας. Αλλά και κάρτα απεριόριστων διαδρομών να έχετε, πάλι 45 ευρώ το μήνα τα χρειάζεστε (ευτυχώς τον Απρίλιο θα είναι μειωμένες σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, εξαιτίας των απεργιών του Ιανουαρίου).

Εάν όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας ή ακόμα και τα πόδια σας, τότε τα πράγματα αλλάζουν, αφού τα χρήματα αυτά μένουν στην τσέπη σας. Για ταξί βέβαια, ούτε λόγος…

11. Διασκέδαση, χρειάζεται και αυτή

Επειδή έχουμε κρίση, δεν πάει να πει βέβαια, ότι θα χάσουμε την αισιοδοξία μας και τη διάθεση για διασκέδαση. Απλά θα την προσαρμόσουμε. Εξάλλου, υπάρχουν πλέον τόσες πολλές εναλλακτικές δωρεάν διασκέδασης, που θα απορήσετε γιατί ξοδεύατε τόσο καιρό αλόγιστα τα χρήματά σας. Μάλιστα, τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, όλο και περισσότερες προτάσεις εναλλακτικής «ευτυχίας» θα υπάρξουν.

Μια βόλτα σε πλατείες θα σας πείσουν. Και για ποτό, προτιμήστε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με μπύρες ή παραδοσιακό τσίπουρο (φτηνή και γευστικότατη λύση) από τη συνοικιακή σας κάβα ή από προσφορές φίλων (ακόμα καλύτερα).

Bonus: Ευτυχώς που έφτασε η άνοιξη και δε χρειάζεται να μιλήσουμε για οικονομία στη θέρμανση. Όσο για το καλοκαίρι και τον κλιματισμό, έχουμε καιρό ακόμα.

Σόφη Ζιώγου

[email protected]