5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους

5-epikindunes-xalarotikes-sunitheies-kai-oi-ugieines-enallaktikes-tous-epikindunes-xalarotikes-sunitheies-kai-oi-ugieines-enallaktikes-tous

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Όλοι έχουμε συνήθειες που μας χαλαρώνουν και μας απαλλάσσουν από το καθημερινό άγχος. Μία καλή ταινία, ένα ποτό, ένα φαγητό (τις πολύ βραδινές ώρες), είναι μερικές από αυτές, που αρκετοί αγαπάμε. Δυστυχώς όμως, τις χαλαρωτικές αυτές συνήθειες ίσως τις μετανιώσουμε σύντομα.

Νο1: Ενεργειακό ποτό για εγρήγορση

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προσφέρουν ώθηση στον οργανισμό, καθώς περιέχουν τριπλάσια καφεΐνη από τον καφέ, αλλά δημιουργούν έντονες ταχυκαρδίες και διαταραχές στον ύπνο. Προσοχή, ωστόσο ποτέ μην καταναλώνετε ενεργειακά ποτά μετά από αλκοόλ, γιατί τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα σχεδόν τετραπλασιάζονται.

Εναλλακτικά: Δοκιμάστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ένα ποτήρι κρασί (ειδικά κόκκινο) έχει αποδειχθεί, ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του στρες, αυξάνοντας παράλληλα τις ευχάριστες συγκινήσεις και περιορίζοντας την ένταση. Το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλημα για την καρδιά και μάλιστα ο κανόνας λέει ότι όσο πιο σκούρο το κρασί, τόσο το καλύτερο για την καρδιά. Εξάλλου, οι πολυφαινόλες που περιέχει, δρουν προστατευτικά ενάντια στην υψηλή πίεση του αίματος.

Νο2: Χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση

Μπορεί ο καναπές να είναι απαλός και ιδιαίτερα δελεαστικός, αλλά μόλις δύο ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης την ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, «μεταφράζεται» σε 20% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Εναλλακτικά: Πηγαίνετε μία βόλτα. Η άσκηση, έστω και μία χαλαρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς σας, είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, όταν επιστρέφετε σπίτι κουρασμένοι και αγχωμένοι.

Ωστόσο, η βόλτα αυτή βοηθά τον εγκέφαλο να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος, ενδεχομένως αυξάνοντας τη χημική νορεπινεφρίνη σε τμήματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το στρες. Μία ελαφριά άσκηση, αναγκάζει επίσης τον εγκέφαλο, τους μυς, την καρδιά και το νευρικό σύστημα να επικοινωνήσουν καλύτερα.

Οι ερευνητές μάλιστα, πιστεύουν, ότι αυτό βοηθά το σώμα να αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Εάν πάλι, βαριέστε απίστευτα να βγείτε από το σπίτι, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε.

Νο3: Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά;

Οι αγχωτικοί άνθρωποι συνήθως κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προκειμένου να προλάβουν τα πάντα. Δυστυχώς, όταν κάποιος, που λειτουργεί υπό πίεση, δεν αφιερώνει χρόνο στην ξεκούρασή του, το σώμα χάνει την ικανότητα να ανταποκρίνεται καλά στην έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικά μάλιστα αν κάποιος δεν κοιμάται περισσότερες από 6 ώρες το βράδυ.

Εναλλακτικά: Το ιδανικό θα ήταν να κοιμόσαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, μαζί με ολιγόλεπτες …σιέστες, ειδικά όσο μεγαλώνει η μέρα. Η σιέστα ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση, που ξεπερνά τα 20 με 30 λεπτά, διαταράσσεται ο κύκλος του ύπνου και κινδυνεύετε από «αδράνεια του ύπνου», μια κατάσταση, όπου αισθάνεστε περισσότερο εκνευρισμένοι παρά ξεκούραστοι.

Νο 4: Μόνο ένα τσιγαράκι...

Οι καπνιστές ορκίζονται, πως είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό, ειδικά σε καταστάσεις με ένταση. Αλλά ακόμη και εκείνοι, που γνωρίζουν όλους τους τρομερούς κινδύνους του καπνίσματος και επιμένουν ότι καπνίζουν «ελαφρά», μόλις ένα- δύο τσιγάρα για τη χαλάρωση, πρέπει να γνωρίζουν, ότι διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους με τους τακτικούς καπνιστές.

Εναλλακτικά: Πιείτε ένα τσάι, κατά προτίμηση πράσινο. Το πράσινο τσάι και το χαμομήλι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις L-θεανίνης, το αμινοξύ που ενισχύει την ηρεμία στον οργανισμό.

Μάλιστα, οι επιπτώσεις του μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και οκτώ ώρες μετά την κατανάλωσή του ροφήματος. Θυμηθείτε, ότι καλό είναι να αποφύγετε τον καφέ, γιατί πολύ πιθανόν να μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε, καθώς τσιγάρο και καφές είναι έννοιες σχεδόν αλληλένδετες στον εγκέφαλο…του καπνιστή.

Νο 5: Ένα γευστικό...μπράβο

Σοκολάτα, τσιπς και παγωτό είναι από τα πιο λαχταριστά φαγητά, ειδικά όταν περνάτε περιόδους έντονου στρες. Τα προϊόντα της «αμαρτωλής» αυτής επιβράβευσης είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και στην ουσία «ξυπνούν» την αίσθηση της ανταμοιβής στο κέντρο του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα μάλιστα τα λίπη, δρουν...αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με βελγική έρευνα του 2011.

Ωστόσο, δυστυχώς, οι διατροφικές αυτές επιλογές συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Εναλλακτικά: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αργή κλασική μουσική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και την αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Βέβαια, εάν είστε από τους τυχερούς που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο, η εξάσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.