Νέα έρευνα: Τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

tiganita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιονδήποτε λόγο, αλλά και από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Νέα αμερικάνικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ δεν έχει και πολύ καλά νέα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που καταναλώνουν συχνά τηγανητά. Η τακτική κατανάλωσή τους φαίνεται πως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, αλλά και άλλες παθήσεις.

Τροφές όπως το τηγανητό ψάρι και το τηγανητό κοτόπουλο συνδέθηκαν, μάλιστα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ειδικά στις νεότερες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, ηλικίας 50 έως 65 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωσή τους στη διατροφή, μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να εκτιμήσουν τη διατροφή 106.966 γυναικών ηλικίας 50 έως 79 μεταξύ 1993 και 1998, οι οποίες παρακολουθούνταν έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

Στο διάστημα αυτό συνέβησαν 31.588 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 9.320 θανάτων που σχετίζονταν με πρόβλημα καρδιάς, 8.358 θανάτων που σχετίζονταν με καρκίνο και 13.880 θάνατοι από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συνολική και συγκεκριμένη κατανάλωση διαφορετικών ειδών τηγανητών τροφών, όπως τηγανητού κοτόπουλου, τηγανητού ψαριού, τηγανητών θαλασσινών, τηγανητής πατάτας, τσιπς τορτίγιας και τάκος και αφού έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, όπως τρόπο ζωής, συνολική ποιότητα διατροφής, επίπεδο εκπαίδευσης, εισόδημα κ.ο.κ., έφτασαν στα συμπεράσματά τους. Σύμφωνα με αυτά, η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ιδίως από παθήσεων της καρδιάς, με όσες κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητών τροφών την ημέρα, να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 8%.

Μια ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου σχετίστηκε με 13% μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε αιτία και 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου με αιτία την καρδιά.

Με τον ίδιο τρόπο, βρήκαν ότι μία ή δύο μερίδες τηγανητών ψαριών/θαλασσινών την ημέρα αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 13% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός της κατανάλωσης τηγανητών τροφών και θανάτου από καρκίνο.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τηγανητές τροφές πιο συχνά ήταν συνήθως νεότερες, με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος, οι οποίες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνίστριες, να γυμνάζονται λιγότερο και να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Μειώστε, λοιπόν, τις τηγανητές τορφές όσο το δυνατόν περισσότερο από τη διατροφή και το πιάτο σας και προτιμήστε πιάτα με αγνές τροφές, μαγειρεμένα στο φούρνο, στον ατμό ή στην κατσαρόλα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.