Γιατί να τρώμε βρώμη;

bromi-bromi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιργινία Κεφαλά, μας εξηγεί γιατί η βρώμη πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας.

Μπισκότα βρώμης, μπιφτέκια βρώμης, μπάρες δημητριακών με βρώμη… Τελικά γιατί να επιλέξει κανείς αυτό το δημητριακό; Είναι απλά μια μόδα; Το επιβάλει το φωτογενές lifestyle των celebrities; Όχι!

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό θησαυρός για την υγεία. Παρακάτω δείτε 6 λόγους για να εντάξετε την βρώμη στη διατροφή σας.

1. Είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι φυσικά ελεύθερη γλουτένης και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

2. Περιέχει 11-15γρ. πρωτεΐνης, αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε σχέση με άλλα δημητριακά πρωινού. 100γρ. βρώμης περιέχουν 3,1γρ. μονοακόρεστα και 3,2γρ. πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι φυσικά πολύ φτωχή στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά οξέα.

3. Έχει φανεί πως συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη. Ακόμη έχει φανεί πως ίσως να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό.

4. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

5. Χάρη στη β-γλυκάνη, συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έλεγχο του σακχάρου του αίματος) τόσο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και σε υγιείς.

Ένα γεύμα με βρώμη προκαλεί μεγάλο κορεσμό λόγω κυρίως των φυτικών ινών και αυτό ίσως συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν βρώμη. Μην ξεχνάτε πως ο κορεσμός δεν σχετίζεται πάντα με το θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι πειστήκατε να καταναλώσετε τη βρώμη. Πώς θα το κάνετε;

Καλό θα ήταν για αρχή, να αποφύγετε τις μπάρες δημητριακών του εμπορίου, καθώς συνήθως η περιεκτικότητα σε βρώμη τελικά είναι μικρή ή ακόμα κι όταν είναι ικανοποιητική, τα προϊόντα αυτά έχουν πολλά σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για το muesli που συνήθως είναι μικρές μπαλίτσες βρώμης που σταθεροποιούνται με άφθονη ζάχαρη ή άλλα σιρόπια, πολλές φορές μάλιστα με τον ισχυρισμό «δεν περιέχει ζάχαρη», μη θεωρώντας τα σιρόπια ζάχαρη. Αντί αυτών λοιπόν, προτιμήστε ολόκληρες ή και αλεσμένες νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και γάλα, σπιτικές μπάρες με μέλι, τον δημοφιλή στις βόρειες χώρες χυλό από γάλα και αλεσμένη βρώμη… ή μπισκότα με βρώμη και μαύρη σοκολάτα.

Εν ολίγοις, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να καταναλώσει κανείς βρώμη, από τους πιο απλούς μέχρι και πιο σύνθετους. Το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις και οι επιλογές μας να στοχεύουν όσο το δυνατόν στην καλή υγεία.

Εξάλλου… είμαστε ό,τι τρώμε!

Βιργινία Κεφαλά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr