Χρειάζονται εντέλει άνδρες και γυναίκες διαφορετικά προϊόντα ομορφιάς;

zeugari-mpanio-omorfia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τρεις ειδικοί αναλύουν το θέμα της κοινής ή όχι χρήσης καλλυντικών από τα δυο φύλα και λύνουν το γρίφο.

Κυρίες και κύριοι, η ισότητα περνά και από τα ράφια του μπάνιου κάθε ζευγαριού ή μήπως στην καλλυντική περιποίηση εξακολουθεί να υπάρχει ο διαχωρισμός «αρρένων» και «θηλέων»; Στο debate μεταξύ τριών ειδικών που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα The Daily Telegraph, διαβάσαμε τα εξής.

«Όταν ένα άτομο πηγαίνει στο γιατρό με αμυγδαλίτιδα, ο γιατρός δεν συνταγογραφεί αντιβιοτικά με βάση το φύλο για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Η περιποίηση του δέρματος δεν είναι τρομερά διαφορετική. Τα καλά συστατικά και οι δραστικές φόρμουλες θα λειτουργήσουν εξίσου καλά τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. για κάθε φύλο. Ίσως κάποια γυναικεία καλλυντικά για το δέρμα να έχουν εξειδικευμένες αρωματικές προσθήκες –ομοίως και τα ανδρικά- ωστόσο, αν αυτό δεν ενοχλεί κάποιον απ’ τους δυο, τότε τα ράφια του μπάνιου μπορεί να αποκτήσουν κοινή χρήση. Εκτός κι αν μιλάμε για κάποιον εργένη, ο οποίος δεν έχει να μοιραστεί και να δανειστεί τα καλλυντικά της συμβίας του», είπε ο Andrew Goetz, συνιδρυτής του οίκου MALIN + GOETZ.

Τα κοινά

Η Dr Anjali Mahto, συμβουλευτική δερματολόγος στην κλινική αισθητικής πλαστικής χειρουργικής Cadogan Cosmetics του Λονδίνου, έχει αντίθετη άποψη.

«Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές στο αρσενικό και το θηλυκό δέρμα και αυτό σχετίζεται εν μέρει με την ανδρογόνο τεστοστερόνη. Το ανδρικό δέρμα είναι περίπου 20% παχύτερο σε σύγκριση με το γυναικείο, υπερτερώντας σε παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και αυτό κάνει τους άνδρες πιο ανθεκτικούς στην ανάπτυξη ρυτίδων. Απ’ την άλλη, οι άνδρες έχουν περισσότερους θύλακες τριχών και συναφείς σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα περισσότερο λιπαρό δέρμα. Επιπλέον, το συχνό ξύρισμα του προσώπου απογυμνώνει έντονα τα ανώτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Ως εκ τούτου, οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από την προσαρμοσμένη περιποίηση της επιδερμίδας τους, που μπορούν να τους παρέχουν τα εξειδικευμένα προϊόντα».

Μόνο για άνδρες

Συμφωνώντας εν μέρει με την Mahto, η Georgie Cleeve, επί χρόνια ερευνήτρια-δημοσιογράφος ιατρικών θεμάτων και από το 2009 ιδρύτρια της εταιρείας οργανικών καλλυντικών και συμπληρωμάτων ομορφιάς OSKIA skincare, είπε: «Σε ορισμένα επίπεδα το ανδρικό δέρμα είναι τελείως διαφορετικό από το γυναικείο, αλλά σε άλλους είναι ακριβώς το ίδιο. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα με τον αποχρωματισμό του δέρματος εξαιτίας των επιπέδων των οιστρογόνων, επομένως εκεί, οι εξειδικευμένες φόρμουλες είναι απαραίτητες. Ωστόσο, εάν και κάποιος άνδρας παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία στον αποχρωματισμό, θα συνιστούσα την ίδια τακτική δράσης. Συχνά συμβαίνει τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας να χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια συστατικά με ίσως διαφορετικά αρώματα, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι συνήθως τα ίδια σκευάσματα σε διαφορετικές συσκευασίες».