Βρωμελαΐνη: έχει οφέλη για την υγεία;

ananas-bromelaini
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Την ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια ως πολέμιο της φλεγμονής και σύμμαχο του ανοσοποιητικού και ξέρουμε ότι σημαντική πηγή της είναι ο ανανάς. Τι είναι, όμως, ακριβώς η βρωμελαΐνη και ποια τα οφέλη της στην υγεία; Ήρθε η ώρα να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα με την καθοδήγηση της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινας Μαρσέλου.

Η βρωμελαΐνη είναι ένα μείγμα ενζύμων που συναντάμε στον ανανά και πολλοί επιλέγουν να λαμβάνουν ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας, σκόνης κ.ο.κ. Προέρχεται από το φρούτο ή το κοτσάνι με τα φύλλα και τα ενεργά της συστατικά συμπεριλαμβάνουν τις πρωτεϊνάσες, ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες στον οργανισμό.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως φυσικό γιατρικό για πολλά θέματα υγείας αν και υπάρχει μικρή ποιοτική έρευνα γύρω από την ευεργετική της δράση. Με βάση αυτές τις έρευνες, λοιπόν, τα πιθανά της οφέλη είναι: 

Ανακούφιση της ιγμορίτιδας
Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών το 2016, η βρωμελαΐνη φαίνεται πως μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας σε παιδιά, βελτιώνοντας την αναπνοή και μειώνοντας τη φλεγμονή. Διαφορετική συστηματική ανασκόπηση ερευνών το 2006 με υψηλής ποιότητας ευρήματα αναφέρει ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί βρωμελαΐνη μαζί με τα καθιερωμένα φάρμακα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα ιγμόρια.

Αντιφλεγμονώδης δράση
Εκτός της μείωσης της φλεγμονής στην ιγμορίτιδα, η βρωμελαΐνη ίσως μειώνει τη φλεγμονή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών το 2016, έρευνες σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι η βρωμελαΐνη μπορεί να μειώσει ορισμένες ουσίες που συνδέονται με καρκινική φλεγμονή και ανάπτυξη όγκων. Μπορεί, επίσης, να συμβάλλει σε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό, ενώ σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση, μπορεί να μειώσει τον μεταμορφωτικό αυξητικό παράγοντα βήτα, που σχετίζεται με τη φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μεταξύ άλλων. Οι μελέτες, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια ή εργαστηριακά και δεν είναι ακόμη ακριβείς οι επιδράσεις της βρωμελαΐνης στον άνθρωπο. 

Δράση κατά του καρκίνου
Η αντικαρκινική δράση της βρωμελαΐνης εντοπίζεται τόσο στα καρκινικά κύτταρα, όσο και συνολικά στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και στην τόνωση του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών το 2010 που δημοσιεύτηκε στο Journal Cancer Letters. Τα στοιχεία ακόμη, όμως, δεν είναι επαρκή.

Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας
Ανασκόπηση κλινικών μελετών του 2004 έδειξε ότι η βρωμελαΐνη είναι χρήσιμη στη θεραπεία οστεοαρθρίτιδας, πιθανόν λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της. Παρ’ όλ’ αυτά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αποτελεσματικότητά της και τη σωστή δοσολογία, ενώ το National Institutes of Health αναφέρει ότι τα ευρήματα μέχρι σήμερα είναι συγκεχυμένα για το αν η βρωμελαΐνη, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας.

Ενίσχυση της πέψης
Σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών και ανακατωσούρας, η βρωμελαΐνη μπορεί να βοηθήσει. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται συχνά ως συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου. Και πάλι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες, αν και κάποιες μελέτες σε ζώα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Mangalayatan της Ινδίας έχουν δείξει ότι η βρωμελαΐνη μπορεί να μειώσει την επίδραση μερικών βακτηρίων στο έντερο, όπως των Escherichia coli και Vibrio colera, τα οποία μεταξύ άλλων προκαλούν διάρροια.

Απώλεια βάρους
Κάποιοι παρασκευαστές συμπληρωμάτων βρωμελαΐνης τη διαφημίζουν ως βοηθητική στην απώλεια βάρους, υποστηρίζοντας ότι τα ένζυμά της μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός χωνεύει τα λιπαρά. Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες πάνω σε αυτό.

Τι να προσέχετε
Ο οργανισμός μας συνήθως δύναται να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα βρωμελαΐνης με ασφάλεια, μέχρι 12 γραμμάρια, αν και συνιστάται να μιλάτε με ειδικό, γιατρό ή διατροφολόγο πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Ούτε οι γιατροί, ούτε οι ερευνητές έχουν καθιερώσει συγκεκριμένη δοσολογία που μπορεί να δώσει οφέλη στην υγεία ενός ανθρώπου, αφού εξαρτάται από το είδος βρωμελαΐνης που λαμβάνει -αν δεν λαμβάνεται φυσικά- π.χ. από το φρούτο ή από το κοτσάνι, πώς παρασκευάζεται και τις συστάσεις του συμπληρώματος.

Παρ’ όλο, όμως, που είναι φυσική ουσία, μπορεί να δημιουργήσει κάποιες παρενέργειες, όπως ανακατωσούρα στο στομάχι, ταχυκαρδία, προβλήματα στην έμμηνο ρύση. Αν κάποιος νιώσει παρενέργειες, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του και να σταματήσει το συμπλήρωμα κι αν υπάρχουν ευαισθησίες ή αλλεργίες στον ανανά, θα πρέπει να την αποφύγετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, από ήπιες σε πολύ σοβαρές και σε ακραίες καταστάσεις να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Η ναυτία, η δύσπνοια, το πρησμένο και ερεθισμένο δέρμα, ο εμετός, ο αδύναμος, γρήγορος καρδιακός παλμός είναι συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν, αν προκύψουν μετά τη λήψη βρωμελαΐνης.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, λόγω του ότι δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας μελέτες για τη βρωμελαΐνη, καταναλώνετε ανανά και αν πρόκειται να λάβετε συμπλήρωμα, μιλήστε με ειδικό, διαιτολόγο-διατροφολόγο ή γιατρό, για τον τρόπο που θα το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive