12 βήματα για να κατακτήσετε την ευτυχία

12-bimata-gia-na-kataktisete-tin-eutuxia

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ρομέν Ρολάν υποστήριζε ότι «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ' αυτά». Αλήθεια ή ψέματα, η επιστήμη σήμερα έχει να επιδείξει, ότι η ευτυχία είναι εφικτή εφόσον ακολουθήσετε τα 12 βήματα που ακολουθούν.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συγγραφέας, Sonja Lyubomirsky, διδάσκει την… ευτυχία και το click@Life σας ενημερώνει πώς να την κατακτήσετε.

Βήμα 1ο: Κάντε περισσότερα

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της ευτυχίας είναι να κάνετε περισσότερα από όσα σας αναλογούν. Στο σπίτι, στη δουλειά, όπου και αν είστε αναζητήστε περισσότερες προκλήσεις και εμπειρίες, οι οποίες θα σας «γεμίσουν» ως προσωπικότητες. «Χαθείτε» στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του καινούργιου και του άγνωστου και κάντε πράξη αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ροή».

Η ψυχική κατάσταση λειτουργίας δηλαδή, κατά την οποία ένα πρόσωπο που εκτελεί μια δραστηριότητα είναι πλήρως βυθισμένο σε ένα αίσθημα ενεργοποιημένης εστίασης, στην πλήρη συμμετοχή και την απόλαυση στη διαδικασία της δραστηριότητας. Στην ουσία, η ροή χαρακτηρίζεται από ολοκληρωτική απορρόφηση σε αυτό που κάνει κάποιος.

Βήμα 2ο: Απολαύστε τις χαρές της ζωής

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε στιγμιαίες χαρές και μικρά καθημερινά «θαύματα» της ζωής μέσα από τη σκέψη, τη γραφή ή όποια άλλη εσωτερική σας ανάγκη. Χαρείτε την οικογένεια σας, την παρέα των φίλων και του περίγυρού σας. Εξάλλου η ευτυχία είναι στιγμές ενός καλοσχηματισμένου πάζλ. Εσείς απλά χρειάζεται να ενώσετε τα κομμάτια της.

Βήμα 3ο: Μάθετε να συγχωρείτε

Η συγχώρεση είναι αγαλλίαση και κάθαρση της ψυχής, που απομακρύνει το νου από τις μικρότητες και τις καθημερινές μικροκακίες. Σε ένα ημερολόγιο, γράψτε όλα όσα σας θυμώνουν, σας στενοχωρούν ή σας αναστατώνουν. Όταν τα «βγάλετε» όλα από μέσα σας, θα αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Βήμα 4ο: Καλοσύνη στην πράξη

Αυθόρμητα ή προγραμματισμένα, προς γνωστούς ή αγνώστους, προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά μικρά «καλά» πράγματα. Από το να δώσετε τη σειρά σας περιμένοντας στο ταμείο σε κάποιον ηλικιωμένο για παράδειγμα, μέχρι χαρίζοντας πράγματα, που δε χρειάζεστε σε συνανθρώπους σας που τα έχουν ανάγκη, όλες αυτές οι «μικρές» στιγμές είναι στιγμές πραγματικής ευτυχίας.

Βήμα 5ο: Επενδύστε σε σχέσεις

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αυτές που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας, επενδύστε χρόνο και ενέργεια και θα απολαύσετε σύντομα τους «καρπούς» των προσπαθειών σας.

Βήμα 6ο: Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό, που ομορφαίνει τη ζωή. Όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα, οι αισιόδοξοι πάντα βλέπουν μια αχτίδα φωτός. Ακολουθήστε αυτή τη λογική και θα δείτε, ότι τα πράγματα γύρω σας θα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Μία καλή πρακτική είναι να γράφετε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα θα θέλατε, θα ευχόσασταν και θα φανταζόσασταν να σας συμβούν στο μέλλον.

Βήμα 7ο: Αποφύγετε την υπερ-ανάλυση

Υπεραναλύοντας τα γεγονότα της ζωής σας και μπαίνοντας σε μία διαδικασία κοινωνικής σύγκρισης, σας εμποδίζει να «ξεφύγετε» και να δείτε τα πράγματα καθαρά. Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, που τις περισσότερες φορές ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στρατηγικές όπως η απόσπαση της προσοχής (κάνοντας άλλα πράγματα) στην ουσία, σας προστατεύουν και σας περιφρουρούν από τη δυστυχία.

Βήμα 8ο: Αναπτύξτε νέες τακτικές

Αναζητήστε πρακτικούς τρόπους για να αντέξετε γεγονότα και συμβάντα στη ζωή σας, που θα σας βοηθήσουν με ξεπεράσετε ανεξέλεγκτες και ξαφνικές κακουχίες. Με απλά λόγια, βρείτε τη δική σας προσωπική άμυνα.

Βήμα 9ο: Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Κανείς στη ζωή του δεν πορεύεται μόνος του. Κάποια στιγμή, κάποτε στο παρελθόν ή στο μέλλον υπήρξε ή θα υπάρξει κάποιος άνθρωπος, ο οποίος σας στάθηκε ή σας υποστήριξε. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας και μην ξεχνάτε να λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 10ο: Μείνετε πιστοί στους στόχους σας

Επιλέξτε τους στόχους που θέλετε να κατακτήσετε στη ζωή σας και αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια για να τους… καταδιώξετε. Επιμείνετε παρά τις όποιες αντιξοότητες ενδεχομένως, σας παρουσιαστούν και θα δείτε, ότι στο τέλος, ο επιμένων νικά.

Βήμα 11ο: Αγαπήστε το σώμα σας

Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής, άρα θα ήταν, αν μη τι άλλο, «βέβηλο» να το κακομεταχειρίζεστε. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, το πώς φαίνεστε και αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη σας κάθε πρωί, θα σας αγαπήσουν και οι γύρω σας εξάλλου. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαροποιούν είτε αυτό είναι άσκηση, διαλογισμός κλπ.

Βήμα 12: Η ευτυχία ΔΕΝ είναι μία

Αν είστε από κείνους που αναζητούν μαγικά ελιξίρια ευτυχίας, μάλλον θα απογοητευτείτε πλήρως. Δεν υπάρχουν λύσεις, ούτε συνταγές ευτυχίας και σε καμία περίπτωση η ευτυχία δεν είναι…μία.

Αντίθετα είναι στιγμές, που σαν κομμάτια από ένα καλοσχηματισμένο παζλ, συμπληρώνεται σιγά σιγά σε βάθος χρόνου. Η άσκηση, ένα καλό γεύμα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συντροφιά φίλων και απλές καθημερινές βόλτες με τον/ την σύντροφό σας είναι στιγμές ευτυχίας, που προσθέτουν το δικό τους «στίγμα» στην τελική εικόνα.