Μπορεί μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση να δείχνει πιο νέα από ποτέ -χωρίς Botox-;

gunaika-omorfia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η καθηλωτική απάντηση: Ναι! Κορυφαίοι δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά για να δείχνει η επιδερμίδα σας στα καλύτερά της, ακόμη κι αν είστε πάνω από 50.

Αγαπημένες μαμάδες (ή και γιαγιάδες)... Διανύετε μια περίοδο της ζωής σας που ξέρετε τι θέλετε και πώς να το απολαύσετε. Τα παιδιά μεγάλωσαν, τα εγγόνια σάς επαναφέρουν στην παλιά σας νιότη, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μειώνονται και η γαλήνη στην καθημερινότητα επανέρχεται -αρκεί να υπάρχει μια καλή σύνταξη. Ωστόσο, σ’ αυτή την καμπή της ζωής σας, σημαντικότερο από όλα είναι να προστατευτείτε από τις φθορές που θα δημιουργήσει η περίοδος στη μετάβαση της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά απ’ αυτήν. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης της επιδερμίδας, θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός σας, για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής αντιγηραντικής τακτικής.

Τώρα ή ποτέ!

«Όπως όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και το δέρμα αλλάζει σε αυτό το στάδιο της ζωής. Οι εξωτερικές στοιβάδες γίνονται λεπτότερες, αλλοιώνεται η δομή του σε βάθος, δημιουργούνται ρυτίδες, αυξάνεται η ευαισθησία του και γίνεται πιο ξηρό. Ωστόσο, ένα από τα πλεονεκτήματα του δέρματος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι ότι η γήρανση επέρχεται σταδιακά, έτσι μπορούμε να παρέμβουμε για να την προλάβουμε ή να την επιβραδύνουμε», λέει ο κορυφαίος δερματολόγος με ειδίκευση στην αντιγήρανση, Howard Murad. «Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η DHEA, ορμόνη που μπορεί να αναστείλει ή να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης, η οποία όταν εφαρμόζεται τοπικά στην επιδερμίδα, ενισχύει την ενυδάτωση και την παραγωγή σμήγματος, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και αυξάνει το πάχος του χορίου. Επίσης, οι δυσχρωμίες τίθενται υπό έλεγχο, και βελτιώνεται η ξηρή και αφυδατωμένη όψη της επιδερμίδας. Η DHEA έχει αναδειχθεί σε ορμόνη-κλειδί, έχοντας την ικανότητα να ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες της επιδερμίδας που σχετίζονται με τη νεανική όψη της».
 

 «Η εμφάνιση είναι σημαντική για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση για πολλούς λόγους. Νιώθουν ότι μπορεί να υποστούν διακρίσεις λόγω της ηλικίας τους ή να σταματήσει η επαγγελματική τους εξέλιξη. Αν, επιπλέον, περνούν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους -ένα διαζύγιο, για παράδειγμα- τότε αυτό μπορεί να ενισχύσει τις αμφιβολίες τους για την εικόνα που προβάλλουν στους άλλους. Ξεκινώντας από την επιδερμίδα, θα πρότεινα να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα περιποίησης, προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της εμμηνόπαυσης», λέει η δερματολόγος και βραβευμένη ερευνήτρια του πανεπιστημίου British Columbia, Shannon Humphrey, και συμβουλεύει: «Σήμερα, υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην εμμηνόπαυση και στην μετεμμηνόπαυση, δίνοντας έμφαση στη γενικότερη ευεξία. Το δέρμα των ώριμων γυναικών επηρεάζεται από την αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και την περίοδο πριν και μετά από αυτήν. Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ εξάρσεις ακμής, μπορεί τώρα να παρουσιάσουν σπυράκια, καθώς τα οιστρογόνα είναι πλέον λιγότερα και δεν αρκούν για να περιορίσουν τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο σώμα, οπότε διεγείρεται η παραγωγή του σμήγματος. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερη τριχοφυία στο πρόσωπο και αυξημένη εφίδρωση, όπως και καφέ κηλίδες, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, κοκκίνισμα και ευαισθησία. Για να περιορίσετε τα συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην αντηλιακή προστασία και θωρακίστε το δέρμα σας με μια περισσότερο εντατική ρουτίνα», λέει η Humphrey και εξηγεί:

 -Επιλέξτε πλούσιας σύνθεσης κρέμες ημέρας, ορούς και μάσκες επανόρθωσης, εμπλουτισμένες με αντιγηραντικά συστατικά.

-Ενισχύστε τη δράση χρησιμοποιώντας κάθε βράδυ μια λιπαρή κρέμα νυκτός, η οποία, εκτός από τις αντιρυτιδικές και συσφικτικές της ιδιότητες περιέχει ουσίες που ενισχύουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας.

-Βρείτε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, δηλαδή τη βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με κυριότερη τη μείωση των ρυτίδων, συνδυαστικά με μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα, και διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.

-Για τη σύσφιξη του δέρματος μια επιλογή είναι η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, παράγωγα του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C ή ραδιοσυχνότητες.

-Τέλος, οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (botox, dysport) είναι ουσίες που παραλύουν προσωρινά τους μυς έκφρασης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε αυτή την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε μέτωπο, μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας, ωστόσο, απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ