7 tips για την κατακράτηση υγρών

7-tips-gia-tin-katakratisi-ugron-tips-gia-tin-katakratisi-ugron

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η κατακράτηση υγρών, αν και δεν αποτελεί ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα, που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος κ.λπ. Πώς μπορούμε να την αντιμετωοπίσουμε;

Υπάρχουν 7 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών. Το click@Life σας τους προσφέρει και σας ενημερώνει για τα «πρέπει» και τα «μη» της κατακράτησης υγρών.

1. Stop στο αλάτι

Εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών πρέπει να περιορίσετε δραστικά μάλιστα, την κατανάλωση αλατιού. Το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση, γι' αυτό καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Επιπλέον, σε συνταγές που απαιτούν αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση του. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι, ότι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που «ξεχειλίζουν» από αλάτι.

2. Φάτε μπανάνες

Προσθέστε την στα δημητριακά σας, φτιάξτε ένα smoothie ή απλά ξεφλουδίστε την και φάτε την. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, η μπανάνα περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών. Εναλλακτικά, αν βαρεθείτε να τρώτε μπανάνες, δοκιμάστε μία χούφτα σταφίδες.

3. Παγάκια για την ανακούφιση

Συνήθως, η κατακράτηση υγρών είναι «ορατή» στους αστραγάλους. Για να απαλλαγείτε, πάρτε μία παγοκύστη (ή παγάκια σε μία πλαστική σακούλα), τυλίξτε την σε μία πετσέτα και αφήστε την επάνω στους αστραγάλους σας για πέντε με δέκα λεπτά. Μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Το καλοκαίρι, αν το πρόβλημα νιώθετε ότι έχει επιδεινωθεί, κάντε ένα ποδόλουτρο με κρύο νερό. Στην περίπτωση ωστόσο, που πάσχετε από διαβήτη ή έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

4. Γιαούρτι

Αν αισθάνεσθε φούσκωμα, λόγω της κατακράτησης υγρών, επιλέξτε να φάτε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία πέψης και θα συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

5. Φυσικά διουρητικά

Τα φυσικά διουρητικά είναι μία ακόμη καλή επιλογή, αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών. Το λάχανο, ο χυμός από βατόμουρα, το τσάι είναι μερικές μόνο από τις γευστικές επιλογές που υπάρχουν.

6. Πίνετε νερό

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν αισθάνεστε, ότι έχετε κατακράτηση υγρών, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Λογικά, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το νερό ξεπλένει τον οργανισμό καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.

Στις περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ενδείκνυνται 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα και περισσότερα εάν ασκείστε. Ωστόσο, αν η κατακράτηση υγρών προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη πάθηση, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να πίνετε τόσο νερό.

7. Βιταμίνες

Όταν αισθάνεστε σα …μπαλόνι, καλό θα ήταν να αυξήσετε τις ποσότητες των βιταμινών Α και D, που λαμβάνετε. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.

Τα «πρέπει» και… τα «μη»

• Κινήστε τα πόδια σας. Οι αστράγαλοι μπορεί να πρηστούν, λόγω της κατακράτησης υγρών. Για να το αποφύγετε, αρκούν μικρές κινήσεις, όπως οι ασκήσεις, που λειτουργούν για τους μυς της γάμπας. Με τον τρόπο αυτό το αίμα και το περιττό υγρό από την περιοχή του αστραγάλου, μετακινούνται και δε συσσωρεύονται στα κάτω άκρα. Καλές τακτικές είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η αεροβική και ο χορός. Αν ωστόσο, οι αστράγαλοί σας διογκώνονται, ενώ κάθεστε στο γραφείο σας, για παράδειγμα, δοκιμάστε να σηκώνετε τα πόδια σας επάνω παράλληλα με το πάτωμα κάθε λίγα λεπτά.

• Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά. Την ώρα που είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή παρακολουθείτε τηλεόραση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι και ακουμπήστε τα πόδια σας, ώστε να είναι ψηλά. Η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποστράγγιση υγρών από τα πρησμένα άκρα.

• Πετάξτε τα στενά ρούχα. Η πίεση που ασκούν τα στενά ρούχα και υφάσματα στο πάνω μέρος των μηρών και τη μέση σας, περιορίζουν την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα.

• Μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό. Το επιπλέον αλάτι, που περιέχει, είναι κακό συστατικό για την καταράτηση υγρών αλλά και πολλές ασθένειες.

• Καταναλώστε 6 μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για 3 μεγάλα.

• Μην καπνίζετε.

• Μην πίνετε (ή τουλάχιστον περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ).

• Μην κάθεστε σταυροπόδι. Όταν κάθεστε έτσι, περιορίζετε τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών του μηρού, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.