Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης και εγκυμοσύνη

egkumosuni
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το Σύνδρομο στην εγκυμοσύνη, οι αιτίες, η διάγνωση και η θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι στο 2% – 7% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης θα προκληθούν κιρσοί αιδοίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κιρσοί θα εξαφανιστούν μετά τη γέννα αλλά θα υποτροπιάσουν πιο εύκολα σε κάθε νέα εγκυμοσύνη.

Το Σύνδρομο και η εγκυμοσύνη

Σε μερικές έγκυες γυναίκες μπορούν να δημιουργηθούν πυελικοί κιρσοί που σχετίζονται με φλεβική παλινδρόμηση σε μια ωοθηκική ή έσω λαγόνιο φλέβα. Αυτοί μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών στον κόλπο, στα χείλη του αιδοίου ή και στους μηρούς. Οι κιρσοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήματα και συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη αν και όχι πάντα ,οπότε πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και εδώ βέβαια μιλά η εξειδίκευση.

Πιστεύεται ότι το επιπλέον βάρος που αποκτάται καθώς και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων) που «αδυνατίζουν» το φλεβικό τοίχωμα είναι οι κύριες αίτιες εμφάνισης του Συνδρόμου στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουνε περισσότερα από 2 παιδιά και σε ηλικίες μεταξύ 20 και 45 ετών. Διάταση των φλεβών της πυέλου έχει παρατηρηθεί και σε γυναίκες με λιγότερες εγκυμοσύνες καθώς και σε άντρες. Η αιτιολογία σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι παλινδρόμηση του αίματος στην έσω λαγόνιο φλέβα, είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω στενώσεων ή και απόφραξης κεντρικών φλεβικών στελεχών που εμποδίζουν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά.

Τέτοιες καταστάσεις είναι δυνατόν να οφείλονται σε:

  • παλιά Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση,
  • συμπίεση φλεβικών στελεχών που βρίσκονται κεντρικότερα.

Μια άλλη αιτιολογία είναι αυτή της αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας, που έχει αποτέλεσμα την είσοδο αρτηριακού αίματος που έχει μεγάλη πίεση στο φλεβικό σύστημα. Αυτή η αιτία εκτιμάται ότι δεν είναι και τόσο σπάνια όσο αρχικά είχε θεωρηθεί.

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης δεν είναι εύκολη.

Πρώτα αποκλείονται άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ.

Η αρχική υποψία για ΣΠΣ τίθεται από το ιστορικό κι ενισχύεται από την παρουσία κιρσών σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα.

Εργαστηριακή επιβεβαίωση προσφέρουν απεικονιστικές μέθοδοι όπως:

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex)
  • Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία
  • Λαπαροσκόπηση, η οποία δίνει τη δυνατότητας ταυτόχρονης αντιμετώπισης.
  • Ψηφιακή Φλεβογραφία, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος κι εφαρμόζεται μόνο αν έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση.

Υπάρχει θεραπεία για την καθεμία γυναίκα 

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης υπάρχει πάντα εξατομικευμένη αντιμετώπιση και συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Έχουμε διάφορες επιλογές για την ανακούφιση των διαφόρων συμπτωμάτων ενώ η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης είναι ο εμβολισμός των φλεβών.

Για να είστε σίγουρες στην αντιμετώπιση του Σύνδρομου Πυελικής Συμφόρησης, πρέπει να είστε σίγουρες και με τον Ιατρό σας.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική  πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Eίναι επιπλέον ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.