Τα 6 ευεργετικά προϊόντα για την υγεία από το «φαρμακείο» της φύσης

ta-6-euergetika-proionta-gia-tin-ugeia-apo-to-farmakeio-tis-fusis-euergetika-proionta-gia-tin-ugeia-apo-to-farmakeio-tis-fusis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Το δεντρολίβανο, η κανέλα, ο βασιλικός και πολλά άλλα πάμφθηνα προϊόντα της φύσης, όχι μόνο δίνουν γεύση στις τροφές αλλά παρέχουν απλόχερα τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία μας.

H κανέλα, το γαρίφαλο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι έχουν αντικαρκινική δράση και είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν τη φράση «φαρμακείο» της φύσης. Ποια άλλα βότανα είναι ευεργετικά για την υγεία;

Κουρκουμάς για την αρθρίτιδα

Ο κουρκουμάς είναι ιδανικός για να ανακουφίσει τον πόνο από την αρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει, γιατί περιέχει κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, που λειτουργεί παρόμοια με τα φάρμακα που χορηγούνται για την αρθρίτιδα, καταπολεμώντας τον πόνο και το πρήξιμο.

Παράλληλα, ο κουρκουμάς θεωρείται το φυτικό φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και της νόσου Αλτζχάϊμερ, σύμφωνα με κλινική μελέτη της ιατρικής σχολής τους πανεπιστημίου του Johns Hopkins. Το συστατικό της κουρκουμίνης, που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, που είναι γνωστές ως πολύποδες του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη του 2006, οι ερευνητές στο UCLA, διαπίστωσαν, ότι η κουρκουμίνη βοηθά ακόμη να καθαρίσει ο εγκέφαλος των πλακών, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κανέλα για το σάκχαρο

Σε μια πρόσφατη γερμανική μελέτη σε διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν εκχύλισμα κανέλας καθημερινά, παρατηρήθηκε μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά περίπου 10%. Η κανέλα βοηθά ακόμη στη μείωση της χοληστερίνης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων για τους διαβητικούς τύπου 2.

Δεντρολίβανο για τις καρκινογόνες ουσίες

Τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών, που μπορεί να μεταφερθούν για παράδειγμα με τα τηγανητά φαγητά (από τη χρήση σκευών) μειώνονται σημαντικά όταν αναμείξουμε το κρέας, πριν μαγειρευτεί, με εκχύλισμα δενδρολίβανου, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Kansas State.

Ο λόγος είναι, ότι το δενδρολίβανο περιέχει καρνοσόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις καρκινογόνες ουσίες. Το δενδρολίβανο επίσης εμποδίζει, σύμφωνα με μελέτες, τις καρκινογόνες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα να «προσκολλήσουν» στο DNA, που είναι το πρώτο βήμα στο σχηματισμό όγκων.

Τζίντζερ για τη ναυτία

Το τζίντζερ μπορεί να απαλλάξει το στομάχι από τις ενοχλήσεις, που προκαλούνται από ναυτία, χημειοθεραπεία, ακόμα και την εγκυμοσύνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που λειτουργεί μπλοκάροντας τις επιδράσεις της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον εγκέφαλο και σταματά παράλληλα την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, μια άλλη αιτία της διαταραχής στο στομάχι.

Επιπλέον, διάφορες έρευνες αναφέρουν, ότι το τζίντζερ είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον πόνο από την αρθρίτιδα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Βασιλικός για το άγχος

Ο βασιλικός θεωρείται αποτελεσματικός για τη μείωση του στρες, καθώς αυξάνει την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη σεροτονίνη. Ο βασιλικός επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «φάρμακο» για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, αλλά οι έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Σκόρδο για τον καρκίνο

Η υψηλή κατανάλωση σκόρδου μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των οωθηκών, του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του 2006, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Το σκόρδο βέβαια είναι γνωστό, ότι μειώνει επίσης την πίεση, συμβάλλοντας στην πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

Βασικοί κανόνες χρήσης

Ωστόσο, όσο θαυματουργά και ευεργετικά και αν είναι τα διάφορα βότανα για την υγεία, δεν πρέπει να λαμβάνονται αλόγιστα. Για το λόγο αυτό υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες στη χρήση τους:

Κανόνας πρώτος: Μην υποθέτετε ότι αφού είναι φυτικά είναι αυτόματα και ασφαλή. Η φύση σίγουρα «τα πάντα εν σοφία εποίησε» αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Κανόνας δεύτερος: Μιλήστε στο γιατρό σας. Ορισμένα βότανα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τη φαρμακευτική αγωγή, που ακολουθείτε και να φέρουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κανόνας τρίτος: Μην το παρακάνετε. Το «περισσότερο» δεν είναι απαραίτητα και το «καλύτερο» και αρκετές φορές μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δοσολογία.