Τρεις υπετροφές της εποχής που πρέπει να τρώτε

mantarinia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα είναι εδώ και μας κάνει τις δικές του προτάσεις σε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Μανταρίνια
Μυρωδάτα και φουλ θρεπτικά, τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, αλλά και σε φλαβονοειδή, που διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν ευεργετούν το αίσθημα κορεσμού, τη σιλουέτα, αλλά και την υγεία του εντέρου, ενώ το φυλλικό οξύ τους βοηθά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε σκέτα ή να τα προσθέτετε σε φρουτοσαλάτες.

Κουνουπίδι
Μας παρέχει 27 θερμίδες ανά κουνουπίδι, κάτι παραπάνω από 2 γραμμάρια πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε για ενέργεια, δύναμη και χτίσιμο των μυών, ασβέστιο και μαγνήσιο για γερά κόκαλα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό με τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρό του. Στην ίδια ποσότητα μας παρέχει το 3% του σιδήρου που χρειαζόμαστε και μας χαρίζει κάλιο, που χρειάζεται για την ισορροπία στον οργανισμό και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, όπως και φυλλικό οξύ. Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό που δυστυχώς πολλοί δεν επιλέγουν συχνά στο πιάτο τους, λόγω της μυρωδιάς του.

Λάχανο
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην πήξη του αίματος και ανθοκυανίνες, που αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, με το κόκκινο λάχανο να έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών. Παρουσιάζει και αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τονώνοντας το ανοσοποιητικό, ενώ περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη, που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος και τέλος, οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.