Πώς θα απαλλαγούμε από την εφίδρωση στις μασχάλες;

pos-tha-apallagoume-apo-tin-efidrosi-stis-masxales

ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η εφίδρωση, με απλά λόγια ο ιδρώτας, είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του σώματος, που μπορεί να προκαλέσει όμως αρκετή αμηχανία. Αν και βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που θα θέλαμε να απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη.

Ο ιδρώτας παράγεται για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος. Εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματός, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα και βοηθά το σώμα να δροσίσει. Δυστυχώς, αυτή η φυσική λειτουργία ενίοτε περιπλέκεται από ιατρικές καταστάσεις, που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση.

Γιατί στις μασχάλες;

Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες να βρίσκονται σε όλο το ανθρώπινο σώμα, υπάρχει το εξής ερώτημα: γιατί ο ιδρώτας προτιμά τις μασχάλες;

Οι αδένες, που βρίσκονται κάτω από τις μασχάλες είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και μάλιστα ο ιδρώτας αυτός περιέχει πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, που τον κάνουν πιο «παχύ» και γαλακτώδη (ενίοτε και κιτρινωπό). Γι 'αυτό οι λεκέδες κάτω από τη μασχάλη φαίνεται να έχουν μια κίτρινη απόχρωση.

Παρά το γεγονός, ότι ο ιδρώτας είναι άοσμος, όταν τα βακτήρια στο δέρμα μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα του ιδρώτα, παράγουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Η πρόληψη και ο έλεγχος βέβαια του ιδρώτα της μασχάλης επιβάλλεται για την καλή υγιεινή, την άνεση και την κοινωνική ζωή. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση αυτής της κατάστασης, ιδιαίτερα μάλιστα για την οσμή, που τη συνοδεύει.

Αντιιδρωτικό Vs αποσμητικού

Πρέπει να γίνει η καθημερινή σας συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν ένα αντιιδρωτικό αποσμητικό πριν φύγουν από το σπίτι για να βοηθήσει στον έλεγχο της εφίδρωσης στη μασχάλη και να περιορίσει την ενοχλητική οσμή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αποσμητικού και αντιιδρωτικού όμως; Τα αποσμητικά βοηθήσουν να καλύψετε τις οσμές, ενώ τα αντιιδρωτικά περιέχουν συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν την εφίδρωση.

Τα αποσμητικά χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς οι άνθρωποι σε αρχαίους πολιτισμούς εφάρμοζαν φυσικά αρωματικά έλαια για να καλύψουν την οσμή του σώματος.

Τα αντιιδρωτικά από την άλλη, τα οποία χρησιμοποιούν χλωριούχο αργίλιο για την πραγματική πρόληψη της παραγωγής ιδρώτα, εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και από τότε, η μορφή τους έχει εξελιχθεί από στικ, σε τζελ, roll-ons κ.λπ.

Υφάσματα που…αναπνέουν

Σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζουν τα ρούχα που φοράτε. Τα ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το λινό και το μετάξι έχουν χαλαρότερη ύφανση από τα συνθετικά. Αυτό σημαίνει, ότι επιτρέπουν στο σώμα να «αναπνέει» καλύτερα. Επιπλέον, οι ίνες των υφασμάτων αυτών απορροφούν την υγρασία καλύτερα, εμποδίζοντας τα βακτήρια να «τραφούν» με τον ιδρώτα, προκαλώντας άσχημη μυρωδιά.

Αντίθετα, τα συνθετικά υφάσματα, όπως το νάιλον, το ρεγιόν και ο πολυεστέρας, παγιδεύουν τη θερμότητα και προκαλούν εφίδρωση. Ακόμη χειρότερα, η συσσωρευμένη υγρασία δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα, όταν φοράτε συνθετικά υφάσματα, δημιουργώντας το φαινόμενο του... θερμοκηπίου στις μασχάλες σας.

Στρες, στρες, στρες

Αρκετές φορές, ο αγχωτικός τρόπος ζωής «εκδηλώνεται» με την υπερβολική εφίδρωση. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε το άγχος σας, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, στην ουσία μειώνετε την ποσότητα του ιδρώτα.

Πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε διαλογισμό ή ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, μειώνοντας το στρες και την εφίδρωση. Επιπλέον, η αερόβια άσκηση μπορεί να απελευθερώσει την ένταση ενώ η γιόγκα (ή οποιαδήποτε άλλη πρακτική που εστιάζει στην όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός και της αναπνοής σας) μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση.

Αλλάξτε διατροφή

Αρκετοί άνθρωποι έχουν αυξημένη εφίδρωση εξαιτίας των διατροφικών τους συνηθειών. Τα καφεϊνούχα ροφήματα, τα αλκοολούχα ποτά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και ορισμένα λαχανικά είναι από τους «συνήθεις» υπόπτους για την κακοσμία του σώματος, που προέρχεται από τον ιδρώτα.

Η θερμότητα ενός αλκοολούχου ποτού, για παράδειγμα, αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία και δίνει «σήμα» στον οργανισμό να ξεκινήσει να παράγει ιδρώτα, ενώ η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Μία εναλλακτική θα μπορούσε να είναι ο κρύος και ντεκαφεϊνέ καφές.

Η αποφυγή ορισμένων τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του ιδρώτα στις μασχάλες. Προσοχή στα πικάντικα τρόφιμα, όπως οι πιπεριές, γιατί περιέχουν καψαϊκίνη, που στέλνει σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Μην ξεχνάτε ωστόσο, ότι το υπερβολικό βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση και ιδιαίτερα στην ποσότητα του ιδρώτα, που παράγει ο οργανισμός.

Φυσικές θεραπείες

Η διαδικασία της εφίδρωσης ξεκινά από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Αυτός ο ευαίσθητος αδένας «ξέρει», πότε η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αυξάνεται και στέλνει σήμα σε άλλους αδένες να αρχίσουν να ιδρώνουν. Το δροσερό νερό, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε αυτό τον κύκλο.

Παραμένοντας ενυδατωμένοι, διατηρείτε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος σας και μειώνετε την παραγωγή ιδρώτα. Αν ωστόσο γνωρίζετε, ότι είστε «επιρρεπείς» στον ιδρώτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλκ ή μαγειρική σόδα στις μασχάλες σας για να απορροφούν την υγρασία και να προλαμβάνουν τις οσμές. Για τον καλύτερο έλεγχο της εφίδρωσης, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα.

Λίγο πριν πάτε για ύπνο, θυμηθείτε να κόψτε ένα λάιμ στη μέση και να το τρίψτε στα χέρια σας μέχρι το δέρμα σας να επικαλυφθεί με χυμό. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει. Ο χυμός των εσπεριδοειδών θα λειτουργήσει ως ένα φυσικό αποσμητικό και ο όξινος χυμός μπορεί να σταματήσει τον ιδρώτα.

Ιατρική βοήθεια

Αν παρόλα αυτά, ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να διαπιστώσετε, ότι η εφίδρωση δεν προέρχεται από κάποια ιατρική πάθηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφίδρωση είναι σύμπτωμα ασθενειών, όπως καρδιολογικές νόσοι, υπερθυρεοειδισμός, λευχαιμία, λέμφωμα non-Hodgkin’s, φυματίωση και αγχωτικές διαταραχές. Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και κάποια αντικαταθλιπτικά ενδεχομένως να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει, αν πάσχετε από υπεριδρωσία, μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση. Η υπερβολική εφίδρωση επηρεάζει τις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και είναι κατά βάση κληρονομική.

Μπορεί να προκαλέσει αμηχανία αλλά ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες αντιμετώπισής της (χορήγηση αντιχολινεργικών φαρμάκων, αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά, ιοντοφόρηση, μία μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί το νερό για να κάνει ένα ήπιο ηλεκτροσόκ ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση, για ακραίες καταστάσεις).