Αλήθειες και ψέματα του διαδικτύου για τα μαλλιά μας

gunaika-seksi-mallia
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αποκαλύπτουμε τις πιο κοινές κινδυνολογίες -και άλλα ιντερνετικά «παραμύθια»-, που αντλήσαμε μέσα σε ένα 24ωρο surfing.

Κόβοντας τα μαλλιά σας πολύ κοντά, θα γίνουν πυκνότερα και πιο δυνατά

Το τακτικό κόψιμο των άκρων βοηθά τα μαλλιά να διατηρούνται πιο υγιή και τιθασευμένα -σίγουρο. Αλλά ακόμη κι αν ξυρίζατε όλο το κεφάλι σας, δεν θα είχε καμία επίδραση στις ρίζες των τριχών και στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν νέες, δυνατότερες τρίχες.

Το βούρτσισμα 100 (;) φορές την ημέρα κάνει καλό

Αντιθέτως, το επίμονο χτένισμα συμβάλλει στη δημιουργία ψαλίδας και στο σπάσιμο της τρίχας -ιδίως αν το επιχειρείτε σε υγρά μαλλιά. Αρκεστείτε σε ένα τυπικό βούρτσισμα κάθε πρωί, επιλέγοντας μια χτένα με αραιά δόντια.

 Τραβώντας μια γκρίζα τρίχα, βγαίνουν δυο στη θέση της

Οι τρίχες ασπρίζουν όταν ο οργανισμός δεν παράγει πλέον αρκετή χρωστική. Τραβώντας την για να βγει, μια ίδια γκρίζα τρίχα θα αναγεννηθεί. Αν κάθε φορά που τραβούσατε μια τρίχα φύτρωναν δυο στη θέση της (έστω και γκρίζες), τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλωπεκίας.

Η πιτυρίδα προκαλείται από την ξηροδερμία του τριχωτού

Όντως, το ξηρό δέρμα της κεφαλής ξεφλουδίζει έντονα, αλλά οι χειρότερες μορφές πιτυρίδας δημιουργούνται από την υπερβολική λιπαρότητα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία ελέγχεται μόνο με τη χρήση ειδικών σαμπουάν και θεραπειών από το δερματολόγο.

Οι σφιχτοί κότσοι προκαλούν τριχόπτωση

Αληθεύει. Η αλωπεκία από έλξη -ο ιατρικός όρος- είναι πολύ συχνή σε γυναίκες οι οποίες έχουν τη συνήθεια να φυλακίζουν μονίμως τα μαλλιά τους με σφιχτά λάστιχα και κοκαλάκια.

 Ο χυμός λεμονιού ξανθαίνει τα μαλλιά

Θα τα φωτίσει ελαφρώς, αλλά θα τα καταστρέψει την ίδια στιγμή, εξαιτίας της οξείδωσης που προκαλεί στην τρίχα -παρόμοια με τη χρήση οξιζενέ στις βαφές κομμωτηρίου. Αποφύγετέ το τελείως, ιδίως αν έχετε πολύ λιπαρά και αδύναμα μαλλιά.

Η βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται δια ροπάλου

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη επιστημονικά αν η βαφή μαλλιών μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή όχι, ωστόσο για λόγους ασφαλείας, πολλοί γυναικολόγοι συνιστούν στις εγκύους να μην χρησιμοποιούν βαφές κατά τους 3- 4 πιο κρίσιμους μήνες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι ανταύγειες που εφαρμόζονται από τη μέση της τρίχας και κάτω είναι άφοβες, καθώς βελτιώνουν την όψη των μαλλιών χωρίς να επηρεάζουν τη ρίζα και το τριχωτό της κεφαλής.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ