9 «ψέματα» που όλοι λέμε στον εαυτό μας εις βάρος της υγείας μας

9-psemata-pou-oloi-leme-ston-eauto-mas-eis-baros-tis-ugeias-mas-psemata-pou-oloi-leme-ston-eauto-mas-eis-baros-tis-ugeias-mas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Όλοι, λίγο ή πολύ, επινοούμε διάφορες δικαιολογίες για να πείσουμε τον εαυτό μας, ότι οι ατασθαλίες που κάνουμε καθημερινά εις βάρος της υγείας μας, δεν είναι τόσο σοβαρές. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα «ψέματα» αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

«Αφού παίρνω τα φάρμακα για τη χοληστερίνη, μπορώ να φάω ό,τι θέλω»

Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, όπως οι στατίνες, λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με μια υγιεινή διατροφή. Οι στατίνες δρουν αυξάνοντας την απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης, που υπάρχει ήδη στο σώμα και επιβραδύνοντας τη χημική ουσία, που την προκαλεί.

Με απλά λόγια, το γεγονός, ότι παίρνετε τα φάρμακά σας, δε σας προφυλάσσει απόλυτα από τις συνέπειες της χοληστερίνης, αφού τα φάρμακα δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή.

«Αν θέλω ενέργεια θα πιώ έναν καφέ»

Παρά το γεγονός, ότι η καφεΐνη αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή, ο καφές μπορεί απότομα να σας «ρίξει» την ενέργεια. Πίνοντας καφέ για να «ξυπνήσετε» είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα λευκοπλάστ, λένε οι ειδικοί.

Είναι μια προσωρινή λύση, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα. Αν αισθάνεστε, ότι χρειάζεστε ενέργεια πιθανόν το σώμα σας να χρειάζεται «καύσιμα», δηλαδή τροφή και η γρήγορη λύση της καφεΐνης είναι απλά λύση ανάγκης.

«Θα βγω για λίγο έξω, άρα δε χρειάζομαι αντηλιακό»

Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την παραλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν, ότι τα αντηλιακά είναι απαραίτητα μόνο αν έρθουν απευθείας σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ή όταν κάνουν ηλιοθεραπεία στη θάλασσα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι ακόμα και όταν περπατάτε ή κάνετε κηπουρική στο σπίτι, ο ήλιος μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνος.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό ανά πάσα στιγμή. Αυτό περιλαμβάνει μάλιστα και τους ανθρώπους που εργάζονται σε κλειστούς χώρους καθώς οι λαμπτήρες φθορίου σε γραφεία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, ενώ οι ακτίνες UVA που περνούν μέσα από τα παράθυρα, μπορούν επίσης να βλάψουν το δέρμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες του καρκίνου του δέρματος.

«Τρέχω με δουλειές όλη μέρα, άρα δε χρειάζομαι γυμναστική»

Ακόμα και αν αισθάνεστε σα να «τρέχετε» όλη την ημέρα για να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας, η αλήθεια είναι ότι δεν κινείστε όσο νομίζετε. Μάλιστα μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise» έδειξε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν περίπου 5.000 βήματα την ημέρα, ενώ οι ειδικοί επιμένουν, ότι ένας υγιής οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον τα διπλάσια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους ενήλικες 150 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα (π.χ. γρήγορο περπάτημα) μαζί με δύο ή περισσότερες ημέρες προπόνησης για μυϊκή ενδυνάμωση.

«Αν παραλείψω το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, για βραδινό είμαι ελεύθερος/η να φάω ό,τι θέλω»

Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση και Έκθεση Τροφίμων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων έδειξε, ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο και να υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (όπως η κατανάλωση σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας), συγκριτικά με εκείνους που τρώνε πρωινό.

Η παράλειψη γευμάτων είναι επίσης ένας σίγουρος τρόπος για να αμελήσετε τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά.

«Δε χρειάζομαι διακοπές. Η δουλειά πάει πολύ καλά»

Εάν είστε από εκείνους που υπερηφανεύονται, ότι δεν παίρνουν άδεια επειδή δουλεύουν σκληρά, ίσως πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η τακτική σύντομα θα έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Σε αμερικανική έρευνα που έγινε, αποκαλύφθηκε, ότι μόλις το 60% των υπαλλήλων λαμβάνει όλες τις ημέρες άδειας που δικαιούται, ενώ το 5% δεν παίρνει καθόλου άδεια.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ψυχοσωματική Ιατρική (2000) δείχνει, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου των διακοπών και του μειωμένου κινδύνου όλων των αιτιών θνησιμότητας, ειδικά από στεφανιαία νόσο.

«Ένα ποτό θα με βοηθήσει να κοιμηθώ καλύτερα»

Ένα ποτό πριν τον ύπνο για να αποβάλλετε το στρες και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, δεν είναι τίποτα παρά ένας αστικός μύθος. Μπορεί το αλκοόλ να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας θα είναι καλή. Εναλλακτικά, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα σας βοηθήσει να απολαύσετε έναν χαλαρό και ήρεμο ύπνο.

«Ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα δεν θα μου κάνουν κακό»

Το κάπνισμα, ακόμα και μόλις δύο τσιγάρα την ημέρα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία σας. Για έναν υγιή ενήλικα, ένα μόνο τσιγάρο θα έχει προσωρινές επιδράσεις στο αναπνευστικό και αιματολογικό του σύστημα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή των αεραγωγών και των ιγμορείων του.

Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει σε μια προσωρινή πτώση της περιεκτικότητας του οξυγόνου στο αίμα. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο, με τον καιρό, αυξάνετε τις πιθανότητες εθισμού, οι οποίες δημιουργούν πιο σοβαρές και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

«Μεγαλώνω, άρα δε χρειάζομαι τόσο πολύ ύπνο»

Οι απαιτήσεις του ύπνου παραμείνουν οι ίδιες, ανεξαρτήτου ηλικίας (επτά έως εννέα ώρες). Αυτό που αλλάζει ίσως είναι η ποιότητα του ύπνου. Στην πραγματικότητα, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λαμβάνουν περίπου την ίδια ποσότητα του ύπνου όπως όταν ήταν νεότεροι, απλά η διαφορά έγκειται στο πότε κοιμούνται.

Μπορεί να μειώνουν τον χρόνο του βραδινού ύπνου, αλλά τον αναπληρώνουν με έναν μεσημεριανό. Επιπλέον, εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων και φαρμακευτικών αγωγών, που λαμβάνουν οι γηραιότεροι, έχουν την τάση να ξυπνούν πιο εύκολα το βράδυ, διακόπτοντας τον ύπνο τους, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα αλλά όχι την ποσότητα του ύπνου.