Νέα έρευνα: η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

gunaika-ugieini-diatrofi-xamogelo
ΤΡΙΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μια ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 46 χιλιάδες ανθρώπους έδειξε ότι η απώλεια βάρους, η θρεπτική αξία και η μείωση λιπαρών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν επαρκείς έρευνες που να καθορίζουν το αν η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Dr. Joseph Firth, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Σε νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine, o Dr. Firth και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα από κλινικές μελέτες διατροφών σε περιπτώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Η νέα έρευνα παρέχει νέες επαρκείς αποδείξεις ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και σε όσους έχουν διαγνωστεί με καταθλιπτικές διαταραχές.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες 45.826 συμμετεχόντων, που εξέταζαν την επίδραση διαιτητικών αλλαγών σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

 Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε τύπου διατροφική βελτίωση φαίνεται να έχει παρόμοιες επιδράσεις στην ψυχική υγεία, είτε αφορά απώλεια βάρους, είτε μείωση λιπαρών κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει είναι αυτή που περιλαμβάνει πιο θρεπτικά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά), ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κατανάλωση fast food και των επεξεργασμένων σακχάρων.

Οι διατροφικές βελτιώσεις σε συνδυασμό με την άσκηση, μάλιστα, έδινε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, κάποια από τα δεδομένα έδειξαν μεγαλύτερα οφέλη στις γυναίκες. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξακριβωθεί πώς τα οφέλη της διατροφής σχετίζονται με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία.