Τα τηγανητά κάνουν κακό στον προστάτη

tiganita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Οι βλαβερές συνέπειες των τηγανητών τροφών είναι βλαβερές στη συνολική υγεία και ο προστάτης φαίνεται πως δεν μένει εκτός.

Οι άντρες που έχουν επικινδυνότητα για καρκίνο του προστάτη λόγω ιστορικού, αλλά και γενικότερα όλοι οι άντρες έχουν έναν επιπλέον κίνδυνο από την αυξημένη κατανάλωση τηγανητών τροφών: την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως έχει δείξει παλιότερη έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε 3 χιλιάδες άντρες.

Από τους συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητό ψάρι, τηγανητές πατάτες περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, παρουσίαζαν 30 με 37% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους άντρες που κατανάλωναν αυτές τις τροφές λιγότερο από μια φορά τον μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο The Prostate.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία συνδέονται με οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Συγκεκριμένα, όταν τα έλαια τηγανίζονται, σχηματίζουν δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που μας βλάπτουν με διάφορους τρόπους.

Πέραν τούτου, η υψηλή κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί να αποτελεί δείκτη υψηλής κατανάλωσης fast food σε ένα γενικότερο πλαίσιο ή άλλων ανθυγιεινών συνηθειών που βλάπτουν την υγεία μας και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Για να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς, μειώστε τις τηγανητές και επεξεργασμένες τροφές και ακολουθήστε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και φυσικές τροφές, παράλληλα με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.