Ποια είναι η πιο «υγιής» χώρα στον κόσμο;

i-ugeia-ugeia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η Ισπανία είναι και επισήμως η υγιέστερη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισλανδία στη μάχη για την πρώτη θέση.

Ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη για τον δείκτη Bloomberg Healthiest Country, ώστε να προσδιορίσουν τη συνολική υγεία σε 169 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναλύθηκαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα και λήφθηκαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία και παράγοντες της υγιεινής και του περιβάλλοντος, όπως η ύπαρξη αποχέτευσης και η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Όλοι οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη παρείχαν σε κάθε χώρα που αξιολογήθηκε έναν γενικό βαθμό υγείας. Μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, η Ισπανία χαρακτηρίστηκε επισήμως ως η υγιέστερη χώρα στον κόσμο, με δείκτη υγείας 92,75.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, η Ισπανία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μένοντας πίσω μόνο από την Ιαπωνία και την Ελβετία σε παγκόσμια κλίμακα.

Στον δείκτη Bloomberg Healthiest Country η Ιταλία βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με βαθμό υγείας 91,59 και η Ισλανδία στην τρίτη θέση, με βαθμό υγείας 91,44. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 26η θέση, με 82,29 – όχι άσχημα εκ πρώτης όψης, αλλά έξι θέσεις πιο κάτω απ’ ό,τι ήταν πρόπερσι. Η Κύπρος κατατάχθηκε σε καλύτερη θέση (21η), αλλά επίσης πιο κάτω απ’ ό,τι το 2017 (18η).

Από τις άλλες χώρες που αξιολογήθηκαν για τη μελέτη, η Αυστραλία ήρθε στην έβδομη θέση, η Γαλλία στη 12η, ο Καναδάς στην 16η θέση, η Μεγάλη Βρετανία στην 19η, οι ΗΠΑ στην 35η θέση και η Κίνα στην 52η θέση.

Η μελέτη για τον δείκτη Bloomberg Healthiest Country πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2017.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που έγινε τον Οκτώβριο του 2018, η Ισπανία αναμένεται να έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο έως το 2040, με προβλεπόμενη μέση διάρκεια ζωής των κατοίκων της τα 85,8 έτη. Η Ιαπωνία, η οποία είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής το 2016 με μέση διάρκεια ζωής 83,7 χρόνια, προβλέπεται ότι θα πέσει στη δεύτερη θέση το 2040, με εκτιμώμενη μέση διάρκεια ζωής τα 85,7 έτη.

 Αυτές είναι οι 20 πιο υγιείς χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Healthiest Country:

Ισπανία

Ιταλία

Ισλανδία

Ιαπωνία

Ελβετία

Σουηδία

Αυστραλία

Σιγκαπούρη

Νορβηγία

Ισραήλ

Λουξεμβούργο

Γαλλία

Αυστρία

Φινλανδία

Ολλανδία

Καναδάς

Νότια Κορέα

Νέα Ζηλανδία

Μεγάλη Βρετανία

Ιρλανδία

Πηγή: iatrikanews.gr