Με αυτήν την προπόνηση θα χάσετε το περισσότερο βάρος

gunaika-gumnastiki
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι σύντομες, υψηλής έντασης ασκήσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους από τις μέτριας έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα οφέλη για την υγεία από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (High Intensity Interval Training – HIIT) έχουν διερευνηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με προηγούμενη έρευνα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας.

Η HIIT αποτελείται από σύντομες δόσεις έντονης άσκησης, ακολουθούμενες από σύντομα διαλείμματα για ανάπαυση. Μπορεί να γίνει με τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καρδιαγγειακής άσκησης.

 Παρά τα γνωστά οφέλη της HIIT, μερικοί ακόμα υποστηρίζουν ότι για να χάσει κάποιος βάρος, η άσκηση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους είναι ο καλύτερος τρόπος. Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Goiás της Βραζιλίας πραγματοποίησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν κατά πόσο η HIIT είναι η καλύτερη μορφή άσκησης όταν προσπαθεί κάποιος να χάσει μερικά κιλά και να μας βγάλουν από το δίλημμα.

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από περισσότερες από 36 έρευνες για τη μελέτη της, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine. Αξιολόγησαν συνολικά 576 άνδρες και 522 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, με ηλικίες από 10 έως 70 ετών. Όλοι είχαν ασκηθεί για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες στις έρευνες που συμμετείχαν, μερικοί έκαναν με ΗΙΙΤ και άλλοι με μέτριας έντασης ασκήσεις για περίπου 30 έως 45 λεπτά τη φορά.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει βάρος από την προπόνησή τους, είτε έκαναν HIIT είτε μέτριας έντασης άσκηση. Ωστόσο, όσοι έκαναν προπόνηση HIIT είχαν 28,5% μεγαλύτερη μείωση του βάρους τους: Η ΗΙΙΤ προκάλεσε μέση απώλεια βάρους 1,58 κιλά, ενώ η άσκηση χαμηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας 1,13 κιλά.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η HIIT μπορεί να μην είναι ιδανική μορφή άσκησης για όλους: «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την άσκηση υψηλότερης έντασης», ανέφεραν. «Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών και να προκαλέσει υψηλότερο καρδιαγγειακό στρες».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η ΗΙΙΤ με σπριντ ήταν η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για απώλεια βάρους. Σημειώθηκε ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τακτική μέτρια άσκηση.

Πηγή: iatrikanews.gr