Καινούργιο φάρμακο κατά της χοληστερόλης

xapi-nero-kardia-ugeia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ένας νέος τύπος φαρμάκου – μια ουσία που ονομάζεται μπεμπεδοϊκό οξύ – θα μπορούσε να προσφέρει ένα ακόμη όπλο στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης.

Μια διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι το χάπι μειώνει τη χοληστερόλη σε άτομα που συνεχίζουν να έχουν υψηλά επίπεδα παρά τη λήψη άλλων φαρμάκων όπως οι στατίνες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η νέα θεραπεία μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες λόγω παρενεργειών.

Ηκαρδιαγγειακή νόσος είναι αιτία θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η κακή χοληστερόλη είναι μία από τις κύριες αιτίες που την προκαλούν  – στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν ευκολότερα. Αυτό μπορεί να είναι αποδειχθεί μοιραίο, καθώς στερείται οξυγόνο η καρδιά ή ο εγκέφαλος και προκαλείται καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Η αποφυγή των κορεσμένων λιπών και η υγιεινή διατροφή, μαζί με την τακτική άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, αλλά αυτό δεν λειτουργεί για όλους: για κάποιους, οι γενετικές καταβολές – και όχι ο τρόπος ζωής – αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παίρνουν φάρμακα, συνήθως στατίνες, για να μειώσουν την ποσότητα κακής χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες και η συχνότητα λήψης των φαρμάκων έχουν προκαλέσει διαμάχες στην επιστημονική κοινότητα.

Το νέο φάρμακο λειτουργεί παρεμποδίζοντας ένα βασικό ένζυμο στο σώμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή χοληστερόλης.

Ο καθηγητής σερ Nilesh Samani δήλωσε: «Σε γενικές γραμμές, οι στατίνες κάνουν σημαντική δουλειά για τη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτό το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αποφέρει πραγματικό όφελος στους ανθρώπους που δεν μπορούν να τις πάρουν ή που απαιτούν πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή για να φτάσουν σε σωστό επίπεδο. Η έρευνα δείχνει ότι η νέα ουσία ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων χωρίς σοβαρές παρενέργειες».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις ή γενετικά αυξημένη χοληστερόλη και οι οποίοι έπαιρναν ήδη φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (κυρίως στατίνες). Τους δόθηκε ένα χάπι μπεμπεδοϊκού οξέος κάθε μέρα για ένα χρόνο, πέραν του συνηθισμένου φαρμάκου τους. Περίπου 700 άλλοι έλαβαν αντ’ αυτού εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα που είχε πάρει το νέο χάπι είχε μειώσει την κακή χοληστερόλη κατά 17%, σε σύγκριση με την ομάδα που έπαιρνε το εικονικό φάρμακο.

Ο καθηγητής Kausik Ray, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το μπεμπεδοϊκό οξύ θα μπορούσε να είναι άλλη μια προσθήκη στο οπλοστάσιο των θεραπειών που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτό που έχουμε είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ασθενείς που παίρνουν ήδη στατίνες και θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης τους».

Πηγή: iatrikanews.gr