Ποιοι παλιοί νόμοι ομορφιάς καταργούνται από σήμερα

gunaika-omorfia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ορισμένοι βασικοί κανόνες αντιγήρανσης παραμένουν αλάθητοι. Όμως, κάποιοι άλλοι, όχι μόνο αναθεωρούνται, αλλά επιβάλλονται -δια ροπάλου- από τους επιστήμονες.

Αυτός ο κανόνας, πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει: το να απλώνετε καθημερινά αντηλιακό (χειμώνα-καλοκαίρι) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση. Ωστόσο, οι παρακάτω επιστημονικές οδηγίες, αποτελούν την επόμενη γενιά συμβουλών αντιγήρανσης. Κάποιες από αυτές, πιθανώς να σας εκπλήξουν:

8 ποτήρια νερού δεν είναι αρκετά

Σωστό: Το ακούτε επανειλημμένα: για να αποκτήσετε ένα ενυδατωμένο και υγιές δέρμα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού τη μέρα. Αλλά στην ουσία, “τζάμπα” φουσκώνετε την κύστη σας. «Η πρόσληψη νερού δεν συσχετίζεται άμεσα με την ενυδάτωση του δέρματος, εκτός αν κάποιος οργανισμός είναι εξαιρετικά αφυδατωμένος», λέει η δερματολόγος και πλαστική χειρουργός Dr. Dendy Engelman και εξηγεί: «Η ισορροπημένη ενυδάτωση της επιδερμίδας οφείλεται είτε σε ενδογενείς παράγοντες -της διατήρησης των φυσικών ελαίων και του νερού που υπάρχει στην κεράτινη στιβάδα-, είτε σε εξωγενείς, δηλαδή από την χρήση υδατικών προϊόντων ενυδάτωσης».

Αυτό δεν σημαίνει ότι το πόσιμο νερό δεν είναι απαραίτητο. «Μείνετε σταθερή στα οκτώ ποτήρια, αλλά πρωτίστως, επενδύστε και σε μια καλή κρέμα ημέρας και νύχτας» , συμβουλεύει η δερματολόγος.

 Ξεκινώντας τα botox πριν τα 30, θα έχετε νεανικό δέρμα και μετά τα 50

Λάθος: Είναι γεγονός ότι τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης μπορούν να προλάβουν μελλοντικές γραμμές, πριν αυτές γίνουν βαθιές ρυτίδες. Αλλά, όπως αναφέρουν πολλές έρευνες στην αισθητική χειρουργική και τη δερματολογία, η μέθοδος των προληπτικών ενέσεων με fillers σε νεαρή ηλικία, συνήθως δημιουργεί μια μόνιμη παγωμένη όψη (και πολλές φορές παραμόρφωση) στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η Dr. Jeannette Graf, πλαστική χειρουργός, θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να περιμένετε έως ότου οι ρυτίδες εμφανιστούν σε συγκεκριμένα σημεία. «Όταν ο δερματολόγος ξέρει πού να τοποθετήσει την ένεσή του, τα αποτελέσματα είναι πάντα πολύ καλύτερα, κυρίως σε αισθητικό επίπεδο».

Τα φυσικά καλλυντικά δεν προκαλούν ερεθισμούς

Λάθος: Επειδή δεν δημιουργούνται σε κάποιο εργαστήριο συνθετικών χημικών ουσιών, δε σημαίνει ότι τα προϊόντα με φυσικά συστατικά στερούνται αντιδράσεων στην επιδερμίδα. Ειδικά οι πιο ευαίσθητοι τύποι δέρματος, θα πρέπει να αποφεύγουν αρκετά κοινά έλαια που υπάρχουν στα φυσικά προϊόντα, όπως γαρίφαλο, μέντα, τζίντζερ, κανέλα, και έλαιο τεϊόδεντρου, λένε οι επιστήμονες.

Η επιδερμίδα προσαρμόζεται στα συστατικά των ενυδατικών προϊόντων και, κάποια στιγμή, αυτά δεν λειτουργούν

Σωστό: Είναι πολύ πιθανό, μια πλούσια ενυδατική κρέμα να κάνει θαύματα τους πρώτους μήνες, αλλά σταδιακά, ίσως να μη παρέχει περαιτέρω βελτίωση. Και αυτό, είναι λογικό: δεν είναι “σκάρτο”το προϊόν, απλά το δέρμα σας, ως ζωντανός οργανισμός, μαθαίνει να βελτιώνει τις λειτουργίες του και η κρέμα που απλώνετε να λειτουργεί μέχρις ενός ορίου «αυτοβελτίωσης». Τι χρειάζεστε μετά; Αναβάθμιση. Και το όνομα αυτής, Ορός.  

Οι λιπαρές επιδερμίδες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν φυτικά έλαια

Λάθος: Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι τα λάδια απευθύνονται μόνο σε έναν τύπο δέρματος -συγκεκριμένα στις ώριμες  επιδερμίδες, που εμφανίζουν ξηρότητα εξαιτίας ορμονικών διαταραχών. Φοβούνται πως, αν τα χρησιμοποιήσουν, θα φράξουν τους πόρους και θα εκδηλωθεί ακμή. Όμως, ισχύει το αντίθετο: «Τα φυσικά έλαια που εφαρμόζονται απευθείας στην επιδερμίδα, εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, απορροφώνται άμεσα και δεν αφήνουν ίχνος γυαλάδας. Κάποια λάδια μάλιστα, ειδικά όσα προέρχονται από σπόρους σταφυλιού ή εκείνα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετική επιλογή περιποίησης ακόμη και για το πιο λιπαρό δέρμα», τονίζει η Engelman.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ