Τσικνοπέμπτη: ποιες υγιεινές αντικαταστάσεις μπορείτε να κάνετε

soublaki-kreas-tsiknopempti
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αν κάθε Τσικνοπέμπτη τρώτε δίχως αύριο και δεν συμβιβάζεστε σε αυτό, τότε αυτό το άρθρο δεν είναι για εσάς. Αν, όμως, θέλετε να απολαύσετε την ημέρα αυτή, το παρεΐστικο κλίμα της, τα ψητά και την τσίκνα, με το μικρότερο δυνατό κόστος στην υγεία και τη σιλουέτα σας, τότε εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε.

Κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας
Τσικνοπέμπτη χωρίς ψητό κρέας δεν γίνεται. Συμφωνούμε. Γιατί, όμως, να μην κάνετε τις λιγότερο βλαβερές και θερμιδογόνες επιλογές; Επιλέξτε παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού, λαμβάνοντας τουλάχιστον 200 θερμίδες λιγότερες για την ίδια μερίδα κι αν ψήσετε λουκάνικα, προτιμήστε γαλοπούλας ή κοτόπουλου, για λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε την μπριζόλα, προτιμήστε μια άπαχη μοσχαρίσια, αφαιρώντας πάντα το ορατό λίπος.

Προτιμήστε συνοδευτική σαλάτα αντί για πατάτες τηγανητές
Συνοδεύοντας το κρέας σας με σαλάτα αντί για τηγανητή πατάτα, όχι μόνο γλιτώνετε θερμίδες και βλαβερά λιπαρά από τα χιλιοτηγανισμένα λάδια, αλλά προσθέτετε υγιεινή και νόστιμη νότα στο πιάτο σας. Οι σαλάτες ταιριάζουν πάντα ιδανικά με το κρέας, σας προσφέρουν φυτικές ίνες, σας χορταίνουν ώστε να μην κάνετε υπερκατανάλωση και αν είναι πλούσιες σε λαχανικά, με λίγη δόση πρωτεΐνης (ξηρούς καρπούς ή κάποιο τυρί), τότε αποτελούν πλήρες γεύμα, με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και πρωτεΐνη.

Επιλέξτε ορεκτικά με λαχανικά αντί για αλλαντικά
Και πάλι, τα λαχανικά θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες κι θρεπτικά στοιχεία, θα σας χορτάσουν κι όλα αυτά με λιγότερες θερμίδες από μια επιλογή ορεκτικού με αλλαντικά. Τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, που είναι το χειρότερο και πιο βλαβερό είδος λιπαρών για την υγεία, έχουν πολλές θερμίδες και είναι πλούσια σε νάτριο, ανεβάζοντας την πίεση. Ένα γεύμα Τσικνοπέμπτης έχει ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε κακά λιπαρά και νάτριο, γι’ αυτό μην το επιβαρύνετε κι άλλο.

Επιλέξτε μαύρο ψωμί αντί για άσπρο
Αν το ψωμί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γεύματος για εσάς, τότε μην το στερηθείτε μια τέτοια γιορτινή μέρα. Απλώς επιλέξτε το στην μαύρη έκδοσή του, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε να αυξήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φυτικές ίνες του γεύματος και να χορτάσετε με μικρότερες ποσότητες, χωρίς να νιώσετε στέρηση και καταπίεση.

Προτιμήστε τζατζίκι αντί για ρώσικη
Το τζατζίκι, εκτός του ότι ταιριάζει με το ψητό κρέας, έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από σαλάτες τύπου ρώσικη, και ταυτόχρονα περιέχει σκόρδο που ρίχνει την πίεση –κάτι που χρειάζεστε μια τέτοια… αλμυρή ημέρα.

Πιείτε μπίρα χωρίς αλκοόλ αντί για συμβατική μπίρα
Εκτός του ότι η απουσία αλκοόλ δεν θα σας ζαλίσει ώστε να παρασύρεστε σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, η μπίρα χωρίς αλκοόλ ή με ελάχιστο αλκοόλ έχει λιγότερες θερμίδες (περίπου 70-80 αντί για 150) και δεν θα επιβαρύνει τόσο ένα ήδη φορτωμένο θερμιδικά γεύμα.