Μήπως η ζυγαριά σάς κάνει κακό;

zugaria-gunaika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγική διατροφή, Δέσποινα Μαρσέλου, μας βοηθά να «χωρίσουμε» με μια συνήθεια που μας κάνει κακό.

Συμβαίνει και σε εσάς; Χτυπάει το ξυπνητήρι, σηκώνεστε από το κρεβάτι με μισόκλειστα μάτια και ανακατεμένα μαλλιά και πριν καν φτάσετε στην τουαλέτα, περνάτε από τη ζυγαριά και ανεβαίνετε επάνω, ελπίζοντας ο βραδινός ύπνος να πήρε και μερικά κιλά μαζί του. Η χορτοφαγική συνταγή που δοκιμάσατε, άλλωστε, χθες δεν είχε πολλά λιπαρά, ήταν υγιεινή, άρα κάτι μπορεί να έχει συμβεί. Η ζυγαριά δείχνει πράγματι μισό κιλό λιγότερο από την προηγούμενη ημέρα κι εσείς κατεβαίνετε ενθουσιασμένοι ότι σήμερα μπορείτε να κάνετε και μια παρασπονδία παραπάνω.

Το επόμενο πρωί το ξυπνητήρι χτυπά και πάλι, εσείς σηκώνεστε με τον ίδιο τρόπο από το κρεβάτι, ανεβαίνετε στη ζυγαριά, μόνο που αυτή τη φορά σας δείχνει ένα κιλό παραπάνω από χθες. Και κάπως έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, με πολλές τύψεις, αίσθημα αποτυχίας και αυτοτιμωρίας, με τη ζυγαριά να έχει παίξει ένα μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Αν ναι, τότε πρέπει να σας πω μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν και που ξέρω ότι απασχολούν πολλούς από τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Με το να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά καθημερινά, επηρεαζόμαστε μονάχα από έναν αριθμό και συνήθως επηρεαζόμαστε αρνητικά, προωθώντας αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Η ζυγαριά γίνεται σιγά-σιγά επιζήμια για την υγεία και την ψυχολογία μας και με το να μας απασχολεί μόνο αυτό το νούμερο, χάνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το υγιές, μοναδικό και ιδιαίτερο σώμα μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταυτίζεστε με ένα αριθμό και γι’ αυτό πρέπει να βρείτε τρόπους που θα πάρουν την προσοχή σας από εκεί και θα ξεκινήσετε να εκτιμάτε το κορμί σας.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να… «χωρίσετε» με τη ζυγαριά σας και να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα; Δείτε τρεις λόγους για να το κάνετε, ειδικά τώρα που οι γιορτές είναι εδώ και το ανεβοκατέβασμα στη ζυγαριά γίνεται ασυναίσθητα πολλαπλές φορές την ημέρα.

Έχει αρνητική επίδραση πάνω σας
Σας λέω με βεβαιότητα ότι για πολλούς ανθρώπους, ο αριθμός που θα δείξει η ζυγαριά τους μπορεί να καθορίσει όλη τους την ημέρα. Αισθήματα αποτυχίας, αναστάτωσης, απογοήτευσης με τον εαυτό μας μας κατακλύζουν αν ο αριθμός των κιλών μας δεν ισοδυναμεί με αυτό που θα θέλαμε ή περιμέναμε και ως εκ τούτου μπορεί να περάσουμε όλη μας την ημέρα πεσμένοι. Κανείς, όμως, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον αριθμό, εκεί έξω, αλλά για την ιδ τερη προσωπικότητά σας. Ίσως από τα λίγα σίγουρα πράγματα στη ζωή.

Χάνετε την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού
Όταν ένας αριθμός αποκτά τόσο μεγάλη αξία για κάποιο, τότε μπορεί να επικεντρωθεί τόσο σε αυτόν, ώστε να μην «ακούει» τον οργανισμό του, το αίσθημα πείνας ή κορεσμού που νιώθει. Γι’ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να πεινούν και έπειτα να επιδίδονται πολλές φορές σε υπερφαγία. Επικεντρωθείτε στο να τρώτε φυσικές τροφές που θρέφουν τον οργανισμό και χαρίζουν αίσθημα κορεσμού και ενέργειας, αφήνοντας πίσω αυστηρούς κανόνες δίαιτας. Ό,τι κι αν κάνετε, να ακούτε πάντα το σώμα σας, ώστε να μην το αφήνετε πεινασμένο, αλλά και να σταματάτε όταν χορταίνετε.

Ξεχνάτε τα οφέλη της σωστής διατροφής
Παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι τρώνε σωστά, ισορροπημένα γεύματα και σνακ με θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να τους χαρίζουν ενέργεια όλη την ημέρα και έναν καλό, ποιοτικό ύπνο, μόλις ανέβουν στη ζυγαριά τα ξεχνούν όλα. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος έχω περάσει πολύ χρόνο με κόσμο που χάνει το στόχο του και τα οφέλη που αποκομίζει από τη σωστή διατροφή του, μόνο και μόνο επειδή είδε έναν αριθμό στη ζυγαριά διαφορετικό από αυτόν που θα ήθελε.

Μόλις καταφέρετε να «χωρίσετε» με τη ζυγαριά σας, θα δείτε ότι τα οφέλη θα έρχονται το ένα μετά το άλλο, με σημαντικότερα τα παρακάτω:

-Θα νιώσετε ελεύθεροι. Η σχέση σας με τη ζυγαριά, αν γινόταν στις παραπάνω συνθήκες τότε αποτελούσε μια αρνητική σχέση. Από εδώ και πέρα δεν θα νιώθετε πίεση, ντροπή και δεν θα χάνετε τον στόχο σας –έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο επικεντρώνεστε στο βάρος σας, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε απερίσκεπτα και να πάρετε κιλά.

-Θα επικεντρωθείτε σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία και δείχνουν αν είστε υγιείς ή όχι. Η ζυγαριά δεν σας δείχνει ούτε την πίεση, ούτε τα επίπεδα χοληστερόλης, ούτε τη γενική κατάσταση του οργανισμού σας. Αδύνατο σώμα δεν σημαίνει και υγιές, όπως επίσης και ένα πιο παχύ σώμα δεν σημαίνει απαραίτητα πρόβλημα υγείας –δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το βάρος προκαλεί ασθένειες, μπορεί μόνο να δείξει μια διασύνδεση. Υπάρχει, επίσης, και η «μεταβολικά υγιής παχυσαρκία» που σημαίνει ότι μπορεί η ζυγαριά να δείχνει κάποιον υπέρβαρο ή παχύσαρκο, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Από την άλλη, κάποιος μπορεί να έχει φυσιολογικό βάρος ή να είναι λιποβαρής και να έχει προβλήματα υγείας. 

-Θα επιλέξετε τον εαυτό σας. Κάνοντας αυτό το βήμα, θα έχετε αποφασίσει ότι κανένας αριθμός ή συσκευή δεν θα καθορίσει την αξία σας. Δεν θα ντρέπεστε πια για το σώμα σας, δεν θα ελέγχετε τον εαυτό σας κάθε στιγμή, δεν θα απογοητεύεστε, δεν θα αυτοταπεινώνεστε. Θα κρατήσετε την ενέργειά σας για πιο σημαντικά πράγματα κι αντί να ανεβείτε αύριο το πρωί στη ζυγαριά, μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό, όπως διατάσεις ή διαλογισμό. Έτσι θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με καλύτερη ενέργεια και θα αρχίσετε να αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας και το σώμα σας.

Δεν είναι σωστό και λογικό να κάνουμε τους ανθρώπους να χωρέσουν σε νούμερα που δεν ανήκουν φυσιολογικά σε αυτούς. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι αυτό που νομίζουμε ότι είναι φυσιολογικό, διαφέρει από το υγιές και αυτό που μας ταιριάζει και χρειάζεται κόπος και προσπάθεια για να το καταλάβουμε και να απομακρυνθούμε από τις παλιές μας απόψεις. Ξεκινήστε, λοιπόν, δίνοντας αγάπη και σεβασμό στο σώμα που αγκαλιάζει την προσωπικότητά σας και αφήστε πίσω σας τους ορισμούς για το «τέλειο σώμα» που κυκλοφορούν εκεί έξω και σας στέλνουν συνεχώς στη ζυγαριά. Δεν θα είναι εύκολο –κανένας «χωρισμός» δεν είναι εύκολος- αλλά θα δείτε ότι το αξίζατε.

Τέλος, κάτι που επίσης μπορεί να σας βοηθήσει και δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ είναι ότι η ζυγαριά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σχέση βαρύτητας που έχετε με τη γη. Τόσο απλά.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive