Πώς μια κατάλληλη δίαιτα μετατρέπεται στην ιδανική, νέα ρουτίνα ομορφιάς

gunaika-nero-athlisi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι γκουρού της δερματολογίας, της αισθητικής και της μόδας, προτείνουν την πιο ανέξοδη μέθοδο λάμψης και αντιγήρανσης: σωστή διατροφή.

Προσπαθώντας να τρώτε υγιεινά δεν προστατεύετε μόνο την υγεία και τη σιλουέτα σας -αν και αυτά μόνο αρκούν για να είστε ευτυχείς. Οι προσεκτικές διατροφικές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε με τον πιο ξεκούραστο τρόπο ακόμη πιο όμορφο, λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Το μενού της πασαρέλας

Παρακολουθώντας τις μεγάλες επιδείξεις μόδας είναι αδύνατο να μην έχετε μαγνητιστεί από τις λαμπερές επιδερμίδες των μοντέλων -καμμιά φορά, χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Μάθετε το μυστικό: οι κορυφαίοι μόδιστροι του πλανήτη απαιτούν από τις «ιέρειές» τους, πιστή αφοσίωση στην υγιεινή διατροφή (και όχι στις δίαιτες πείνας) έτσι ώστε το δέρμα τους, τόσο στο πρόσωπο όσο και και σε όλο το σώμα, να αποτελεί τον ιδεώδη «καμβά» των δημιουργιών τους. Τα σούπερ μοντέλα της Vicrotia Secret όπως η Kendall Jenner, η Sofie Rovenstine και η Lorena Rae, έχουν ένα κοινό μυστικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν: τρώνε μόνο αγνά, βιολογικά προϊόντα.

«Όντας αναγκασμένες να απλώνουν στο δέρμα τους δεκάδες προϊόντα μακιγιάζ για τις ανάγκες της δουλειάς τους, οι πιο ακριβοπληρωμένες γυναίκες του κόσμου της μόδας ακολουθούν δίαιτες που στηρίζονται αποκλειστικά σε φυσικές τροφές, όπως φρούτα, πράσινους χυμούς, σπανάκι, λαχανίδα, σέλερι, ξηρούς καρπούς, σολομό και πολύχρωμες σαλάτες με κινόα», λέει o Chris Powell, προσωπικός προπονητής και διαιτολόγος των πιο διάσημων μοντέλων του πλανήτη.

Το πόσο θετικά επιδρούν αυτές οι τροφές στην όψη και την υγεία της επιδερμίδας κάθε γυναίκας, το εξηγούν παρακάτω τρεις ειδικοί.

 Η νιότη της επιδερμίδας ξεκινά από το εντερικό σύστημα

«Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι αυτό που βάζουν στο στόμα τους είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που απλώνουν στο δέρμα τους», λέει η Dr. Jessica Wu, δερματολόγος, δημιουργός μιας δημοφιλούς σειράς φυσικών καλλυντικών και συγγραφέας του best seller “Feed Your Face”. «Όλα τα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, αφού αφομοιωθούν στο σώμα, διασπώνται σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να χτίσει ένα υγιές δέρμα -μεταξύ πολλών άλλων. Μια δραστική και φτωχή δίαιτα ή μια διατροφή που στηρίζεται ως επί το πλείστον σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε αβιταμίνωση και αφυδάτωση οδηγώντας την επιδερμίδα σε πρόωρη γήρανση, με ό,τι κακό συνεπάγεται αυτό στην όψη και την υγεία σας. Ένα απλό παράδειγμα; Αν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη στερείτε από το δέρμα σας τα αμινοξέα που συντελούν στην παραγωγή κολλαγόνου», τονίζει η Wu, η οποία συμπληρώνει ότι λέγοντας πρωτεΐνη δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο κρέας. «Κινόα, μπρόκολο, αμύγδαλα, φιστίκια, βρώμη, σπαράγγια και ψάρι, είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς ίχνος κορεσμένου λίπους».
 

Τι να τρώτε για να έχετε πάντα λαμπερό δέρμα χωρίς να χρειάζεστε καλλυντικά με το τσουβάλι

Η Joanna Vargas, αισθητικός διασημοτήτων του Χόλιγουντ, λέει:

«Η καλύτερη δίαιτα του δέρματος είναι αυτή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά με ποικιλία χρωμάτων σε κάθε γεύμα και ένας πράσινος χυμός κάθε πρωί. Σας βεβαιώνω ότι αυτή η διατροφική συνήθεια λειτουργεί σε κάθε γυναίκα εξίσου καλά». Ένα άλλο αγαπημένο τρόφιμο της Vargas; Το αβοκάντο. «Αυτό το φρούτο είναι μια σούπερ τροφή η οποία εφοδιάζει το δέρμα με υγιή λίπη και φυτοθρεπτικά συστατικά. Μια ακόμη επιλογή σας πρέπει να είναι η υγρή χλωροφύλλη σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Έχει ευχάριστη γεύση μέντας και οξυγονώνει το δέρμα από μέσα προς τα έξω διατηρώντας το υγιές και λαμπερό».
Η ειδικός συμβουλεύει να δείξετε ιδιαίτερη προτίμηση και στη ντομάτα. «Το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες -αυτές ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόωρων, βαθιών ρυτίδων στο πρόσωπο», συμβουλεύει. «Για να προσθέσετε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην αντιγηραντική δύναμη της ντομάτας, συνδυάστε τα γεύματά σας με σκουροπράσινα λαχανικά όπως κατσαρό λάχανο, σπανάκι, ρόκα ή πικραλίδα. Αυτά τα λαχανικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που διασπούν το κολλαγόνο σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του προσώπου σας, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την ηλικία σας: γύρω από τα μάτια».  «Και πίνετε πολύ νερό. Σας βοηθά να αποβάλλετε αποτελεσματικά τις τοξίνες που καλύπτουν με ένα πέπλο θαμπάδας το πρόσωπό σας», σημειώνει η Vargas.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ