Χωράει το τυρί στη δίαιτα;

turi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone μας λύνουν μια απορία που έχουν όλοι όσοι βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το τυρί, σύμφωνα με την ελληνική γαστρονομία, είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές των Ελλήνων και αποτελεί βασικό συστατικό στην καθημερινή τους διατροφή.  H υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες και λιπαρά, όμως, το κατατάσσει στα τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ως προς την κατανάλωσή του. Αν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους τι γίνεται; Μπορείτε άραγε να φάτε; Κι αν πάλι δεν γίνεται να φάτε και εσείς δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τυρί; Λύσεις υπάρχουν!

Πέρα λοιπόν από τις πολλές θερμίδες και τα λιπαρά τους, τα τυριά είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και φυσικά πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επομένως, σε περίπτωση που βρίσκεστε σε πρόγραμμα διατροφής, δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από τη διατροφή σας, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο είδος και φυσικά τη σωστή ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σας, χωρίς αυτό να σας προσθέσει παραπάνω κιλά.

Πώς λοιπόν θα ενσωματώσω στη διατροφή μου την κατανάλωση τυριού, χωρίς να παχύνω; Η απάντηση βρίσκεται στα λευκά τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, η φέτα, η μυζήθρα, το κατίκι και το κότατζ τυρί αποτελούν ιδανικές λύσεις. Αποφύγετε το μανούρι, το οποίο αν και λευκό περιέχει πολύ περισσότερα λιπαρά κι από τα κίτρινα τυριά. Κι αφού αναφέραμε τα κίτρινα τυριά, καλό είναι να αποφεύγετε το μετσοβόνε, το τσένταρ, το κασέρι, το λαδοτύρι, το ένταμ, την κεφαλογραβιέρα και το γκούντα, αφού είναι πλούσια σε λίπος. Προτιμήστε κίτρινα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Να θυμάστε πάντα, ότι βασικό είναι να υπολογίζετε αυστηρά την ποσότητα της μερίδας σας (για παράδειγμα 1 φέτα τυρί τοστ χαμηλών λιπαρών, 1 κομμάτι 30 γρ. φέτας ή 40 γρ. ανθότυρο ή κότατζ). Καλό είναι να καταναλώνετε 1-2 μερίδες τυριού καθημερινά, κι όχι παραπάνω.

Ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά; Μα φυσικά, αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας! Δοκιμάστε όλα τα λευκά ή κίτρινα τυριά που υπάρχουν και καταλήξτε στο δικό σας αγαπημένο. Έτσι και δεν θα απαρνηθείτε την απόλαυση του τυριού από την καθημερινότητα σας, αλλά και θα προσλαμβάνετε λίγα λιπαρά!

Πηγή: www.dietzone.gr