Ποια βιταμίνη νικά -πραγματικά- τον χρόνο;

gunaika-portokali-bitamines-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Υπάρχουν κάποια φυσικά συστατικά που μοιάζουν μαγικά, επειδή προσφέρουν στην επιδερμίδα σας το άπιαστο όνειρο της νεότητας.

Το να μείνετε για πάντα νέα, σίγουρα ακούγεται παράλογο. Το να δείχνετε όμως υγιής και φρέσκια «σαν νέα», είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας. Ακόμη και για τα δύσκολα προβλήματα που επιφέρει η βαρύτητα και η ηλιακή γήρανση, όπως η χαλάρωση του λαιμού, οι βαθιές ρυτίδες και το περίγραμμα του προσώπου, το ντεκολτέ ή οι μελαγχρωματικές κηλίδες υπάρχουν κάποιες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες -στην ουσία, βιταμίνες-, οι οποίες δημιουργούν αληθινά θαύματα στο πρόσωπο κάθε γυναίκας, σε κάθε ηλικία. Αυτά τα συστατικά είναι πολύ δημοφιλή καθώς, αναπλάθουν την επιδερμίδα από τις βλάβες στους ιστούς και δίνουν ένα γερό σπρώξιμο στα κύτταρα να αναπτύσσονται χωρίς διακυμάνσεις. Το πιο σπουδαίο είναι πως οι βιταμίνες και τα άλλα αντιοξειδωτικά που θα βρείτε σε κάποιες φόρμουλες περιποίησης της επιδερμίδας, αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, αυτά τα ασταθή και καταστροφικά μόρια στο σώμα, τα οποία «τρέφονται» από τις κακές συνήθειες και το πέρασμα του χρόνου.

 Βιταμίνη C: Μόνη εναντίον όλων

Μολονότι η βιταμίνη C αποτελεί ένα τέλειο συστατικό για κάθε θέμα που σχετίζεται με την υγεία (μόνο και μόνο που τονώνει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αρκεί) εντούτοις, όταν «εμπλακεί» σε ζητήματα που απασχολούν την επιδερμίδα, τα οφέλη μεγιστοποιούνται. Εκτός από την υποχρεωτική κατανάλωση ικανών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, η βιταμίνη C πολλαπλασιάζει τα οφέλη της όταν την απλώνετε κατευθείαν στο δέρμα μέσα από μια ενυδατική κρέμα: καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αναδομεί το κολλαγόνο, μειώνει τις φλεγμονές και προωθεί την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα της επιδερμίδας, πολύ πιο γρήγορα και απολαυστικά από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

-Για μέγιστα οφέλη, εκτός από την καθημερινή χρήση μιας κρέμας προσώπου, δοκιμάστε κάθε δεύτερη εβδομάδα μια ειδική θεραπεία βιταμίνης C στο ινστιτούτο.

Βιταμίνη Ε: Η διώκτρια της γήρανσης

Ένας ακόμη ισχυρός παράγοντας ανανέωσης μιας ώριμης επιδερμίδας είναι η βιταμίνη Ε -κεφάλαιο αντιγήρανσης από μόνη της. Αυτή η βιταμίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που παρέχουν αμέτρητες ευεργετικές υπηρεσίες στο δέρμα, με κυριότερη την πρόληψη των ρυτίδων. Συνυπολογίστε τη μαλακτική δράση που παρέχει στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα, την πρόληψη κατά των βλαβών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και την διατήρηση της υγρασίας του δέρματος σε γυναίκες που βρίσκονται ένα βήμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

-Αναζητήστε το λάδι ή το βούτυρο καρύδας, που προστατεύει το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και η αντιγηραντική του δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης E. Απλώστε το σκέτο ή ανακατεμένο με άλλα αιθέρια έλαια για να σβήσετε ρυτίδες, να αντιμετωπίσετε εκζέματα, να επουλώσετε την ακμή ή ακόμη και να μειώσετε την κυτταρίτιδα.

Βιταμίνη Β3: Η εξισορροπίστρια

Αν έχετε μαύρα στίγματα και σημάδια ως αποτέλεσμα έντονης ακμής από την εφηβική ηλικία ή από βλάβες που δημιούργησε ο ήλιος ή η φυσιολογική γήρανση της επιδερμίδας, μπορείτε να αποκαταστήσετε τη φωτεινότητά της  με νιασιναμίδη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Β3, το οποίο εμποδίζει τη μελανίνη να φτάσει στο δέρμα και να υποστεί μελάγχρωση.

-Οι ειδικοί λένε πως αυτό το συστατικό μέσα σε μια αντιγηραντική φόρμουλα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ενυδάτωσης του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδας, στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και στην ταχεία αντιστροφή ορατών βλαβών που οφείλονται στην πρόωρη γήρανση της όψης σας.

Συνένζυμο Q10: Η γομολάστιχα του χρόνου

Παρόμοια με τις βιταμίνες C και E, το συνένζυμο Q10 -μια λιπιδική δομή με δραστηριότητα βιταμίνης- είναι ένα θρεπτικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που συμβάλει στη συνολική υγεία και την ανανέωση του δέρματος βοηθώντας στην κυτταρική αναγέννηση και τη μείωση των κυτταρικών βλαβών από εξωγενείς παράγοντες όπως η UV ακτινοβολία. Αλλά έχει αποδειχθεί επιστημονικά και η ικανότητά του να αντιστρέφει τους νόμους της γήρανσης, τουλάχιστον όσον αφορά στο δέρμα. Σε μεγάλη ιαπωνική μελέτη, γυναίκες που έλαβαν από του στόματος σκεύασμα με συνένζυμο Q10 παρουσίασαν μείωση του βάθους των υπαρχόντων ρυτίδων τους, με ταυτόχρονη αύξηση της πυκνότητας της επιδερμίδας τους μετά από δυο βδομάδες συστηματικής χρήσης του συμπληρώματος.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ