Γιατί και πώς η βιταμίνη C αποτελεί το Α και το Ω στην αναγέννηση της επιδερμίδας

gunaika-xamogelo-ksanthia-ilios-autokinito
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Αν είχατε ένα και μόνο αμυντικό όπλο αντιγήρανσης αυτό θα ήταν το L-ασκορβικό οξύ. Πιο απλά; Βιταμίνη C.

Για τις γυναίκες που ήδη βγαίνουν από την εφηβεία έως και εκείνες που βρίσκονται στο κατώφλι των πρώτων «-ήντα», μια είναι η φυσική θεραπεία διατήρησης, αναβάθμισης και επαναφοράς της επιδερμίδας τους: η βιταμίνη C (επιστημονικά, L-ασκορβικό οξύ). Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή φυσική οργανική ένωση με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, της οποίας η απουσία οδηγεί σε ποικίλες διαταραχές του οργανισμού, οι οποίες ξεκινούν από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα, επιβράδυνση επούλωσης τραυμάτων και, φτάνουν έως και τον εκφυλισμό του δέρματος (του μεγαλύτερου όργανου του ανθρώπινου σώματος).

Τα κακά νέα
Εξωτερικοί παράγοντες -κυρίως ρύπανση και UV ακτινοβολία-, αλλά και μια σειρά «εσωτερικών» παραγόντων -στρες, κακή διατροφή, βλαβερές συνήθειες- οδηγούν ακόμη και μια νεανική επιδερμίδα να δείχνει κουρασμένη, θαμπή,  άτονη και πρόωρα γερασμένη (πόσω μάλλον, μια ώριμη), ακριβώς εξαιτίας της μικρής επάρκειας του οργανισμού σε βιταμίνη C. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη βιταμίνης C στην επιδερμίδα έχει συσχετιστεί τόσο με την μείωση παραγωγής κολλαγόνου όσο και με τη μείωση των ορατών σημαδιών της φωτογήρανσης.  

Τα καλά νέα
Οι εξελιγμένες συνθέσεις προϊόντων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C παρουσιάζουν κλινικώς ορατά αποτελέσματα ενάντια στις ρυτίδες -ακόμη και αν οι καθημερινές σας συνήθειες απέχουν του ιδανικού. Το πιο πρόσφατο επίτευγμα στον κόσμο της περιποίησης είναι οι φόρμουλες που είναι εμπλουτισμένες με Βιταμίνη C (με την υποβοήθεια υαλουρονικού οξέος και βιταμίνης Ε), οι οποίες χαρίζουν επιδερμίδα ορατά πιο σφριγηλή μετά από μόλις 10 ημέρες, μειώνοντας τα σημάδια κούρασης και λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές. Οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι η παρουσία βιταμίνης C σε μια κρέμα ενυδάτωσης, όπως και σε serum κρέμες ματιών ή  booster, ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την ελαστικότητά της και να καταπολεμήσει τις βλάβες του οξειδωτικού στρες, από μέσα προς τα έξω -και αντιστρόφως.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ